Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Keratoconjunctivita uscată, cunoscută și sub denumirea de sindromul ochilor uscați sau xeroftalmie, este o patologie multifactorială. Aceasta se datorează fie scăderii secreției glandelor lacrimale, fie evaporării prea rapide a lacrimilor. Keratoconjunctivita uscată se manifestă sub forma unor mâncărimi la nivelul ochilor, fotofobie și senzația de ochi uscați.
Suprafața oculară reprezintă o componentă anatomică, alături de alte 7 componente importante, interactive și independente între ele: filmul lacrimal, glandele lacrimale, ductul nazolacrimal, pleoapele, conjunctiva bulbară și palpebrală, nervul cranian V și nervul cranian VII. Orice anomalie sau deficit prezent la nivelul oricărei componente prezentate mai sus poate agrava sindromul ochilor uscați.
Filmul lacrimal, pelicula de lichid ce acoperă ochii, are următoarele componente:
Pe lângă rolul lubrefiant al filmului lacrimal, acesta are și rolul de hrănire, de a îndepărta particulele străine, de protejare împortiva patogenilor (acțiune bactericidă) și în general un rol de mentenanță a a suprafeței oculare.
Trebuie știut că există 2 tipuri ale keratoconjunctivitei uscate:
Keratoconjunctivita uscată apărută prin deficit de secreții lacrimale apare mai frecvent secundar idiopatic menopauzei. Aceasta mai poate fi o componentă a altor patologii precum sindromului Sjögren, lupusul eritematos sistemic și artrita reumatoidă. Mai puțin frecvent poate apărea secundar unor afecțiuni ce lezează ductul lacrimal precum sindromul Stevens-Johnson, trahomul, pemfigoidul cicatriceal.
Keratoconjunctivita uscată datorată evaporării excesive a secreției lacrimale este cauzată un film lacrimal calitativ deficitar. Componenta lipidică a filmului lacrimal este insuficientă, ceea ce favorizează uscarea rapidă a acestuia.
Sindromu ochilor uscați mai poate să apară și din cauză că ochii rămân întredeschiși la clipire ori în timpul nopții (lagoftalmia) sau datorită unei frecvențe scăzute a clipirii (boala Parkinson).
Există și o serie de medicamente care scad rata de secreție a glandelor lacrimale: medicația beta blocantă, antihistaminicele și contraceptivele orale.
În funcție de gravitatea keratoconjunctivitei uscate, aceasta poate avea următoarele semne și simptome:
Aceste simptome se pot exacerba într-un mediu cu vânt/ventilator/aer condiționat, uscat sau cu praf/fum. Activitățile în care rata clipirii scade, precum cititul, statul îndelungat în fața calculatorului/televizorului și condusul duc, de asemenea, la înrăutățirea simptomatologiei. Un mediu umed, rece ameliorează simptomele.
Pentru un diagnostic corect, se recomandă o evaluare din partea medicului specialist oftalmolog. Acesta va pune diagnosticul în funcție de simptomatologia pacientului și în funcție de o serie de investigații:
Nu trebuie uitat a se face diagnosticul diferențiat al keratoconjunctivitei uscate cu:
Din păcate, în cazul sindromului ochilor uscați, nu există un tratament curativ. În schimb, există o serie de tratamente simptomatice, ce pot încetini progresia afecțiunii și îmbunătăți calitatea vieții:
Cataracta , Conjunctivita , Dezlipirea de retina Keratoconus
Cataracta , Conjunctivita , Dezlipirea de retina Glaucom
© Copyright 2023 NewsMed - Toate drepturile rezervate.