Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Keratita herpetică este o afecțiune a corneei de etiologie virală, frecvent fiind incriminat herpes simplex, un adenovirus. Keratita herpetică se prezintă sub două forme, superficială sau profundă, cea profundă fiind mai rar întâlnită și având consecințe mai grave. Simptome precum ochi roșu, lăcrimare abundentă, fotofobie, ocazional scăderea acuității vizuale, pot constitui semnale alarmante pentru pacient, iar în urma consultului oftalmologic, se poate stabili un diagnostic cert și prescrie o schemă adecvată de tratament.
Keratita herpetică este cauzată cel mai frecvent de infecția cu herpes simplex 1 sau 2, cele două tipuri virale fiind deosebite prin regiunile corporale pe care le afectează cu predilecție: dacă HSV-1 afectează în general regiunea cefalică (herpes facial), HSV-2 este responsabil de modificări situate inferior de abdomen (herpes genital). Ambele virusuri pot fi generatoare de afecțiuni oculare: dacă în primul caz, virusul poate intra în organism prin contact direct cu o persoană cu leziuni herpetice faciale (deci atunci cand virusul se prezintă sub forma contagioasă), în al doilea caz este specifică transmiterea materno-fetală, atunci când în momentul nașterii pe cale naturală, mama prezintă leziuni herpetice genitale.
Este de menționat că virusurile herpetice se caracterizează printr-o perioadă de lantență; prin urmare, odată contactat virusul, acesta va determina o infecție primară care poate fi simptomatică sau asimptomatică, dar este obligatoriu autolimitată, adică leziunea se vindecă, urmând ca virusul sa se localizeze la nivelul neuronilor senzitivi de la nivel cranian sau spinal, în această perioadă nemanifestându-se. Ca urmare a acestei latențe, infecția virală poate recidiva, adică virusul părăsește situsul (locul) de latență și ajunge la nivel epitelial. Frecvența acestor recidive este influențată în special de statusul imun al persoanei infectate, stres fizic sau psihic, febră, expunerea la radiații UV, menstruație, administrarea de steroizi sau alte substanțe imunosupresive.
Infecția primară survine la primul contact infecțios, fiind afectați în genere persoanele cu deficit imun. Trăsăturile clinice pot varia și se pot prezenta sub formă de:
Infecția primară este autolimitată, dar virusul, așa cum am specificat mai sus, ia calea nervului trigemen și rămâne inactiv în nucleul acestui nerv, urmând să reactiveze după o perioadă nespecifică de timp și în funcție de diverși factori deja amintiți.
Poate lua mai multe forme, în funcție de componenta corneană afectată:
Medicul oftalmolog va prescrie tratament medicamentos în concordanță cu nevoile pacientului și cu stadiul evolutiv al leziunilor. În cazul keratitei epiteliale, leziunile încep să se vindece în aproximativ 4 zile după aplicarea tratamentului antiviral- Aciclovir unguent, de 5 ori pe zi până se vindecă, apoi de 3 ori pe zi. Pentru keratita stromală, se prescriu tratament antiviral (Aciclovir) alături de picături conținând steroizi, pentru a scădea intensitatea răspunsului imun față de prezența virusului. De obicei, forma necrotică răspunde mai greu la tratament, în comparație de forma non-necrotică.
În concluzie, este de reținut că odată contactat virusul, acesta rămâne în organism într-o stare dormantă, urmând să se activeze la intervale variabile, astfel încât statusul imun al pacientului joacă un rol deloc de neglijat. Fie că apare ca infecție primară, fie că apare după o reactivare, keratita herpetică este expresia ancorării virusului la nivelul corneei și, în funcție de cât de profund este afectată aceasta, apar efecte mai mult sau mai puțin invazive. Astfel, simptomele, riscurile, tratamentul și rata de vindecare vor varia în concordanță cu acestea.
Cataracta , Conjunctivita , Dezlipirea de retina Keratoconus
Cataracta , Conjunctivita , Dezlipirea de retina Glaucom
© Copyright 2023 NewsMed - Toate drepturile rezervate.