Inventator, autor și antreprenor român, Cornel Amariei are 25 de ani și vrea să schimbe lumea începând cu universul persoanelor nevăzătoare prin ochelarii inovatori .lumen

      Nu este ușor să înțelegi o persoană cu deficit de vedere atunci când nu te-ai confruntat niciodată cu astfel de probleme. Poți încerca să închizi ochii și să îți imaginezi că așa este viața pentru cineva aflat în această situație, dar e un mod prea simplist de a vedea lucrurile. Am auzit persoane nevăzătoare încercând să explice celor din jurul lor că sintagma „negru în fața ochilor” nu descrie situația lor, că cel mai plastic mod în care te-ar putea face să înțelegi ce înseamnă să fii nevăzător ar fi să închizi un ochi în timp ce îl ții deschis pe celalalt iar ceea ce vezi prin ochiul închis este viața lor de zi cu zi. Încercând acest mic experiment eu m-am văzut în imposibilitatea de a pricepe în totalitate ce înseamnă o viață fără văz.

      Toate acestea nu l-au oprit, însă pe Cornel Amariei din a-și dedica toate reursele rezolvării inconvenientelor vieții lipsite de luxul vederii. Din fericire, unele dintre cele mai bogate resurse de care Cornel dispune sunt creativitatea și gândirea. După ani de muncă, cercetare și inovație au apărut ochelarii .lumen pentru nevăzători datorită ambiției unui tânăr de a nu lăsa o problemă neînțeleasă și adesea ignorată să rămână fără o rezolvare pertinentă și sustenabilă.

      Cornel a fost ceea ce putem numi un „ child prodigy ”, el învățând de la o vârstă foarte fragedă să scrie, să citească și chiar să programeze și să creeze. Pasionat de mecanică, informatică, robotică dar și muzică sau fotografie tânărul a decis să-și folosească mintea sclipitoare pentru avansarea tehnologiei și ajutorarea persoanelor ce nu se pot bucura precum ceilalți de soare, culori, sau chipurile celor dragi.

      Am stat de vorbă cu Cornel pentru a afla mai multe despre invenția sa cea mai cunoscută, ochelarii .lumen și despre omul din spatele device-ului ce va schimba viața unor oameni ce momentan nu au un spijin deosebit în lupta cu deficitele de vedere.

1) Ce vârstă ai și de unde ești?

      Sunt un inventator, autor și antreprenor român, născut în urmă cu 25 de ani la București. Provin dintr-o familie puțin diferită, deoarece ambii mei părinți sunt persoane cu handicap locomotor. Asta înseamnă că am crescut într-o casă diferită, parcurgând păși diferiți. Când treci prin așa ceva de mic devii curios. Și mai târziu am aflat – curiozitatea este precedentul diversității, diversitatea este precedentul creativității și creativitatea duce la inovație.

2) Care a fost parcursul tău academic și ce te-a motivat sa urmezi calea profesională pe care ești astăzi?

      Viața academică a avut prea puțin de-a face cu ceea ce construiesc zi de zi. Am fost tot timpul un rebel al școlii. Primul moment important a fost când am acceptat o bursă la Internațional Computer High School of Bucharest (ICHB), unde am primit libertatea să stau departe de curricula complet greșită românească și să mă concentrez pe ceea ce mie îmi plăcea – robotica, antreprenoriat, muzică etc.

      Ulterior, am continuat studiile la Jacobs University Bremen, o facultate Americană în Germania. Această schimbare mi-a adus multe beneficii, m-a schimbat ca om. Unele dintre cele mai bune idei ale mele au apărut acolo.

      Astăzi port mai multe “șepci”, sunt un antreprenor, un intraprenor, un designer, un muzician. Sunt un om creativ, și asta este ceea ce mă descrie cel mai bine. Iubesc să creez, fie o melodie, fie un robot, fie o nouă companie, fie un nou design, orice. Iubesc când creez ceva care mă face să zâmbesc. Și cel mai mult, iubesc când văd că un lucru creat de mine aduce zâmbete pe buzele altora.

3) Care ar fi top 3 invenții ale tale care îți sunt cele mai dragi și de ce?

      Din motive de confidențialitate nu pot spune prea multe despre acestea. Am lucrat la peste 100 de proiecte în ultimii 10 ani, variind de la condus autonom, senzori avansați, roboți de protecție, sisteme ce asistă persoane cu handicap, până la arhitectură și muzică.

