Listerioza – diagnostic si tratament

1.Generalităti despre listerioză

Listeria monocytogenes, bacteria care provoacă listerioza, este un patogen important la gravide, la nou-născuți, la persoane în vârstă și la indivizi imunocompromiși. Listerioza este o cauză neobișnuită a bolii în populația generală. Pacienții cu cancer, în special cei cu cancer al celulelor sangvine, prezintă un risc crescut de listerioză.

2.Manifestări clinice ale listeriozei

Listerioza poate fi o boală auto-limitată a tractului gastrointestinal, o infecție mai severă a SNC sau o infecție localizată, cum ar fi artrita septică monoarticulară.

        1.Listerioza în timpul sarcinii

Listeria poate să  prolifereze în placentă și să provoace o infecție  în timpul sarcinii. Infecția SNC este foarte rară în timpul sarcinii, deși este observată frecvent la alte gazde imunocompromise. Febra, mialgiile, artralgiile, durerile de spate și cefaleea sunt simptome clasice ale bacteriemiei. Infecția poate fi ușoară și auto-limitată. Listerioza în timpul sarcinii apare de obicei în timpul celui de-al treilea trimestru, când imunitatea  mediată celular este la cel mai scăzut nivel. Travaliul prematur este obișnuit. Avortul și infecția intrauterină sunt posibile.

        2.Infecția neonatală

Sunt descrise două forme.

Sepsisul cu debut precoce, cu Listeria monocytogenes dobândită in utero prin transmitere transplacentară, are ca rezultat nașterea prematură. Listeria poate fi izolată în placentă, sânge, meconiu, nas, urechi și gât și se manifestă sub formă de abcese și / sau granuloame.

Într-o meningită cu debut târziu Listeria se dobândește prin transmisie vaginală, deși a fost raportată, de asemenea, după nasterile prin cezariană.

         3.Infecția sistemului nervos central

Listeria are o predilecție pentru parenchimul cerebral.Modificările stării mentale sunt frecvente. Convulsiile, atât focale, cât și cele generalizate, apar la cel puțin 25% dintre pacienți. Deficitele nervilor cranieni pot fi prezente.Se pot produce sindroame asociate cu hemiplegie. Tulburările de mișcare pot include tremor, mioclonii și ataxie. Pacienții se pot prezenta cu encefalită, în special a trunchiului cerebral. Meningita este posibilă. Ventriculita, în special a celui de-al patrulea ventricul, se poate dezvolta.

Abcesul cerebral apare la 10% din infecțiile SNC, adesea situate în talamus, punte si măduva spinării. Această complicație mai puțin frecventă este asociată cu o mortalitate ridicată.

         4.Gastroenterita febrilă

Listeria monocytogenes poate produce boală diareică provocată de alimente, care este de obicei neinvazivă. Perioada medie de incubație este de 1-2 zile, diareea având o durată de 1-3 zile.

3.Cum se transmite listerioza?

Majoritatea infecțiilor se datorează transmisiei alimentare. O minoritate semnificativă de infecții sunt transmise prin alte moduri. Transmiterea poate apărea transplacentar sau prin intermediul unui canal de naștere infectat.

4.Diagnostice diferențiale

 • Gastroenterită bacteriană
 • Criptosporidioză
 • Granulomatoza Wegener
 • Meningită
 • Sarcoidoză
 • Artrită septică
 • Toxoplasmoză
 • Gastroenterită virală

 5.Diagnosticul listeriozei

 Studii de laborator

Trebuie efectuate culturi de sânge. Rezultatele hemoculturilor sunt pozitive la 60-75% dintre pacienții cu infecții ale SNC.

Analiza lichidului cefalorahidian (LCR) evidențiază pleiocitoza, iar nivelurile de proteine din ​​LCR sunt moderat ridicate. Nivelurile de glucoză din LCR pot fi scăzute. Rezultatele culturii LCR sunt pozitive la aproape 100% dintre pacienți.

Testul serologic nu este fiabil.

Culturile scaunelor nu sunt nici sensibile, nici specifice.

Studii de imagistică

RMN este superioară CT pentru a demonstra boala sistemului nervos central, în special în trunchiul cerebral.  Trebuie efectuată ecocardiografia transesofagiană dacă se suspectează endocardită.
Puncția lombară ar trebui efectuată dacă se suspectează infecția meningeală.

6.Tratamentul listeriozei

Tratament medicamentos

Antibioticele intravenoase trebuie începute imediat după suspectarea sau confirmarea diagnosticului. Diagnosticul este stabilit prin cultura microorganismului din sânge, LCR sau din alte fluide sterile. Transmiterea de la persoană la persoană nu are loc; prin urmare, măsurile de izolare nu sunt necesare.

Îngrijire chirurgicală

Au fost raportate cazuri de listerioză asociate infecțiilor osoase și articulare, dar informațiile sunt putine. Un studiu retrospectiv al anului 2012 pe 43 de pacienți a constatat că listerioza osteoarticulară implică în primul rând articulațiile protetice și apare la pacienții imunocompromiși. În cazul infecțiilor articulare periprotetice, terapia optimă include îndepărtarea chirurgicală a protezei articulare.

Terapia cu antibiotice este tratamentul de electie pentru listerioză. Bacteriemia trebuie tratată timp de 2 săptămâni dacă pacientul este imunocompetent. Pentru pacienții imunocompromiși pot fi necesare mai multe cure de antibiotice. Meningita trebuie tratată timp de 3 săptămâni; endocardita, timp de 4-6 săptămâni și abcesul cerebral, timp de cel puțin 6 săptămâni.

Ampicilina este în general considerată agentul antimicrobian preferat, dar alți agenți pot fi indicati. Gentamicina se adaugă frecvent pentru sinergie, dar poate fi întreruptă după o săptămână de ameliorare clinică pentru a scădea riscul de toxicitate renală sau ototoxicitate.
Terapia antimicrobiană empirică trebuie să fie cuprinzătoare și trebuie să acopere toți agenții patogeni posibili în contextul examenului clinic. Ampicilina este medicamentul de electie. Interferă cu sinteza peretelui celular bacterian în timpul multiplicării active, determinând activitate bactericidă împotriva microorganismelor susceptibile. Gentamicina este o terapie adjuvantă care poate fi utilizată împreună cu ampicilina. Este un antibiotic aminoglicozid care interferă cu sinteza proteinelor bacteriene prin legarea la subunitățile ribozomale 30S și 50S. Schemele de dozare sunt numeroase și sunt ajustate în funcție de clearance-ul creatininei și modificările volumului de distribuție.

Trimetoprim-sulfametoxazol (Biseptol). Acest medicament este indicat pentru pacienții care nu pot lua antibiotice precum penicilină. Inhibă sinteza bacteriană a acidului dihidrofolic prin concurență cu acidul paraaminobenzoic, care are ca rezultat inhibarea creșterii bacteriene.

7.Preventia listeriozei

Următoarele sunt măsuri care pot fi utilizate pentru a preveni listerioza:

 • Gătiti toate alimentele crude;
 • Spălați legumele crude;
 • Evitați consumul de lapte crud (nepasteurizat) sau de produse lactate;
 • Spălați mâinile, cuțitele și instrumentele de tăiere după manipularea mâncărurilor nepregătite termic;
 • Pacientele gravide sau imunocompromise trebuie să evite brânzeturile moi (de exemplu, feta, Brie, Camembert, bleu);
 • Brânza cremă, iaurtul și brânza de vaci sunt permise;
 • Mâncați alimentele la o temperatură  sigură.

Adauga comentariu

Apasa aici pentru a adauga comentariu

Suntem pe social media

Like us!