Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

Logo

Leucemia acută limfoblastică la copil

Bucataru
Bucataru

08 Mar 2018

eye-glyph Vizualizări: 2789

Distribuie Articolul

Leucemia acută limfoblastică face parte dintr-un grup de boli maligne ale țesuturilor hematoformatoare, care au rol în producerea celulelor din sânge. Leucemia acută limfoblastică  reprezintă cel mai frecvent cancer la copii și este o proliferare neoplazică generalizată, încă de la început. Această proliferare interesează  linia leucocitelor, celule albe care au rol major în apărarea organismului, mai ales în infecții. Răspunsul la tratamentul administrat în leucemia acută limfoblastică este deseori favorabil, dar fără tratament această boală are evoluție fatală.

După cum spune și numele, acest tip de leucemie se caracterizează prin proliferare necontrolată a limfoblaștilor, care sunt celule imature din linia limfocitelor. Limfocitele fac parte din sistemul imun, localizându-se la nivelul măduvei osoase, sângelui, ganglionilor limfatici și splinei. Pentru a înțelege mai bine linia celulelor albe, apăsați aici. Această boală apare frecvent între vârsta de 3-5 ani, se dezvoltă în câteva săptămâni și dă simptome precoce, uneori severe.

Ce poate determina apariția acestei leucemii?

Benzenul este cunoscut a avea important efect mielotoxic și leucemogen la om, dar și produsele petroliere, pesticidele și coloranții au acest efect. Există dovezi că tratamentul cu unii agenți antitumorali folosiți în cancer, boli de colagen sau vasculite este asociat cu risc ridicat de leucemie. Dintre acești agenți enumerăm antraciclinele, agenți alchilanți (Ciclofosfamida) și Metotrexat. S-a dovedit că unele virusuri sunt implicate în malignitate, prin captarea și introducerea în celulă a unei gene canceroase sau prin activarea unei atfel de gene aflate deja în genomul celulei. Exemple de astfel de virusuri sunt herpes simplex, citomegalovirus, virusurile hepatice și cel varicelo-zosterian.

Anumite afecțiuni genetice sunt adevărate stări preleucemice, care predispun la malignitate. Este important să fie urmărite pentru a depista precoce leucemia acută limfoblastică: anemia Fanconi, sindromul Louis-Bar, sindromul Bloom, sindromul Li-Fraumeni, sindromul Down și neurofibromatoză tip I.

Cum se manifestă leucemia acută limfoblastică?

În majoritatea cazurilor, debutul este lent, manifestările fiind nespecifice și nesugestive. Mai rar, acest debut este brutal, cu hemoragii importante, infecții grave și cu alterarea stării generale. Din cauză că celulele canceroase infiltrează măduva osoasă și organele, semnele clinice sunt determinate de suferințele acestor părți.

Prin infiltrarea măduvei osoase, care are rol hematoformator, apare o insuficiență medulară caracterizată prin scăderea numărului de celule sangvine. Vor scădea numărul de hematii (anemie), altor tipuri de leucocite (neutropenie) și de trombocite (trombocitopenie). Sindromul anemic  se manifestă prin paloare intensă, însoțită de astenie, irascibilitate, stare de rău și semne cardiovasculare (tahicardie, edeme). Sindromul infecțios determinat de neutropenie  este caracterizat de apariția anginei pultacee, pneumoniei, stomatitei, anorectitei sau oricărui alt tip de infecție. Sindromul hemoragic cauzat de scăderea trombocitelor se manifestă prin sângerări cutanate (echimoze), nazale, gingivale și mai rar prin urini cu sânge. Dacă această trombocitopenie este foarte severă, pot apărea hemoragii cerebrale sau chiar coagulare intravasculară diseminată, cu evoluție frecvent fatală.

Limfoblaștii se pot acumula în orice organ, dar cel mai des în ficat și splină. De aceea, aceste țesuturi vor crește în dimensiuni, ducând la dezvoltarea hepatosplenomegaliei. Acumularea în ganglionii limfatici determină apariția adenopatiilor, acele umflături situate la nivelul gâtului, axilei sau inghinal. Adenopatiile pot determina compresiuni pe organele din jur, ceea ce duce la tulburări de respirație, voce răgușită sau tuse.

Infiltrarea oaselor duce la dureri osoase. Acumularea în sistemul nervos central (SNC) este frecvent un semn de severitate și se manifestă prin dureri de cap, vărsături matinale, convulsii, dezechilibru, tulburări de vedere, vorbire, auz sau chiar alterarea stării de conștiență (somnolență, confuzie, comă). Mai rar apar leucemia testiculară, renală sau afectarea tubului digestiv. Totuși, există o problemă urgentă, și anume apariția sindromului de liză blastică, care este o complicație determinată de distugerea intensă a blaștilor. Această duce la creștea acidului uric în sânge, depunându-se ulterior în tubii din rinichi, cu instalarea unei insuficiențe renale acute.

Ce investigații sunt necesare pentru diagnostic?

Următoarele analize sunt indispensabile la copilul cu leucemie acută limfoblastică:

 •  hemoleucogramă (anemie normocromă normocitară aregenerativă, trombocitopenie, leucocitoză importantă);
 •  grupa sangvină  și Rh;
 •  analiza blaștilor leucemici;
 •  bilanțul hemostazei;
 •  dozarea imunoglobulinelor;
 •  bilanț metabolic (uree, creatinina, acid uric, sodiu, potasiu, calciu, fosfaţi, glicemie);
 •  probe funcționale hepatice;

Pentru studiul limfoblastilor, este necesară prelevarea unei cantități de măduvă osoasă, fie din stern, fie din creasta iliacă. Aceasta este supusă unor analize morfologice, biochimice, imunologice și de biologie moleculară, pentru o clasificare mai precisă a tipului de leucemie acută.

