Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

duminică, septembrie 25, 2022

Lupusul la copii

NewsMed
NewsMed

11 Nov 2017

eye-glyph Vizualizări: 1581

Distribuie Articolul

Lupusul la copii este o boala autoimună. Autoimunitatea se referă la faptul că organismul nostru nu îşi mai recunoaşte ca proprii structuri din componenţa sa (de exemplu, celule, ţesuturi, părţi din celulă etc.) şi le “atacă” prin formarea de anticorpi, ceea ce duce la perturbarea echilibrului organismului si aparitia acestei boli, lupus la copii.

Cauze

Nu se ştie de ce unii copii dezvoltă lupus, iar alţii nu. Nu este o boală contagioasă, ca rujeola de exemplu, nu te poţi îmbolnăvi prin contactul apropiat cu alte persoane. Nu este o boală pe care parinţii o transmit descendenţilor.
Trebuie menţionat faptul că anumite gene pe care copilul le moşteneşte de la părinţi îl face susceptibil la a dezvolta această boală. De asemenea, unii factori de mediu pot promova apariţia afecţiunii. Printre aceştia se numără urmatorii: infecţii, radiaţii ultraviolete, stresul extrem. Şi datorită faptului că majoritatea copiilor ce dezvoltă lupus sunt de sex feminin, este probabil că factorii hormonali să joace şi ei un rol important. Totuşi, sunt multe lucruri care nu se cunosc despre apariţia acestei afecţiuni, sau de ce unii copii o dezvoltă şi alţii nu.

Semne şi simptome

Lupusul este cunoscut ca “marele imitator” deoarece multe dintre semnele de debut sunt comune cu ale altor boli.
Lupusul este o boală foarte “ingenioasa”.Simptomele adesea apar şi dispar, altele noi apar pe neaşteptate, în timp ce altele par să dispară complet. De asemenea, simptomele variază mult de la o persoană la alta, în funcţie de care parte a organismului e afectată de boală la un moment dat.
Pentru toate aceste motive diagnosticarea lupusului la copii necesită expertiza reumatologilor pediatri.
Simptome comune in lupus:
• Oboseală;
• Pierderea apetitului;
• Scăderi în greutate;
• Dureri articulare;
• Febră ridicată;
• Erupţii cutanate, în special un eritem (“roşeată”) în formă de fluture pe obraji (aşa-numitul “eritem malar” este un semn patognomonic în lupus);
• Erupţii cutanate în urma expunerii la soare;
• Păr fragil;
• Ulceraţii la nivelul gurii şi a nasului.
În comparaţie cu adulţii, copiii cu lupus sunt mult mai susceptibili la a dezvolta probleme ale organelor vitale, în special creierul şi rinichii. Aceste simptome ar putea include: urină închisă la culoare, edeme în jurul ochilor şi picioarelor; durere toracică, senzaţia ca nu poţi să respiri; dureri de cap, tulburări de memorie, convulsii.

Diagnostic

Lupusul la copii se diagnosticheaza de către medicul pediatru după mai multe criterii, în funcţie de simptomatologia specifică acestei boli şi de apariţia unor modificări patologice în sângele pacienţilor şi nu numai. De asemenea, pot fi necesare şi alte teste mai invazive precum puncţia biopsie renală.

Tratament

Lupusul este o boală cronică, caracterizată prin perioade de acutizări şi remisiuni, care afectează buna desfăşurare a activităţii de dezvoltare personală a copiilor. De aceea copiii trebuie să îşi cunoască foarte bine boala şi trebuie să li se explice care sunt manifestările acesteia.
În tratamentul lupusului sunt folosite nişte medicamente numite corticosteroizi ce prezintă unele efecte adverse care pot determina copilul să fie necompliant la tratament şi il pot face să lipseasca de la şcoală. Printre efectele adverse se numara: câştig în greutate, vergeturi, apariţia acneei. Alte medicamente numite imunosupresoare pot cauza alopecie şi infertilitate.

Concluzii

Lupusul la copii este o boala pe care aceştia o vor avea pentru toata viaţa, care poate fi destul de dificil de diagnosticat din cauza afectării multiorganice şi heterogenitatea manifestărilor clinice. De asemenea, copiii diagnosticaţi cu lupus trebuie “să lupte” cu această boală şi simptomele ei imprevizibile în perioada pubertăţii, atunci cand tinerii ţin foarte mult cont de aspectul fizic, iar încrederea în sine şi identitatea sunt în curs de dezvoltare.

Bibliografie

• Osler W. On the visceral manifestations of the erythema group of skin diseases. Am J Med Sci. 1904. 27:1.
• Suzuki M, Ross GF, Wiers K, Nelson S, Bennett M, Passo MH, et al. Identification of a urinary proteomic signature for lupus nephritis in children. Pediatr Nephrol. 2007 Dec. 22(12):2047-57.
• Yurasov S, Wardemann H, Hammersen J, et al. Defective B cell tolerance checkpoints in systemic lupus erythematosus. Journal of Experimental Medicine. 2005. 201:703-711.
• Blanco P, Palucka AK, Gill M, Pascual V, Banchereau J. Induction of dendritic cell differentiation by IFN-alpha in systemic lupus erythematosus. Science. 2001 Nov 16. 294(5546):1540-3.
• Vallin H, Blomberg S, Alm GV, Cederblad B, Rönnblom L. Patients with systemic lupus erythematosus (SLE) have a circulating inducer of interferon-alpha (IFN-alpha) production acting on leucocytes resembling immature dendritic cells. Clin Exp Immunol. 1999 Jan. 115(1):196-202.

 

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Dr. Burcovschi Victoria
Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

Dislipidemia , Nefropatia diabetica , Sindromul insulinic autoimun cu hipoglicemie Neuropatia diabetica

Evaluat 0 / 10
Locație: Iaşi
Dr. Ispas Daniel-Marius
Neurologie

Accident ischemic tranzitor , Accident vascular cerebral (AVC) , Cefaleea - durerea de cap Epilepsia

Evaluat 0 / 10
Locație: Făgăraş
Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!