Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Monoxidul de carbon este cunoscut ca ucigașul tăcut, deoarece nu are nici o culoare sau miros. Concentrația normală în atmosferă este mai mică de 0,001% și o concentrație de 0,1% poate fi LETALĂ. Pacienții care supraviețuiesc otrăvirii inițiale pot dezvolta disfuncții neurologice întârziate, care apar în 15 – 50% din cazuri grave.
În prezent, monoxidul de carbon este una dintre otravurile întâlnite frecvent în mediul nostru (în SUA şi Europa fiind situată pe primul loc între intoxicaţii) și o cauză principală de otrăvire pe plan mondial. În fiecare an, în Marea Britanie, aproximativ 50 de persoane mor și 200 sunt grav rănite de otrăvirea cu monoxid de carbon. Unele intoxicații sunt cauzate de autovătămare, dar cele mai multe sunt accidentale. Intoxicația cu monoxid de carbon este cea mai frecventă cauză de otrăvire accidentală și, potrivit unei estimări, mai mult de 25.000 de persoane din Marea Britanie au simptome datorate aparatelor defecte de gaz. În anii 1960 și 1970, transformarea gazului de cărbune în gaz natural fără gaze de carbon a provocat o reducere dramatică a intoxicației.
Principalele surse de expunere la monoxid de carbon sunt: sistemele de încălzire din locuinţe (aragaze, boilere, şeminee, etc.) care nu sunt bine întreţinute, sistemul de eşapament al autovehiculelor, utilaje cu motoare cu combustie utilizate în încăperi închise, înotul în spatele unei bărci cu motor, spray pentru picturi şi altele. Sistemele industriale şi gazele de eşapament de la autovehicule reprezintă 80% din CO emis în atmosferă. Fumul de ţigară este o importantă sursă de monoxid de carbon. S-a constatat că nefumătorii din mediul urban au nivel seric de carboxihemoglobină de 1 – 2%, în timp ce fumătorii ajung la 4 – 6%, iar marii fumători la 10%.
Anumite grupe de populaţie sunt mai vulnerabile la efectele toxice ale monoxidului de carbon: nou născuţii şi fetuşii in utero (monoxid de carbon traversează placenta, iar hemoglobina fetală are afinitate mai mare pentru monoxid de carbon decât hemoglobina normală), sugarii, bătrânii, persoanele cu tulburări de ventilaţie, boli cardiovasculare sau anemii.
Monoxidul de carbon se leagă reversibil de hemoglobină, rezultând un compus stabil, carboxihemoglobina. Aceasta perturbă capacitatea de transport a oxigenului de către hemoglobină, având ca urmare hipoxia tisulară. Afinitatea monoxidului de carbon pentru hemoglobină de 200 – 270 ori mai mare decât a oxigenului, astfel că, chiar la concentraţii mici pot rezulta niveluri semnificative de carboxihemoglobină. Monoxidul de carbon alterează curba de disociere a oxihemoglobinei deplasând-o spre stânga, inhibând astfel eliberarea la ţesuturi a oxigenului legat, ceeea ce accentuează hipoxia. Cel mai profund impact îl are asupra creierului, organul cu cele mai mari necesităţi de oxigen.
Monoxidul de carbon intră în competiţie cu oxigenul şi pentru alte hemoproteine: mioglobina, peroxidaze, catalaze şi citocromi. Legarea de mioglobina cardiacă, pentru care are afinitate chiar mai mare decât pentru hemoglobină, produce disfuncţie miocardică şi hipotensiune, ceea ce agravează hipoxia tisulară.
După inhalare, monoxidul de carbon se dizolvă rapid în plasmă şi ajunge la organele susceptibile chiar înainte de a se forma carboxihemoglobină, unde se leagă de enzimele celulare (citocrom – oxidaze), inhibând sistemul de transport intracelular al oxigenului, cu blocarea oxidării celulare şi anoxie tisulară, proces considerat mai important decât reducerea capacităţii de transport a oxigenului. Monoxidul de carbon persistă în ţesuturi mult după revenirea la normal a nivelului seric de carboxihemoglobină, acesta fiind argumentul celor care pledează pentru tratamentul cu oxigen hiperbaric în intoxicaţia cu monoxid de carbon. Deşi efectele toxice acute ale monoxidului de carbon se datoresc hipoxiei, activarea proceselor inflamatorii are rol major în dezvoltarea manifestărilor neurologice tardive.
