Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns


Insuficienta mitrala

NewsMed
NewsMed

07 Jan 2018

eye-glyph Vizualizări: 4157

Distribuie Articolul

Insuficienta mitrala, numită și regurgitare mitrală, reprezintă întoarcerea anormală a unui volum de sânge din ventriculul stâng în atriul stâng în timpul contracției ventriculare. Insuficienta mitrala este cauzată de o valvă mitrală care nu se închide corespunzător în timpul contracției ventriculare și permite astfel întoarcerea sângelui în atriul stâng. În funcție de unii parametri ecografici, insuficienta mitrala poate fi ușoară, moderată sau severă.

Fiziopatologie/mecanisme de formare

Valva mitrală realizează comunicarea într-un singur sens între atriul și ventriculul stâng. Rolul acesteia este de a permite sângelui să treacă în ventricul și să îi restricționeze accesul înapoi în atriu. Această valvă reprezintă, de fapt, un aparat valvular alcătuit din două foițe prinse de niște cordaje cu originea în mușchii papilari situați pe peretele ventricular. Dacă oricare din aceste structuri este afectată, valva mitrală devine insuficientă și nu își mai poate îndeplini funcția.

Dacă afectarea mitrală survine lent, ventriculul stâng se hipertrofiază (își îngroașă pereții), iar sângele regurgitat determină mărirea în volum a atriului. În fazele avansate se poate ajunge chiar la insuficiență cardiacă.

Insuficiența mitrală acută conduce la edem pulmonar acut prin creșterea presiunii în cavitățile inimii și apoi în venele și capilarele pulmonare.

Etiologie/cauze

Insuficiența mitrală este cauzată de orice factor care alterează structurile aparatului valvular:

Semne și simptome în insuficienta mitrala

În general, simptomele apar odată cu agravarea insuficienței sau dacă afectarea valvulară este acută. Insuficiența mitrală ușoară este asimptomatică.

Dintre semnele și simptomele ce însoțesc în general această afecțiune amintim:

  • dificultate în a respira și oboseală apărută la diferite grade de efort fizic
  • palpitații, mai ales când pacientul stă întins pe partea stângă
  • edeme ale picioarelor și gleznelor
  • tegumente palide

Insuficiența mitrală acută reprezintă o urgență și este de obicei semnalată de:

  • dificultate mare în a respira
  • palpitații
  • slăbiciune
  • confuzie, amețeli
  • durere în piept

Diagnostic

Diagnosticul se pune în urma unei examinări clinice și paraclinice atente, luând în considerare și istoricul pacientului:

  • la auscultația cordului cu stetoscopul se decelează un suflu caracteristic acestei patologii.
  • ecocardiografia este cea mai importantă metodă de examinare și de diagnostic. Aceasta evaluează funcția inimii, dimensiunile cavităților cardiace, mecanismul apariției insuficienței și gradul de severitate a acesteia.
  • radiografia pulmonară poate ridica suspiciunea de insuficință mitrală prin mărirea cavităților cardiace stângi.
  • electrocardiografia poate indica un infarct miocardic, modificări de volum ale atriului și ventriculului stâng sau modificări ale ritmului cardiac.

Alte investigații ar putea fi necesare, cum ar fi rezonanța magnetică cardiacă atunci când ecografia nu este concludentă, angiografia coronariană preoperator sau analize de laborator precum BNP și NT proBNP cu valoare prognostică.

Tratament

Nu există tratament medicamentos pentru această afecțiune. Medicația administrată în insuficiența mitrală are rolul de a ușura munca inimii și de a menține o valoare normală a tensiunii arteriale. Se administrează medicamente anticoagulante pacienților cu fibrilație atrială, în situația în care sunt descoperiți trombi în cavitățile cordului sau dacă pacientul prezintă în antecedente embolie sistemică.

Tratamentul propriu-zis constă în repararea valvei sau înlocuirea acesteia cu o valvă prostetică. În funcție vârsta pacientului, indicii ecocardiografici și asocierea unor boli coronariene, intervenția poate fi chirurgicală sau percutanată, minim-invazivă. Există situații în care riscurile intervenției depășesc beneficiile și se recomandă numai tratamentul medicamentos pentru încetinirea apariției sau evoluției insuficienței cardiace. În cazul insuficienței mitrale acute se aplică tratament chirurgical de urgență.

Alte recomandări

La pacienții cu insuficiență cardiacă se recomandă dieta hiposodată și menținerea unei mase corporale optime. Pentru prevenirea endocarditei infecțioase se indică tratament antibiotic corespunzător înaintea manevrelor chirurgicale sau stomatologice la recomandarea medicului. În acest caz, pacientul trebuie să menționeze afecțiunea de care suferă și de asemenea dacă se află sub tratament anticoagulant.

Se recomandă efortul fizic în limita toleranței individuale și evitarea sedentarismului. Pacienții asimptomatici cu insuficiență mitrală ușoară sau moderată nu prezintă limitări în ceea ce privește activitatea fizică.

Sportivii de performanță cu insuficiență mitrală ușoară spre moderată, cu indicii cardiaci normali își pot continua activitatea și pot participa la competiții, dar trebuie să fie examinați anual pentru a observa evoluția bolii. Cei aflați sub medicație anticoagulantă trebuie să evite sporturile de contact.

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Dr. Panaite Andrei
Medicină de familie

Hipertensiunea arteriala (HTA)

Evaluat 0 / 10
Locație: Bucureşti
Dr. Ruzsa Paul Gabriel
Cardiologie

Dislipidemia , Hipertensiunea arteriala (HTA) , Infarctul miocardic Insuficiența cardiacă

Evaluat 0 / 10
Locație: Bucureşti
Dr. Barbulescu Alexandru
Chirurgie cardiovasculară

Anevrismele aortei toracice , Anevrismul cardiac , Anevrismul disecant al aortei Anevrismul micotic al aortei

Evaluat 0 / 10
Locație: Bucureşti
Dr. Burcovschi Victoria
Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

Dislipidemia , Nefropatia diabetica , Sindromul insulinic autoimun cu hipoglicemie Neuropatia diabetica

Evaluat 0 / 10
Locație: Iaşi
Dr. rujan marian
Anestezie și terapie intensivă

Atac ischemic tranzitor

Evaluat 0 / 10
Locație: Tulcea
Dr. PARAUAN MADALINA IONELA
Medicină internă

Boala cardiaca hipertensiva

Evaluat 0 / 10
Locație: Cluj-Napoca
Dr. DAOUD ISAM
Cardiologie + 1

Boala cardiaca hipertensiva

Evaluat 0 / 10
Locație: Bucureşti
Dr. Grigoraș Doina
Psihologie

Șocul - explicații, tipuri, manifestări clinice și tratament

Evaluat 0 / 10
Locație: Iaşi
Dr. PLESA ADINA
Neurologie

Atac ischemic tranzitor , Ateroscleroza , Boala obstructivă carotidiană (Stenoza carotidiană) Diabetul zaharat si bolile cardiovasculare

Evaluat 0 / 10
Locație: Făgăraş
Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

[email protected]

Publicitate:

[email protected]
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!