Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Insuficiența renală este o boală gravă a rinichilor, cu o incidență în continuă creștere. Există două forme ale bolii, insuficiența renală acută și insuficiența renală cronică, ambele reprezentând răspunsuri, ale unor afectiuni care implică, de obicei, rinichii. Insuficiența renală apare atunci când rinichii își pierd capacitatea de a filtra toxinele din sânge. Pe măsura ce rinichii functionează din ce în ce mai deficitar, se instalează boala renală cronică (mai este denumită și insuficiență renală cronică).
Spre deosebire de insuficiența renală acută care se definește ca o reducere bruscă a funcției renale, în cazul insuficienței renale cronice reducerea funcției renale este lentă, progresivă și ireversibilă din cauza scăderii numărului de nefroni funcționali.
Insuficiența renală cronică (IRC) are o evoluție lentă și prezintă puține semne și simptome în fazele de debut. Din această cauză, numeroși pacienți nu sunt conștienți de prezența bolii decât după ce funcția renală este redusă la 25% din valorile normale.
Rinichii au un rol vital în menținerea unui organism sănătos, acela de a filtra sângele și de a elimina toxinele din organism. Pe lângă funcția excretorie, rinichiul mai îndeplinește și funcția de reglare a echilibrului acido-bazic, dar și funcție endocrină. Rinichiul este locul de secreție a unor hormoni care acționeaza asupra altor funcții ale corpului (renină– reglează tensiunea arterială; eritropoietină– stimulează măduva hematopoietică să producă globule roșii).
Insuficiența renală cronică apare de obicei drept complicație a altei boli sau afecțiuni, cum ar fi:
!! S-a demonstrat că hipertensiunea arterială, diabetul zaharat și proteiunuria reprezintă cei 3 factori majori implicați în progresia bolii cronice de rinichi. Medicamentele nefrotoxice (Gentamicină, Neomicină, Rifampicină, antiinflamatoarele nesteroidiene) în tratament îndelungat sunt un alt factor important în progresia BCR.
Conform NKF-KDOQI (National Kidney Foundation – Kidney Disease Outcomes Quality Initiative din SUA), boala cronică de rinichi se clasifică în 5 stadii, în funcție de rata de filtrare glomerulară:
Insuficiența renală cronică se dezvoltă pe parcursul mai multor ani. Simptomele apar de obicei la un stadiu avansat.
Manifestările clinice ale pacientului uremic sunt multiple și implică afectarea majorității organelor si sistemelor:
Imediat ce observați anumite simptome care se regăsesc mai sus, luați legătura cu un medic întrucât viața vă poate fi pusă în pericol. Nu trebuie neglijate aceste simptome!
Dacă un pacient prezintă riscuri de insuficiență renală, este indicat ca acesta să fie sub supraveghere medicală pentru a i se efectua cu regularitate analize de sânge (oferă informații priviind nivelurile creatinină și uree din sânge) și urină pentru depistarea precoce a bolii.
Inițial, poate fi dificil de făcut diferența între insuficiența renală acută și IRC, însă o anamneză detaliată, un examen fizic complet, corect efectuat și investigațiile paraclinice adecvate constituie cheia diagnosticului.
Tratamentul IRC cuprinde:
Hemodializa constă în punerea în contact a sângelui uremic cu o soluţie apoasă de electroliţi (soluţie de dializă) prin intermediul unei membrane semipermeabile, aflate extern, în dializor (“rinichiul artificial”). Avantajul hemodializei constă în durata scurtă a procedurii (4-5 ore) şi în general de 2-3 ori pe săptămână, într-un centru specializat, mai ales când se suspicionează potenţiale complicaţii.
Odata instalată insuficiența renală cronică trebuie ținută sub control și redus riscul progresiei bolii, prin respectarea unei diete echilibrate, prin utilizarea medicamentelor cu prudență și prin stoparea fumatului. Prin respectarea indicațiilor și a tratamentului, este posibil să beneficiați de o bună calitate a vieții, pentru mulți ani de acum încolo.
Cistita , Anomalii ale sanilor , Atrofia vaginală - cauze, diagnostic, tratament Cancerul de col uterin
Dislipidemia , Nefropatia diabetica , Sindromul insulinic autoimun cu hipoglicemie Neuropatia diabetica
© Copyright 2022 NewsMed - Toate drepturile rezervate.