Monoxidul de carbon se elimină prin plămâni; timpul de înjumătăţire al carboxihemoglobinei este de 3 – 4 ore la temperatura camerei şi poate fi scurtat la 30 – 90 minute cu oxigen 100% la presiune atmosferică (oxigen normobaric), respectiv la 15 – 20 minute cu oxigen hiperbaric (oxigen 100% la 2,5 atmosfere).
Semnele clinice în intoxicația acută sunt nespecifice şi variate:
Examenul clinic – obiectiv al pacientului intoxicat cu monoxid de carbon relevă următoarele:
Diagnosticul pozitiv se stabileşte pe baza nivelului seric al carboxihemoglobinei şi a istoricului pozitiv de expunere la monoxidul de carbon !!
Studii experimentale pe animale şi studii epidemiologice pe oameni au constatat că expunerea cronică la concentraţii mici şi mijlocii de monoxid de carbon în aerul respirabil, care determină nivele serice de carboxihemoglobină ≤ 10%, are efecte adverse asupra sănătăţii umane, în special asupra organelor mari consumatoare de oxigen, creierul şi inima:
Nivelul de carboxihemoglobină % |
Interpretare, semne şi simptome clinice |
0 – 2% | Nivel normal la nefumători |
5 – 6% | Nivel normal la fumători; la nefumători: scăderea toleranţei la efort şi a capacităţii de a conduce vehicule |
10 – 20% | Cefalee, oboseală |
20 – 30% | Cefalee intensă, greaţă, vărsături, vertij, tulburări de vedere, lipotimie |
30 – 40% | Greaţă, vărsături, lipotimie, creşterea frecvenţei cardiace şi respiratorii, tulburări neurologice |
40 – 50% | Comă, convulsii, tulburări cardiovasculare şi neurologice |
50 – 60% | Comă, convulsii, depresie respiratorie şi cardiovasculară |
60 – 70% | Comă, convulsii, depresie cardiorespiratorie, bradicardie, hipotensiune severă |
> 70% | Insuficienţă respiratorie şi deces |
Durata oxigenoterapiei hiperbare depinde de gravitatea semnelor clinice şi de nivelul seric al carboxihemoglobinei.
Prognosticul depinde de gravitatea semnelor clinice şi de laborator. Afectarea miocardică se constată frecvent la pacienţii cu forme moderate şi severe, fiind un factor predictiv semnificativ de mortalitate. Stopul cardiac care complică intoxicaţia cu monoxid de carbon este adesea fatal, în pofida oxigenoterapiei hiperbare aplicată după resuscitarea initială.
Sechelele neurologice tardive apar la peste 40% din pacienţii cu intoxicaţie severă, la interval de 2 – 6 săptămâni după faza acută a intoxicaţiei; deteriorarea poate fi bruscă şi dramatică. Vârsta peste 36 ani şi durata expunerii peste 24 ore sunt factori de risc independenţi pentru dezvoltarea acestora. Statusul clinic şi nivelul iniţial al carboxihemoglobinei nu sunt factori predictivi pentru instalarea sechelelor neurologice tardive, dar unii cercetători consideră că răspunsul la oxigenoterapia hiperbară ar putea fi condiţionat de genotipul apolipoproteinic. Asfel, prezenţa alelelor epsilon 4 se corelează cu incidenţă crescută a sechelelor neurologice tardive după oxigenoterapie hiperbară decât genotipul care nu conţine aceste alele; iar pentru că genotipul nu e cunoscut în momentul internării, toţi pacienţii ar trebui trataţi cu oxigen hiperbar.
Sechele neurologice tardive includ:
Recuperarea după sechele este cel mai adesea completă, în interval de timp variabil, până la 1 an sau peste, uneori însă poate rămâne disfuncţie reziduală minoră a lobilor frontali.
Prevenirea expunerii la monoxidul de carbon în spaţii închise se poate realiza cu ajutorul detectoarelor de fum, prevăzute cu sisteme de alarmă.
© Copyright 2023 NewsMed - Toate drepturile rezervate.