Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

sâmbătă, martie 25, 2023

Medici fără frontiere caută personal medical și non-medical

NewsMed
NewsMed

04 Jun 2018

eye-glyph Vizualizări: 1401

Distribuie Articolul

Misiune la lumina lanternei

Asistență medicală de urgență. Asistentul român Iulian Sîrbu a lucrat pentru Medici fără frontiere în sudul Sudanului și în Iordania.

„A fost după apusul soarelui când am aflat de o fată de nouă ani care avea febra foarte mare. Ne-am dus în sat pentru investigații si am constatat ca temperatura ei era de peste 39 de grade. Fetița avea o forma severa de malarie” a povestit asistentul Iulian Sîrbu din București. El a fost in misiune pentru organizația Medici fără frontiere într-o zonă rurală din sudul Sudanului. „Era întuneric și nu exista curent electric în satul lor. Colegul meu a trebuit să folosească o lanterna pentru ca, la lumina ei, eu sa-i pot oferi o perfuzie fetiței“. Munca in echipa a dat roade: deja in ziua următoarea fetița s-a simțit mai bine, iar in câteva zile a putut sa fie eliberata din spital.

echipa medici fara frontiere in Sudan
Echipa „Medici fără frontiere” in Sudanul de Sud

Medici fără frontiere este o organizație privată care oferă ajutor medical în locuri unde  sistemul sanitar s-a prăbușit ca de exemplu in Sudanul de Sud. Conflictul de lungă durată a avut implicații masive asupra populației. Oamenii sunt grav afectați de luptele continue și consecințele acestora: evacuare, malnutriție și lipsă de îngrijire medicală. Medici fără frontiere folosesc echipe mobile pentru a oferi ajutor celor afectați, chiar si atunci când trebuie să se refugieze.

Echipe mobile. Iulian Sîrbu a făcut parte din una dintre aceste echipe mobile pentru a colecta informații referitoare la starea de sănătate a populației din zonele  îndepărtate. Împreună cu colegele si colegii lui el a găsit trei cauze principale de deces în zonele afectate: malarie, diaree și infecții respiratorii. Pe baza acestor informații s-a construit misiunea de ajutor:  „am instruit consultanți medicali din regiune ca să poată efectua teste de malarie și măsuri de luare a temperaturii astfel încât pacienții in stare gravă să fie transportați în cel mai apropiat centru de sănătate“.

Echipă mobilă a românilor a vizitat satele aproape săptămânal. În sezonul secetos cu mașina în timpul sezonului ploios cu barca. Deoarece situația din teren se schimbă constant echipele trebuie să rămână flexibile și sa acționeze spontan. Iulian Sîrbu descrie: „atunci când am înregistrat într-o regiune un flux mare de persoane care au fost nevoite să fugă din cauza violenței am plecat imediat cu o echipă medicală pe teren. Am oferit îngrijire medicală femeilor gravide și celor noi veniți”.

Cele șase luni în sudul Sudanului a fost prima misiune a lui Iulian Sîrbu în echipa medicilor fără frontiere.

Asistentul din București povestește: „In aprilie 2016 am aplicat la medici fără frontiere, atunci când am fost convins că am adunat suficientă experiență.” Echipele Medici fără frontiere sunt adesea primele care ajung în zone afectate de dezastre naturale, conflicte armate și în taberele de refugiați, pentru a oferi ajutor medical de urgență. Etnia sau convingerile religioase ale pacienților nu au nici o relevanță. „Pentru mine a fost clar că Medici fără frontiere va fi următorul pas în cariera mea: munca în echipă în această organizație internațională non-guvernamentală, care pune accent pe asistență medicală de calitate în regiunile de criză din toata lumea. „Eu m-am identificat cu valorile organizației medici fără frontiere cu mult înainte să aplic pentru un job astfel încât acest pas a fot logic pentru mine“.

Energie și motivație. Cea dea- a doua misiune l-a dus pe dedicatul asistent în Iordania unde a ajutat o echipa medicală din Siria. „O zi de muncă tipică în Iordania începe cu un briefing după care urmează comunicarea directă cu echipa din Siria prin telefon, Whatsapp sau Skype.”

iulian sîrbu voluntar medici fara frontiere
Iulian Sîrbu -Voluntar Medici fără frontiere

Pentru a furniza ajutorul medical corect este nevoie în primul rând de informații: cât de mulți pacienți noi sunt in spitale, ce medicamente sunt disponibile, de ce fel de asistență medicală este nevoie etc. Comunicarea trebuie să fie foarte clară și din cauza barierelor lingvistice. „În funcție de situații și nevoi organizăm traininguri. Dacă conexiunea la internet ne permitea acestea aveau loc prin skype.”

Pentru Iulian Sîrbu colaborarea cu medici fără frontiere este marcată de „mediul unic“ care îi caracterizează. El apreciază mai presus de toate „profundul respect pentru drepturile omului și a demnității umane” ale organizației. În plus el a profitat și personal de munca depusă: „echipele medicilor fără frontiere sunt diverse, culturi și mentalități diferite se întâlnesc aici. Un expert în logistică cu care am lucrat fusese înainte pompier iar când a plecat acasă în locul lui a venit un avocat“. Iulian Sîrbu este sigur că va dori să participe la o nouă misiune a medicilor fără frontiere.

Cine sunt Medicii fără frontiere?

Organizația de ajutor medical Medici fără frontiere/Médecins sans Frontières (MSF) oferă asistență medicală în peste 70 de tari populațiilor afectate de conflicte armate, epidemii, catastrofe naturale sau excluderea din sistemul de sănătate. Pentru medicii fără frontiere  este important pe lângă ajutorul de urgență pe care îl oferă să informeze opinia publică despre suferința acestor oameni cât și despre situația celor cu dizabilități. Medici fără frontiere se concentrează în efortul de ajutorare exclusiv a persoanelor aflate in pericol – indiferent de etnie, religie, sex sau apartenență politică. În cele peste 400 de programe umanitare lucrează în jur de 3.000 de specialiști internaționali cu 30.000 de localnici pentru a putea trata pe an în jur de 9 milioane de pacienți. Acest ajutor medical este gratis. Organizația Medici fără frontiere a fost destinsă cu Premiul Nobel pentru pace în anul 1999.

Pentru informații suplimentare va rugam sa accesați pagina: https://medici-fara-frontiere.ro/

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!