Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Helicobacter pylori (H. Pylori) este un tip comun de bacterii care pot pătrunde în organism ajungând la nivelul tractului digestiv unde au tendința de a ataca căptușeala stomacului. Infectează stomacul a aproximativ 50% din populația adultă a lumii. Infecțiile cu Helicobacter pylori sunt, de obicei, inofensive, dar sunt responsabile pentru majoritatea ulcerelor din stomac și intestinul subțire.
„H” din nume este forma scurtată pentru Helicobacter. „Helico” înseamnă spirală, ceea ce indică faptul că bacteriile sunt în formă de spirală.
Helicobacter pylori infectează adesea stomacul în timpul copilăriei. În timp ce infecțiile cu această tulpină de bacterii nu produc în mod obișnuit simptome, ele pot duce la boli la unii oameni, inclusiv ulcere peptice și o afecțiune inflamatorie în stomac, cunoscut sub numele de gastrită.
Helicobacter pylori sunt adaptate pentru a trăi în mediul dur, acid, al stomacului. Aceste bacterii pot schimba mediul înconjurător și pot reduce aciditatea pentru a supraviețui. Forma de spirală a lui Helicobacter pylori le permite să pătrundă în căptușeala stomacului, unde sunt protejate de mucus și celulele imune ale corpului nu sunt capabile să le atingă. Bacteriile pot interfera cu răspunsul imun, acest lucru putând duce la probleme de stomac.
În timp ce modul exact de transmitere a Helicobacter pylori nu este cunoscut, se pare că este răspândit de la o persoană la alta prin salivă, iar majoritatea persoanelor infectate devin infectate ca și copii. De asemenea, Helicobacter pylori are potențialul de a fi răspândit prin contaminare cu fecale. Acest lucru poate explica de ce rata infecției este atât de mare în țările mai sărace și în grupurile socio-economice caracterizate de condiții de viață aglomerate, condiții sanitare slabe și lipsa apei curate. Igiena personală este, de asemenea, foarte importantă, deoarece preparatorii de alimente care nu pot efectua spălarea adecvată a mâinilor pot fi surse potențiale de infecție.
După cum s-a menționat anterior, majoritatea persoanelor care se infectează fac acest lucru în copilărie. Dupa ce au fost ingerate, bacteriile se strecoară prin mucoasa protectoare care căptușește stomacul pentru a se atașa la straturile mai profunde ale stomacului, unde pot locui ani de zile fara a provoca simptome.
Helicobacter pylori este adesea contractat în copilărie. Factorii de risc pentru infecția cu Helicobacter pylori sunt legati de condițiile de viață din copilărie, cum ar fi:
Acum se înțelege că ulcerele peptice sunt cauzate de acest tip de bacterii, mai degrabă decât stresul sau consumul de alimente bogate în acid. Aproximativ 10% dintre persoanele infectate cu Helicobacter pylori dezvoltă un ulcer peptic, potrivit Clinicii Mayo. Utilizarea pe termen lung a antiinflamatoarelor nesteroidiene crește riscul apariției unui ulcer peptic.
Majoritatea persoanelor cu Helicobacter pylori nu au simptome.
Când infecția duce la un ulcer, simptomele pot include dureri abdominale, mai ales atunci când stomacul este gol pe timp de noapte sau câteva ore după mese. Durerea poate să vină și să plece. Mâncarea sau administrarea de medicamente antiacide poate ușura această durere.
Un număr de alte simptome pot fi asociate cu infecția cu Helicobacter pylori , inclusiv:
Adresați-vă imediat medicului dumneavoastră dacă aveți:
Cu toate acestea, acestea sunt simptome comune care ar putea fi cauzate și de alte condiții. Unele dintre simptomele infecției cu Helicobacter pylori sunt, de asemenea, experimentate de oameni sănătoși. Dacă observați sânge sau o culoare neagră în fecale sau vărsături , trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră.
Complicațiile asociate infecției cu Helicobacter pylori includ:
Infecțiile cu H. pylori pot duce la ulcere peptice, însă infecția sau ulcerul în sine pot conduce la complicații mai grave. Acestea includ:
Medicul dumneavoastră vă va întreba despre antecedentele medicale și antecedentele familiale ale bolii. Asigurați-vă că spuneți medicului dumneavoastră despre orice medicamente pe care le luați, inclusiv orice vitamine sau suplimente. Dacă aveți simptome de ulcer peptic, medicul dumneavoastră vă va întreba în mod specific cu privire la utilizarea de AINS, cum ar fi ibuprofenul .