      .lumen este printre cele 3 cu siguranță, ochelarii ce redau percepția senzorială nevăzătorilor. În același loc mai este un proiect ce asistă persoanele cu handicap, în câțiva ani se vor cunoaște mai multe și despre el. 😊

4) Cum reușești să îmbini pasiunile precum muzica și fotografia cu planurile profesionale ?

      Eu cred în diversitate. Sunt cunoscut pentru antreprenoriat, inginerie etc, dar plăcerile mele sunt vaste. Industria și viața academică ne învață să ne concentrăm pe o singură direcție – să ne uităm înainte. Inovația vine din a combină ceva din stânga cu ceva din dreaptă pentru prima data. Însă este greu să te uiți în stânga și în dreaptă dacă te uiți doar în față.

      Asta aplic și în ceea ce mă privește , încerc să am cât mai multe hobby-uri și pasiuni. Încerc tot timpul ceva nou. De exemplu, am început școala de aviație acum câțiva ani, am început scufundări, călătoresc toată lumea. Și tot așa.

      De fiecare dată când mă lovesc de o nouă problemă, nu o mai intepretez doar dintr-un unghi pur ingineresc ci și dintr-un unghi artistic, un filtru dat de experiențele prin care am trecut. Așa se găsesc soluțiile cu adevărat bune.

5) Când a apărut pasiunea pentru robotică? Dar cea pentru business?

      Robotica a fost un pas natural. La 3 ani citeam, la 7 ani am început programare și web design. Cu timpul, am vrut mai mult. Am descoperit electronică și am combinat-o cu software, mecanică și uite așa robotica.

      Țin minte povestea primului meu robot. Mă mutasem de puțin timp în căminul liceului meu – Internațional Computer High School of Bucharest. Nu aveam cea mai bună situație financiară la acel moment, părinții mei îmi dădeau foarte puțini bani și eu îi foloseam să tot cumpăr componente pentru a construi ceva. Și ceea ce am construit a fost un robot menit să fie trimis în dărâmăturile de după un cutremur, cu scopul de a identifica victime. Avea o cameră cu “night vision”, senzori de gaze pentru a detectă scurgerile, era wireless, chiar funcționa foarte bine.

      Și chiar l-am testat, dar nu în mediul pentru care era construit. Internatul ICHB la acea vreme avea o regulă simplă: la etajul 3 stăteau băieții, la etajul 1 stăteau fețele, și sub nicio formă nu aveau voie băieți la fețe sau vice-versa. Dar nimeni nu a spus nimic despre un robot. Așa că într-o seară, împreună cu o grămadă de colegi din căminul băieților, am pus robotul la intrare pe holul fetelor, ne-am întors la mine în cameră, ne-am ansamblat într-un amfiteatru în spatele laptopului meu de unde controlam robotul, și am explorat căminul fetelor.

      Asta făceam eu cu invențiile mele la 14 ani 😊)

6) Te-ai gândit vreodata să urmezi calea medicinii?

      Nu a fost o direcție principală pentru mine, nu. Însă mă lovesc de ea des. Corpul uman este un sistem bine proiectat și merită studiat ca analogii pentru lucrurile pe care le putem construi.

7) Cum a luat nastere ideea ochelarilor Lumen pentru nevăzători?

      Accidental. Într-o conversație cu un prieten am ajuns la expresia “ochelari pentru nevăzători”. Și am studiat și ne-am dat seama că sunt 40 milioane de oameni cu deficit major de vedere, și nicio soluție tehnică scalabilă. A fost suficient pentru a ne face pe noi, oamenii creativi, să creăm.

8) Ai primit ajutor din partea unor cadre medicale în dezvoltarea acestei idei?

      Bineînțeles, folosim multe surse de informații din lumea neuroștiinței pentru a putea avea un sistem cât mai capabil.

9) Ai fost nevoit să studiezi lucrări medicale de specialitate pentru a aprofunda știința din spatele device-ului creat?

      I look far because I stand on the shoulder of giants. Acest produs se bazează puternic pe concepte precum substiuția senzorială. Este un produs ce trebuie purtat, deci intră mult în joc antropometria umană. Într-un final ne bazăm pe sistemul senzorial din piele, deci și aceasta este o direcție importantă. Așadar ne bazăm pe zeci de lucrări din lumea medicală.

10) Cum funcționează ochelarii Lumen și cum vor impacta ei viața persoanelor care îi vor folosi?