 Alte examene necesare sunt:

 •  radiografii de torace, craniu și schelet;
 •  ecografie abdominală (depistarea hepatosplenomegaliei);
 •  electrocardiogramă și ecocardiografie;
 •  tomografie computerizată sau rezonanță magnetică nucleară;
 •  examenul fundului de ochi (depistarea unei infiltrări cerebrale, care determină hipertensiune intracraniană);
 •  puncție lobară cu analiza lichidului cefalorahidian.

Cum evoluează leucemia acută limfoblastică?

Dacă nu este inițiat tratamentul, evoluția bolii este fatală, într-un timp scurt, de câteva săptămâni. În prezent, aproximativ 2 din 3 copii se vindecă. Criteriile de remisiune (dispariție a bolii) sunt:

 •  absența semnelor clinice;
 •  sânge periferic cu numărul de celule între limitele normale;
 •  absența blaștilor din sângele periferic;
 •  măduvă osoasă cu celule normale;

Recăderea (reapariția bolii) poate fi precoce, când apare în primele 6 luni de la oprirea tratamentului după confirmarea remisiunii, sau tardivă.

Mai există și situația de boală reziduală minimă, care se caracterizează prin celule blastice restante la nivel medular, în sânge sau alte organe, în timpul și la sfârșitul tratamentului.

Care sunt factorii de prognostic negativ în leucemia acută limfoblastică?

Unul este vârsta. Sugarii și adolescenții au un prognostiv nefavorabil față de copii cu vârsta între 1-10 ani. Numărul foarte crescut de leucocite este iarăși un factor de prognostic negativ. Prezența anomaliilor cromozomiale și leucemia sistemului nervos sunt și ele considerate a fi factori de prognostic nefavorabili. Cunoașterea tipului de leucemie acută limfoblastică este important pentru evoluția bolii. În funcție de tip, se inițiază un tratament adecvat. Dacă pacientul răspunde favorabil la terapia de inducție a remisiunii, atunci există șansa unei evoluții foarte bune, cu supraviețuire de lungă durată. Alți factori de prognostic sunt: sexul (fetele au prognostic mai bun), rasa (negrii au rata de recădere mai mare), drogurile chimioterapice, clasificarea morfologică.

Tratamentul în leucemia acută limfoblastică

Scopul terapiei constă în:

 •  dispariția complicațiilor amenințătoare de viață;
 •  obținerea și menținerea remisiunii clinice și hematologice;
 •  prevenirea apariției leucemiei SNC;
 •  tratarea recăderilor.

Medicamentele antileucemice sunt grupate pe diverse categorii: agenți alchilanți, antimetaboliți, antibiotice, alcaloizi Vinca sau diverse. Agenții alchilanți sunt Ciclofosfamida și Ifosfamida. Pot da efecte toxice acute, precum greață și vărsături, aplazie, cistită hemoragică sau mucozită. Toxicitatea pe termen lung constă în infertilitate sau alte cancere.

Metotrexatul, mercaptopurina și tioguanina sunt antimetaboliți care determină toxicitate hepatică și mucozită, iar tardiv osteoporoză și toxicitate SNC. Adriamicina este cunoscută pentru efectul cardiotoxic, iar Vincristina și Etoposidul, alcaloizi Vinca, dau neuropatie, aplazie și convulsii, iar ulterior infertilitate și leucemie secundară.

Alte medicamente sunt corticosteroizii, reprezentați de Prednison și Dexametazona, cu numeroase efecte adverse, și L-asparaginaza.

Pentru scăderea efectelor toxice ale drogurilor antileucemice s-au făcut o serie de terapii de suport, pentru siguranța folosirii chimioterapicelor în doze cu maximă eficiență:

 •  acid folinic (Leucovorin), care diminuă toxicitatea dozelor crescute de Metotrexat;
 •  factori de creștere (Eritropoietina, Filgastin), pentru stimularea sintezei de celule sangvine;
 •  transfuzii de sânge sau de concentrate plachetare;
 •  Mesna, pentru cistită hemoragică, și Dexrazoxan, pentru combaterea afecțiunilor cardiace.

Terapia leucemiei acute limfoblastice este formată din 4 faze:

 •  inducția remisiunii;
 •  prevenirea și tratarea leucemiei SNC;
 •  consolidare și intensificare / reinductie;
 •  întreținere (continuarea).

Faza de inducție durează aproximativ 4-6 săptămâni și asociază frecvent 4 medicamente antileucemice: Vincristina, Prednison / Dexametazona, L-asparaginaza și antracicline. Fazele de consolidare și de reinductie acționează pe celulele leucemice reziduale și previn apariția recăderilor. În aceste faze de asociază Mercaptopurina, Metotrexatul în doze mari, cu sau fără Vincristina și corticoterapie. Faza de întreținere constă în administrare de Metotrexat pe gură, săptămânal, și Mercaptopurina zilnic, tot pe gură.

Durata tratamentului în leucemia acută este în medie de 2,5-3 ani, cea mai lungă fiind faza de întreținere (1,5-2 ani).

O altă metodă de tratament acceptată este transplantul de celule stem, dar numai în următoarele situații:

 •  după prima remisiune completă, în leucemia acută limfoblastică cu rist înalt;
 •  după a două remisiune completă, în recăderi.

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Burcovschi
Dr. Burcovschi Victoria
Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

Dislipidemia , Nefropatia diabetica , Sindromul insulinic autoimun cu hipoglicemie Neuropatia diabetica

Evaluat 0 / 10
Locație: Iaşi
Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!

© Copyright 2022 NewsMed - Toate drepturile rezervate.