Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Salicilații sunt utilizați pe scară largă și sunt ușor disponibili ca medicamente fără prescripție medicală; astfel, ei pot fi ușor abuzați. Deși toxicitatea acută poate fi diagnosticată cu ușurință dacă se furnizează un istoric de ingestie, toxicitatea salicilată cronică devine adesea greu de recunoscut, având o mortalitate ridicată atunci când pacientul nu este tratat corespunzător. Salicilații trebuie luați în considerare în diagnosticul diferențial al unui pacient adulți cu anomalii de aciditate bazate pe cauza incertă, în special atunci când există simptome neurologice concomitente. Pacienții cu toxicitate salicilatară sunt tratați cu diureză alcalină și, uneori, dializă. Prognosticul depind de recunoașterea și tratamentul prompt al intoxicației. Diagnosticul întârziat în intoxicația acută cu salicilați are ca rezultat creșterea morbidității și a mortalității, în special la pacienții vârstnici.
În grupul salicilaţilor se includ acidul salicilic şi derivaţii săi: acidul acetilsalicilic (Aspirina), salicilatul de sodiu, salicilatul de metil şi salicilamida. Acidul acetilsalicilic (Aspirina) şi salicilaţii au fost şi sunt încă mult utilizaţi în tratamentul diverselor afecţiuni reumatismale. Aspirina este utilizată ca atare sau în diferite asocieri medicamentoase pentru efectul său analgezic, antiinflamatoar, antipiretic şi ca antiagregant plachetar (efectele sunt dependente de doza de medicament). De exemplu, salicilatul de metil este conţinut în preparate topice, de tipul Ben Gay (folosit pentru ameliorarea durerilor articulare şi musculare cauzate de inflamaţii, rigiditate articulară, durerilor lombo-sacrale). O linguriță de salicilat de metil 98% conține 7000 mg de salicilat, echivalentul a aproape 90 de aspirine pentru copii și de peste 4 ori doza potențial toxică pentru un copil care cântărește 10 kg.
În ceea ce privește dozele toxice de salicilați, există variaţii individuale considerabile. Astfel, la unele persoane, fenomenele toxice pot apare la o doză zilnică de 3 g, în timp ce la altele, doze de 10 g/zi pot fi foarte bine suportate. Doze de 10 – 30 g salicilat de sodiu sau Aspirină au cauzat decese la adulţi. La copii, o doză de metilsalicilat de 4 ml (4,7 g) poate fi fatală. Concentraţii ale salicilatului de 35 mg / 100 ml ser şi mai mari sunt întotdeauna urmate de efecte toxice.
Severitatea potenţială a unei doze de salicilaţi ingerate acut este apreciată astfel:
Se consideră că dozele toxice sunt la copii în jur de 480 mg/kg, iar la adult, doze de peste 500 mg/kg sunt potenţial letale. |
Salicilaţii se absorb foarte repede pe toate căile organismului (respirator, cutanat, digestiv etc.). Absorbţia lor depinde într-o oarecare măsură de pH. Salicilatul de metil aplicat extern se absoarbe atât de rapid încât primele urme de medicament apar în urină la 15 minute de la efectuarea fricţiunii, explicând apariţia intoxicaţiilor la copii, la care s-au aplicat oncţiuni externe pe zone mari ale pielii şi la adulţii cu psoriazis.