      Vederea umană nu are ca scop principal să vadă culori, sau să vadă forme ci să vadă distanța. Odată ce pierzi vederea îți pierzi capacitatea de a înțelege caracteristicile spațiale ale mediului înconjurător. Am început pe această premiză să dezvoltăm un sistem ce poate asista în recunoașterea mediului.

      .lumen are 3 etape principale în funcționare. În prima, achiziționăm caracteristicele spațiale ale mediului înconjurător prin a scana tridimensional mediul folosind diferite tipuri de senzori. Practic înțelegem distanța până la fiecare obiect, dimensiunea lui, viteza cu care se deplasează și direcția. Luăm toată această informație, o procesăm în pasul 2 pentru a înțelege și a informa utilizatorul despre ce este cel mai relevant. Într-un final, în pasul 3, cel de feedback, reprezentăm cum arată caracteristicile spațiale ale mediului prin impulsuri pe frunte. Ca o analogie, dacă există un obiect în stânga utilizatorului, el va simți o vibrație pe zona stângă a frunții ceea ce reprezintă cât de departe e obiectul, viteza și forma lui. Se află în dreaptă, o facem în dreaptă etc.

      Suntem înainte de o nouă testare cu publicul. Sistemul senzorial este foarte sensibil la mediu – dacă plouă, dacă ninge dacă e prea mult soare – toate acestea pot genera erori majore. Și nu ne-am simți niciodată confortabil știind că acest lucru se poate întâmpla când omul trece strada de exemplu și brusc sistemul nu a simțit o masina… Tehnologia senzorială abia acum ne permite să trecem de o siguranță de 90% și cum atingem 99% vom fi gata să îl lansăm pe piață.

11) Ideea ochelarilor Lumen ți-a adus o oarecare notorietate, simți ca s-a schimbat ceva în viața ta odata cu aceasta?

      .lumen precum alte proiecte m-au ajutat mult să construiesc conexiuni importante. Acum mă folosesc de aceste conexiuni în a crea și mai multe lucruri benefice. Deci da, mi-a schimbat viața în sensul de a deveni un om mai util societății. 😊

12) Cum te vezi peste 10 ani? Crezi că va exista și atunci o variantă viitoare a ochelarilor Lumen?

      Mie îmi place cel mai mult să creez. Am spus că îmi place să inventez ceva care să mă facă să zâmbesc, atât pe mine cât și pe cei din jur iar în 10 ani sper să pot face lucruri ce vor aduce și mai multe zâmbete pe buzele oamenilor.

      .lumen este un proiect ce va continua industrial, și cu timpul, noi generații vor apărea. Sper ca în 10 ani, să putem micșora costul de fabricație până la punctul în care să ajungă la majoritatea oamenilor ce au nevoie de el.

13) În momentul de față lucrezi și la alte idei inovatoare precum aceasta? Îmi poti da un exemplu?

      Conduc peste 20 de proiecte de cercetare, inovație, antreprenoriale etc. în multiple țări. Confidențialitatea este foarte importantă, mai ales când discutăm despre proprietate intelectuală. Aceste proiecte variază de la conectivitate inteligentă, senzori avansați, condus autonom, alte sisteme ce asistă diferite handicapuri și chiar noi proiecte educaționale. Acestea implică un număr foarte mare de oameni și mă bucur să fac parte din aceste experiențe, ce, sperăm noi, o să ajute mult.

      În următorii 5-10 ani, lucrurile pe care le facem acum o să iasă la iveală și lumea se va putea bucura de ele.

14) Sunt convinsă că ai o multitudine de oferte de lucru din afara României, te gândești să explorezi și opțiunile de viață din alte țări?

      Eu mi-am petrecut majoritatea vieții adulte în afara țării. Sunt mândru că 2018 a fost primul an în care am reușit să petrec puțin peste 50% din timpul meu în România. Oferte de lucru da, primesc, și există folderul SPAM. Tot ce contează este cât de mare este impactul pe care îl poți aduce. Nu prea contează unde și cum mă aflu pentru mine. Recent am discutat mult despre piramida lui Maslow. Lupta mea este în vârful piramidei acum.

      După o discuție insipirațională cu băiatul care și-a petrecut viața adultă ducând conceptul de „thinking outside of the box” la „thinking outside of your field” pentru a corobora datele unei probleme privită din diferite unghiuri așteptăm cu deosebit interes să fim martorii schimbării aduse de el.

Articol redactat de Ligia-Teodora Puflea

Suntem pe social media

Like us!