În timpul unui examen fizic , medicul vă va examina stomacul pentru a verifica semnele de balonare, sensibilitate sau durere. De asemenea, va asculta orice sunete din abdomen.
Testele și procedurile utilizate pentru a determina dacă aveți o infecție cu Helicobacter pylori includ:
Medicamentele care inhibă aciditatea, cunoscute ca inhibitori ai pompei de protoni (PPI), subsalicilatul de bismut (Pepto-Bismol) și antibioticele pot interfera cu acuratețea acestui test. Medicul vă va cere să întrerupeți administrarea acestor medicamente timp de o săptămână sau două săptămâni înainte de a efectua testul. Acest test este disponibil pentru adulți și copii.
Aceste probe sunt analizate pentru infecția cu H. pylori. Acest test nu este recomandat în general pentru a diagnostica o infecție cu H. pylori deoarece este mai invaziv decât un test de respirație sau de scaun, dar poate fi folosit pentru a diagnostica ulcerul H. pylori sau dacă este necesar pentru a exclude alte afecțiuni digestive.
Dacă aveți ulcere cauzate de H. pylori, veți avea nevoie de tratament pentru a ucide germenii și pentru a vindeca mucoasa stomacală. De obicei tratamentul durează în jur de1-2 săptămâni.
Medicul dvs. vă va spune probabil să luați câteva tipuri diferite de medicamente. Opțiunile includ:
Tratamentul poate însemna mai multe pastile pe zi timp de câteva săptămâni, ceea ce pare a fi o mulțime de medicamente. Este însă foarte important să luați tot ce vă prescrie medicul dumneavoastră și să-i urmați instrucțiunile. Dacă nu luați antibiotice în mod corect, bacteriile din corpul dumneavoastră pot deveni rezistente la acestea, ceea ce face ca infecțiile să fie mai greu de tratat. Dacă medicamentele vă deranjează, discutați cu medicul despre opțiunile de tratament și cum puteți face față reacțiilor adverse.
Aproximativ 1-2 săptămâni după ce ați terminat tratamentul, medicul poate cere refacerea testelor pentru a se asigura că infecția a dispărut.
Toate tratamentele de eradicare au o incidență ridicată a anumitor efecte adverse (de exemplu, greață, gust metalic). Dacă apar erupții cutanate, vărsături sau diaree, întrerupeți tratamentul.
Nu există dovezi că alimentația și nutriția joacă un rol în prevenirea sau provocarea bolii ulcerului peptic la persoanele infectate cu H. pylori. Cu toate acestea, alimentele picante, alcoolul și fumatul pot agrava un ulcer peptic și pot preveni vindecarea corectă.
În zonele din lume unde infecția cu H. pylori și complicațiile sale sunt frecvente, medicii, uneori, testează persoanele fără simptome pentru H. pylori.
Igiena personală este primul pas în reducerea transmiterii de la om la om. Acest lucru este deosebit de important pentru cei implicați în prepararea produselor alimentare, fie acasă, fie în locuri publice. Vaccinurile pentru prevenirea infecției sunt dezvoltate, dar se află încă în faza de cercetare și nu sunt disponibile pentru uz uman.
Dacă sunteți îngrijorat de infecția cu H. pylori sau credeți că aveți un risc ridicat de cancer la stomac, discutați cu medicul dumneavoastră. Împreună puteți decide dacă puteți beneficia de screeningul pentru H. pylori.
Infecția cu H. pylori poate fi tratată de către furnizorii de îngrijire primară, inclusiv medici specialiști în medicina de familie. Specialiștii în afecțiunile gastrointestinale, cunoscuți sub numele de gastroenterologi, tratează adesea pacienții cu infecție cu H. pylori.
Marinescu Cătălina – Iolanda
UMF Carol Davila București
Abcesele primare ale lojilor superficiale mandibulare , Abrazia dentară , Caria dentara Necroza şi gangrena pulpară
© Copyright 2022 NewsMed - Toate drepturile rezervate.