Viteza de absorbţie a salicilaţilor pe cale digestivă depinde de gradul de golire a stomacului. Când drogul se află în soluţie, absorbţia depinde în primul rând de pH-ul acesteia, deoarece numai forma neionizată a medicamentului se absoarbe pe cale digestivă. Absorbţia are loc atât la nivelul stomacului, dar mai ales la nivelul primei porţiuni a intestinului subţire. După numai 30 minute de la ingestie, salicilaţii apar în sânge în concentraţii apreciabile, iar concentraţia maximă, după ingestia unei singure doze, este atinsă la 2 ore de la ingestie. Aspirina se absoarbe ceva mai lent comparativ cu salicilatul de sodiu. În stomac, la pH acid, salicilaţii sunt sub formă neionizată, liposolubilă, putând traversa membranele celulare. În intestin, unde pH-ul este alcalin, salicilaţii se găsesc sub formă ionizată, mai puţin absorbabilă (aşa se explică faptul că acţiunea erozivă a salicilaţilor asupra mucoasei intestinale se întâlneşte mai rar). Dacă se alcalinizează mediul gastric şi salicilaţii devin ionizaţi, diminuă trecerea lor prin membrana celulară. În ansamblu, cantitatea totală de salicilaţi absorbită nu este deloc diminuată, deoarece salicilaţii sunt solubilizaţi şi impregnează mai mult mucoasa digestivă.
Salicilaţii sunt eliminaţi în principal pe cale renală şi în mică măsură prin salivă, bilă, fecale. Eliminarea renală începe la numai 15 minute după ingestie. Salicilatul se elimină ca acid salicilic în proporţie de 10%, acid saliciluric 75%, salicilic fenolic 10% şi acil 5% glucuronizi şi acid gentizinic 1%. Eliminarea renală este relativ lentă: 50% în primele 24 ore şi urme fine în următoarele 2 zile şi chiar mai mult. Eliminarea se face prin filtrare glomerulară, reabsorbţie tubulară a ionului salicilat şi prin secreţie tubulară a salicilo-conjugaţilor. Când pH-ul urinar este acid, excreţia salicilaţilor nu este inhibată, iar când pH-ul este alcalin, eliminarea urinară a salicilaţilor este mult crescută, datorită scăderii reabsorbţiei tubulare. Alcalinizarea urinii creşte eliminarea salicilaţilor liberi, fracţiunea difuzibilă şi toxică. De exemplu, la pH urinar 8, 80% din salicilaţi se excretă sub formă liberă.
Salicilaţii alterează funcţiile celulelor gastrice: scad sinteza de mucus gastric protector; cresc permeabilitatea mucoasei pentru ionii de hidrogen, absorbţia crescută de acid salicilic stând la baza unei retrodifuziuni de H+, cu scăderea potenţialului transmembranar. Acţiunea salicilaţilor este potenţată de prezenţa sărurilor biliare şi de alcoolul etilic.
Dozele mari de salicilaţi pot provoca edem pulmonar de origine centrală. Edemul necardiogenic se explică printr-o predominanţă adrenergică, cu creşterea volumului ventricular stâng în diastolă şi creşterea fluxului limfatic pulmonar, consecutiv blocării prostaglandinelor şi prin efectul toxic direct al salicilaţilor asupra endoteliului pulmonar, cu extravazare de fluid.
Salicilaţii au efecte toxice asupra SNC, îndeosebi asupra centrilor respiratori. Efectele toxice nervoase sunt atât directe, determinate de concentraţia toxicului în ţesutul cerebral, cât şi indirecte, prin epuizarea rezervelor glucidice din creier, cu toate că glicemia este normală. Sunt afectaţi în special nucleii perechii VIII (acustico – vestibular) de nervi cranieni, zona chemoreceptorilor din aria postremă (implicată în geneza greţurilor şi vărsăturilor) şi mai ales centrii respiratori bulbari. Salicilaţii iniţial stimulează (fie direct, fie prin creşterea sensibilităţii la CO2) şi apoi deprimă aceşti centri, antrenând întâi hiperventilaţia şi apoi hipoventilaţia alveolară.
Salicilaţii inhibă schimburile anionice în eritrocit, afectând şi transportul CO2, dependent de schimburile HCO3-. Creşterea concentraţiei de CO2 în patul capilar la nivelul SNC ( în special, la nivelul bulbului rahidian) stimulează centrul respirator, determinând hiperventilaţie. Ionul salicilat determină polipnee şi hiperventilaţie prin acţiune directă numai dacă salicemia atinge 35 mg/100 ml ser; când aceasta depăşeşte 50 mg/ 100 ml ser, polipneea se însoţeşte şi de dispnee severă. Ulterior apare efectul depresor, cu hipoventilaţie şi acidoză respiratorie prin retenţie de CO2.
