Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

miercuri, iunie 07, 2023

Keratoconus – o boală oculară progresivă

NewsMed
NewsMed

01 Nov 2017

eye-glyph Vizualizări: 986

Distribuie Articolul

Corneea se aseamănă cu o fereastră clară, în formă de cupolă, ce se găsește în fața ochiului. Corneea concentrează razele luminoase în ochiul tău. Keratoconusul apare atunci când corneea se subțiază și ia forma unui con. În keratoconus schimbarea formei corneei face ca razele luminoase să nu fie focalizate. Drept urmare, în keratoconus vederea  devine neclară și distorsionată, făcând dificile sarcini zilnice, cum ar fi lectura sau conducerea.

Ce cauzează keratoconus?

Medicii nu știu sigur de ce oamenii au keratoconus. În unele cazuri, pare să existe o componentă genetică (transferată în familii). Aproximativ una din zece persoane diagnosticată cu keratoconus are un părinte ce suferă de această afecțiune.

Keratoconusul debutează de cel mai multe în adolescență, până la începutul anilor 20. Simptomele vizuale se agravează încet într-o perioadă de aproximativ 10-20 de ani.

Care sunt simptomele keratoconusului?

Keratoconusul  afectează adesea ambii ochi și poate duce la o vedere foarte diferită între cei doi ochi. Simptomele pot diferi între cei doi ochi și se pot schimba în timp.

În faza incipientă, simptomele keratoconusului pot include:

·         O ușoară estompare a vederii;

·         Vedere ușor distorsionată, în acest caz liniile drepte arată îndoite sau ondulate;

·         Sensibilitate sporită la lumină și strălucire;

·         Ochi roșii sau umflați.

În etapele ulterioare, simptomele keratoconusului includ adesea:

·         Vedere mult mai încețoșată și distorsionată;

·         Miopie crescută sau astigmatism ( atunci când ochiul nu  poate focaliza așa cum ar trebui). Ca rezultat, este posibil să aveți nevoie de multiple prescripții noi de ochelari.

·         Nu veți putea purta lentile de contact. S-ar putea să nu se mai potrivească în mod corespunzător și sunt incomode.

De regulă, keratoconusul progresează de obicei în ani de zile, totusi pentru unii oameni, keratoconusul se poate înrăutăți rapid. Corneea se poate umfla brusc și pot apărea cicatricile. Atunci când corneea are țesut cicatricial, își pierde netezirea și devine mai puțin limpede. Ca urmare, vederea devine  mai distorsionată și neclară.

Cum  se diagnostichează keratoconusul?

Keratoconusul poate fi diagnosticat printr-un examen oftalmologic de rutină. Oftalmologul dumneavoastră vă va examina corneea și poate măsura curbura acesteia. Acest lucru vă va arata dacă există o schimbare a formei sale. Oftalmologul dumneavoastră poate de asemenea să vă cartografieze suprafața corneei folosind un calculator special. Această imagine detaliată arată în ce stare se găsește suprafața corneei.

Cum se tratează keratoconusul?

Tratamentul din keratoconus depinde de simptomele dumneavoastră. Când simptomele sunt ușoare, vederea poate fi corectată cu ochelari. Mai târziu, este posibil să trebuiască să purtați lentile speciale de contact, lentile dure, pentru a vă menține focalizarea corectă.

Există și alte modalități prin care oftalmologul dumneavoastră ar putea trata keratoconusul:

·         Intacs. Acesta este un dispozitiv mic, curbat, pe care oftalmologul dumeavoastră îl pune chirurgical la nivelul corneei. Intacs ajuta la aplatizarea curburii corneei pentru a îmbunătăți vederea.

·         Colagenarea prin cross-linking. Oftalmologul dumneavoastră utilizează o lumină UV specială și picături pentru ochi pentru a întări corneea. Făcând acest lucru ajută la aplatizarea sau rigidizarea corneei.

·         Transplantul de cornee. Atunci când simptomele sunt severe, oftalmologul dumneavoastră poate sugera un transplant de cornee. Oftalmologul înlocuiește întreaga cornee sau o parte a corneei bolnave cu corneea sănătoasă ce provine de la un donator.

Nu vă frecați ochii!

Dacă suferiți de keratoconus, încercați să evitați frecarea ochilor. Acest lucru poate deteriora țesutul cornean deja subțiat și vă poate agrava simptomele.

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Dr. Bucataru George Marius
Oftalmologie

Cataracta , Conjunctivita , Dezlipirea de retina Keratoconus

Evaluat 10 / 10
Locație: Bucureşti
Dr. Huidici Ioana Diana
Oftalmologie

Cataracta , Conjunctivita , Dezlipirea de retina Glaucom

Evaluat 0 / 10
Locație: Bucureşti
Dr. Mihai Mihai
Oftalmologie

Cataracta , Dezlipirea de retina

Evaluat 0 / 10
Locație: Bucureşti
Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!