Insuficiența venoasă cronică este o afecțiune cu evoluție îndelungată ce apare atunci când peretele venos și/sau valvele de pe traiectul venelor membrelor inferioare nu funcționează eficient. Acest lucru duce la o reîntoarcere dificilă a sângelui de la nivelul picioarelor la inimă. Insuficiența venoasă cronică are ca efect stagnarea sângelui în aceste vene ce poartă numele de stază venoasă. Insuficiența venoasă cronică are ca rezultat apariția varicelor. Varicele reprezintă dilatații anormale ale venelor supreficiale, cu diametrul mai mare sau egal cu 3mm, măsurat în ortostatism.
Cum apare insuficiența venoasă cronică?
Rolul venelor este de a duce sângele de la nivelul tuturor organelor corpului către inimă. Pentru a ajunge la inimă, sângele trebuie să urmeze un traiect ascendent de la venele membrului inferior. În condiții normale există două mecanisme majore care au rol în prevenția stazei venoase. Primul este existența de valve pe traiectul venelor, care împedică întoarcerea sângelui spre perifierie. În al doilea rând, în timpul mișcării normale, mușchii gambei scad presiunile venoase cu aproximativ 70% în membrele inferioare.
Insuficiența venoasă cronică apare, cel mai frecvent, atunci când aceste valve sunt deteriorate permițând refluxul sângelui, conform gravitației. Defectele valvelor pot să apară ca urmare a îmbătrânirii, statului în picioare/pe scaun timp îndelungat sau a unei combinații de îmbătrânire și mobilitate redusă. Atunci când venele și vavele sunt slăbite până în punctul în care sângelui îi este dificil să ajungă la inimă, presiunea sângelui la nivel venos rămâne ridicată pentru perioade mari de timp, ducând la apariția insuficienței venoase cronice.
Alte cauze, mai puțin frecvente, de apariție a insuficienței venoase cornice sunt : formarea trombilor (cheaguri de sânge) la nivelul membrelor inferioare, tumori, anomalii ale vaselor de sânge, traumatisme.
Factorii de risc în insuficiența venoasă cronică
- Sexul feminin
- Vârsta peste 50 de ani
- Istoric de tromboze la nivelul venelor membrelor inferioare
- Sarcina
- Menopauza
- Utilizarea anticoncepționalelor
- Înălțimea – persoanele mai înainte sunt mai frecvent afectate
- Factori genetici
- Obezitatea
- Sedentarismul
- Statul în picioare/pe scaun timp îndelungat
- Fumatul
Simptomele insuficienței venoase cronice
Manifestările insuficienței venoase cronice includ:
- Umflarea membrelor inferioare
- Durere care se agravează la statul în picioare, la mers timp îndelungat și se ameliorează la ridicarea membrelor inferioare și în repaus
- Crampe musculare
- Apariția varicelor(vene dilatate)
- Senzația de picior greu
- Senzația de mâncărime, înțepături, arsuri
- Modificări de culoare ale pielii, cu colorație brună, mai ales în jurul gleznelor
- Ulcerații
Diagnosticul insuficienței venoase cronice
Diagnosticul se realizează în primul rând clinic, prin vizualizarea dilatațiilor venoase. Se pot efectua manevre clinice pentru evidențierea obstrucției venoase profunde drept cauză a apariției varicelor superficiale (manevra Perthers) și a prezenței refluxului venos (testul Trendelenburg). Odată cu dezvoltarea ultrasonografiei Doppler ca metodă imagistică neinvazivă de diagnostic, aceste manevre, dificil de efectuat, și-au pierdut din importanță în ultimii ani.
Diagnosticul paraclinic utilizează, în primul rând, ecografia duplex (2d cu compresie și Doppler). Astfel se evalueaza dimensiunea, compresibilitatea, prezența și durata refluxului venos. Absența compresibilității venoase semnifică tromboza venoasă recentă, dacă vena este dilatată sau veche, daca este de dimensiuni normale sau reduse.
RMN venografia este cel mai sensibil și specific test pentru localizarea obstrucției venoase.
Pletismografia, rareori folosită, determină fluxul venos maxim pentru depistarea obstrucției înalte drept cauză a varicelor, timpul de reumplere venoasă și ejecția venoasă asigurată de pompa musculară pentru diagnosticul refluxului patologic din venele profunde în cele superficiale.
Diagnosticul diferențial
Diagnosticul diferențial al bolii varicoase și insuficienței venoase cronice se face cu :
- arteriopatia aterosclerotică a membrelor inferioare
- ulcerul trofic arterial
- edemul limfatic
- edemele din alte boli generale
Tratamentul insuficienței venoase cronice
Trebuie cunoscut faptul că în lipsa tratamentului evoluția insuficienței venoase cronice poate fi rapidă și poate duce la ulcer varicos și tromboză venoasă ce conduce, uneori, la deces. Tratamentul specific se va determina în functie de vârstă, istoricul medical, severitatea bolii, semne și simptome, toleranța la anumite medicamente sau terapii.
- Ciorapii compresivi – cel mai comun tratament pentru insuficiența venoasă cronică este utilizarea de ciorapi compresivi. Aceștia sunt ciorapi elastici speciali care aplică presiune la nivelul gleznei și gambei. Ei au rolul de a asigura o compresiune pe venele în care stagnează sângele, îmbunătățind curgerea sângelui și reducând umflarea picioarelor.
- Sprijin ridicat al membrelor inferioare la 15 grade, timp de 1-2 ore pe zi, favorizează drenajul venos și reduce edemele
- Scleroterapia – aceasta metodă este rezervată în general pentru insuficiența venoasă avansată. În scleroterapie o substanță este injectată în vena afectată astfel încât ea nu va fi transformată într-un cordon fibros și nu va mai putea transporta sânge
- Medicamente:
Diuretice
Anticoagulante
Pentoxifilina
Intervenția chirurgicală este recomandată, uneori, în cazurile grave. Procedurile chirurgicale care pot fi folosite pentru tratament includ:
- Repararea chirurgicala a venelor sau valvelor
- Îndepărtarea venei deteriorate
- Transplant de venă – această procedură implică transplantarea unei vene sănătoase, dintr-o altă zonă a corpului, și înlocuirea venei bolnave cu aceasta
- Terapia laser – este metoda care caștigă tot mai mult teren în fața procedurilor chirurgicale clasice. Nu implică existenta inciziilor și are rezultate foarte bune prin utilizarea laserului pentru a închide vena deteriorată dintr-un loc specific.
- MĂSURI DE PREVENȚIE
Măsurile utilizate pentru prevenția apariției insuficienței venoase cronice sunt simple și scad de asemenea riscul complicațiilor ulterioare. Acestea includ:
- Activitate fizică, mersul pe jos
- Scăderea în greutate pentru persoanele supraponderale
- Limitarea statului în picioare sau pe scaun timp îndelungat
- Renuntarea la fumat
- Utilizarea ciorapilor elastici ce sunt folositori și persoanelor sănătoase în anumite condiții – călătoria cu avionul, ortostatism prelungit
Adauga comentariu