Sindromul toxic determinat de salicilați se caracterizează prin următoarele simptome şi semne clinice: tinitus, greţuri, vărsături, convulsii, comă, acidoză metabolică sau alcaloză respiratorie, hipoglicemie, hipopotasemie. Anamneza va evidenţia circumstanţele de producere a intoxicaţiei, felul preparatului ingerat şi tipul intoxicaţiei (accidentală sau suicidală). Intoxicaţia cronică la vârstnici sau la pacienţi cu afecţiuni psihiatrice va fi mai dificil de evidenţiat anamnestic.
Nomograma Done permite definirea severităţii unei intoxicaţi printr-o ingestie unică, în raport de nivelul plasmatic. Nomograma Done nu poate fi utilizată în cazul intoxicaţiilor acute cu salicilaţi ingeraţi de peste 24 ore sau pe parcursul a mai multe ore (doze repetate), în intoxicaţia cronică cu salicilaţi, la pacienţii cu insuficienţă renală şi după ingestia tabletelor de Aspirină cu eliberare enterică.
Salicilatul de metil induce în intoxicaţia acută manifestări asemănătoare cu ale Aspirinei. Semnele de excitare centrală, hiperpneea intensă şi hiperpirexia sunt fenomenele care domniă tabloul clinic. Mirosul medicamentului poate fi detectat în halena bolanvului, în urină sau lichidul de vărsătură.
Intoxicaţia cronică este frecvent diagnosticată greşit drept demenţă, psihoză acută, encefalopatie, cetoacidoză alcoolică, sepsis, ceea ce duce la cifre ridicate ale mortalităţii acesteia.
Pentru diagnosticul intoxicației acute cu salicilați sunt necesare următoarele explorări:
Testul calitativ de identificare a prezenţei salicilaţilor în urină (metoda colorimetrică Trinder, bazată pe reacţia ionului feric cu salicilatul) sau testul cu clorură ferică – se adaugă 1 – 2 picături de soluţie clorură ferică 10% în 1 ml de urină; dacă urina se colorează în roşu purpuriu testul este pozitiv şi semnifică prezenţa salicilaţilor.
Metode mai specifice de determinare cantitativă a salicilaţilor sunt metodele spectrofotometrice, gazcromatografice şi lichid cromatografică. Determinarea salicilemiei, la 6 ore de la ingestie, permite aprecierea severităţii intoxicaţiei: între 15 – 50 mg/dl – formă uşoară; 50 – 110 mg/dl – gravitate medie; peste 110 – 120 mg/dl – intoxicaţie severă.
Salicemia determinată sub 6 ore de la ingestie nu poate aprecia corect toxicitatea (nu s-a încheiat absorbţia salicilaţilor). În cazul intoxicaţiei cornice, salicemia este în jur de 30 – 40 mg/dl, însă formele clinice sunt frecvent grave.
C) Electrocardiograma (ECG) va evidenţia unde T aplatizate, prezenţa undelor U şi alungirea intervalului QT, care reflectă hipopotasemie, diversele aritmii (tahicardie ventriculară, fibrilaţie ventriculară, extrasistolie ventriculară).
D) Explorări imagistice: radiografie toracică la pacienţii cu forme severe de intoxicaţie, edem pulmonar sau hipoxemie; radiografie abdominală pe gol, ecografie abdominală, endoscopie digestivă superioară, CT (computer tomograf).
