Lipomul – simptome, cauze, tratament

Generalități

Lipomul este o formațiune tumorală benignă ce are ca origine țesutul adipos. Lipomul ponate aparea oriunde pe corp, in special la nivelul trunchiului şi membrelor. Deşi cauza apariției lipomului este necunoscută, predispoziția geneticã joacă un rol important. Lipomul se regăseşte mult mai frecvent la sexul feminin şi la vârste cuprinse intre 40-60 ani.

Cauze

Cauza apariției lipomului nu este indeplin cunoscută. Lipomatoza familială este o boală cu transmitere autozomal dominantă şi presupune apariția unor multiple formațiuni ce îşi au originea la nivelul țesutului adipos. Studii recente au evidențiat o legatură între gena HMG I-C şi rata dezvoltării lipoamelor. Lipoamele „post traumatice” apar  în urma unor leziuni tisulare. Obezitate nu reprezintă un risc pentru dezvoltarea lipoamelor. Alte patologii ce implică aparția lipoamelor sunt: sindromul Wermer (MEN1), lipomatoza simetrică benignă ( boala Madelung), Adiposis Dolorosa ( neurolipomatoza), sindromul Gardner.

Simptome

Deobicei, apariția unei „denivelări” la nivelul tegumentului alarmează pacientul. Lipomul este o formațiune tumorală bine delimitată, moale la atingere, mobil cu țesurile adiacente, nedureros. Acesta poate deveni dureros in cazul in care creşte in dimensiuni şi comprimă nervii din jur. De regulă, dimensiunile sunt mici, mai puțin de 5 cm având o creştere destul de lentă. Cel mai frecvent apare la  nivelul gatului, umerilor, spatelui, brațelor şi coapselor.

Tratament

Fiind o tumora benignă, lipomul este considerat inofensiv. Pacienții pot solicita intervenția chirurgicală in cazul in care acesta a crescut in dimensiuni şi devine inestetic. Diagnosticul diferențial trebuie sa includă obligatoriu liposarcomul (tumora malignă a țesutului adipos).

Intervenția chirurgicală este metoda de elecție pentru tratamentul lipoamelor. Aceasta presupune anestezie locală şi excizie.  Durata intervenției este în jur de 30 de minute. Rata de recurență după intervenția chirurgicală este 1-2%.

Injecțiile cu steroizi  reduc dimensiunea lipomului dar nu elimina complet.

Liposucția este o altă metodă de tratament ce se utilizează in cazul lipoamelor de dimensiuni mici şi foarte mobile. Intervenția presupune folosirea unei sonde pentru a aspira țesutul adipos .

Adauga comentariu

Apasa aici pentru a adauga comentariu

Suntem pe social media

Like us!