Intoxicaţia acută cu salicilați moderat spre severă trebuie diferenţiată de următoarele entitați:
Coma salicilică trebuie deosebită de:
Trebuie făcut un diagnostic diferenţial şi între intoxicaţia acută şi cronică cu salicilaţi, fiindcă la salicemii egale, intoxicaţia cronică este mai severă decât cea acută, datorită hiperventilaţiei crescute, a deshidratării, stării de comă mai profundă şi convulsiilor. Astfel, o salicemie < 35 mg/dl în intoxicaţia acută nu determină simptome, pe când o salicemie de 35 – 50 mg/dl în intoxicaţia cronică produce o acidoză sistemică ce poate întuneca prognosticul. |
Evoluţia este în general favorabilă sub tratament intensiv instituit precoce. Convulsiile, edemul pulmonar, tulburările de ritm, stopul respirator prin mecanism central pot antrena un prognostic vital rezervat. Mortalitatea în intoxicaţia cu salicilaţi este de aproximativ 1 – 2%.
Toxicitatea ACUTĂ a salicilaților |
Toxicitatea CRONICĂ a salicilaților |
|
|
Sindromul Reye este o boală extrem de rară, dar severă și adesea fatală. Sindromul Reye este caracterizat de encefalopatie acută neinflamatoare și insuficiență hepatică degenerativă grasă. Boala este fatală în mai mult de 40% din cazuri. Sindromul Reye apare de obicei după o boală virală, în special o infecție a tractului respirator superior, gripă, varicelă sau gastroenterită și este asociată cu utilizarea aspirinei în timpul bolii. O scădere dramatică a utilizării aspirinei în rândul copiilor, în combinație cu identificarea reacțiilor la medicamente, a toxinelor care se manifestă cu manifestări asemănătoare sindromului Reye, au făcut extrem de rar diagnosticul de sindrom Reye.
Odată cu recunoașterea faptului că sindromul Reye este rar, această condiție trebuie luată în considerare în diagnosticul diferențial la orice copil cu vărsături și stare mentală modificată și pentru descoperirile clasice de laborator. Un indice ridicat de suspiciune este esențial. Având în vedere că manifestările sindromului Reye nu sunt unice pentru sindromul Reye, dar sunt, de asemenea, văzute într-o listă tot mai mare de condiții și având în vedere că niciun test nu este specific sindromului Reye, diagnosticul trebuie să fie unul de excludere. Tratamentul este îndreptat spre controlul presiunii intracraniene, inversarea anomaliilor metabolice și oferirea unei asistențe intensive de susținere. Funcția neurologică normală revine la majoritatea supraviețuitorilor.
Din punct de vedere clinic, sindromul Reye se manifestă prin:
Din punct de vedere biochimic, se constată creşterea moderată a transaminazelor, a bilirubinei, prelungirea timpului de protrombină. Când hipoglicemia este prezentă, insulinemia este scăzută, iar hormonul de creştere crescut. Glucagonul exogen nu creşte glicemia, iar prin biopsia hepatică se poate pune în evidenţă absenţa sau scăderea marcată a depozitelor glicogenice. Se pot pune în evidenţă modificări importante în concentraţia plasmatică a unor aminoacizi.
Criteriile de diagnostic pentru sindromul Reye sunt:
Complicațiile sindromului Reye includ următoarele:
Nu există un tratament specific pentru sindromul Reye. Perfuziile cu glucoză au o utilitate de moment. Terapia este suportivă, de corecţie a anomaliilor metabolice, hipoglicemiei, hiperamoniemiei şi prevenirea sau controlul edemului cerebral. Evoluţia este uneori fatală, chiar în absenţa necrozei hepatice.
Salicilații trebuie evitați la copii, cu excepția celor care au condiții pentru care salicilații reprezintă un suport al terapiei (de exemplu, boala Kawasaki). Din aproximativ 200.000 de copii din Japonia care au fost tratați cu aspirină pentru boala Kawasaki, s-a raportat că numai unul a dezvoltat sindromul Reye. La copiii care necesită tratament pe termen lung cu salicilat, utilizarea acestor medicamente trebuie întreruptă imediat la primele semne sau simptome ale sindromului Reye. Este esențial să fii atent și să recunoști simptomele precoce ale sindromului Reye. Vaccinul antigripal este recomandat de făcut pentru persoanele cu vârste mai mari de 6 luni.
Bibliografie:
© Copyright 2022 NewsMed - Toate drepturile rezervate.