Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

marţi, august 16, 2022

Infecția cu Helicobacter pylori – cauze, simptome, tratament

NewsMed
NewsMed

18 Nov 2017

eye-glyph Vizualizări: 5886

Distribuie Articolul

Infecția cu Helicobacter pylori – Generalități

Helicobacter pylori (H. Pylori) este un tip comun de bacterii care pot pătrunde în organism ajungând la nivelul tractului digestiv unde au tendința de a ataca căptușeala stomacului. Infectează stomacul a aproximativ 50% din populația adultă a lumii. Infecțiile cu Helicobacter pylori sunt, de obicei, inofensive, dar sunt responsabile pentru majoritatea ulcerelor din stomac și intestinul subțire.

„H” din nume este forma scurtată pentru Helicobacter. „Helico” înseamnă spirală, ceea ce indică faptul că bacteriile sunt în formă de spirală.

Helicobacter pylori infectează adesea stomacul în timpul copilăriei. În timp ce infecțiile cu această tulpină de bacterii nu produc în mod obișnuit simptome, ele pot duce la boli la unii oameni, inclusiv ulcere peptice și o afecțiune inflamatorie în stomac, cunoscut sub numele de gastrită.

Helicobacter pylori sunt adaptate pentru a trăi în mediul dur, acid, al stomacului. Aceste bacterii pot schimba mediul înconjurător și pot reduce aciditatea pentru a supraviețui. Forma de spirală a lui Helicobacter pylori le permite să pătrundă în căptușeala stomacului, unde sunt protejate de mucus și celulele imune ale corpului nu sunt capabile să le atingă. Bacteriile pot interfera cu răspunsul imun, acest lucru putând duce la probleme de stomac.

Infecția cu Helicobacter pylori – Cauze

În timp ce modul exact de transmitere a Helicobacter pylori nu este cunoscut, se pare că este răspândit de la o persoană la alta prin salivă, iar majoritatea persoanelor infectate devin infectate ca și copii. De asemenea, Helicobacter pylori are potențialul de a fi răspândit prin contaminare cu fecale. Acest lucru poate explica de ce rata infecției este atât de mare în țările mai sărace și în grupurile socio-economice caracterizate de condiții de viață aglomerate, condiții sanitare slabe și lipsa apei curate. Igiena personală este, de asemenea, foarte importantă, deoarece preparatorii de alimente care nu pot efectua spălarea adecvată a mâinilor pot fi surse potențiale de infecție.

După cum s-a menționat anterior, majoritatea persoanelor care se infectează fac acest lucru în copilărie. Dupa ce au fost ingerate, bacteriile se strecoară prin mucoasa protectoare care căptușește stomacul pentru a se atașa la straturile mai profunde ale stomacului, unde pot locui ani de zile fara a provoca simptome.

Factori de risc pentru infecția cu Helicobacter pylori

Helicobacter pylori este adesea contractat în copilărie. Factorii de risc pentru infecția cu Helicobacter pylori sunt legati de condițiile de viață din copilărie, cum ar fi:

 • Traiul în condiții aglomerate. Riscul de infecție cu Helicobacter pylori crește în cazul locuirii într-o casă cu multe alte persoane.
 • Lipsa unei surse sigure de apă curată. Având o aprovizionare sigură de apă curată, se reduce riscului de apariție a Helicobacter pylori.
 • Traiul într-o țară în curs de dezvoltare. Persoanele care trăiesc în țările în curs de dezvoltare, în care condițiile de viață aglomerate și nesanitare pot fi mai frecvente, prezintă un risc mai ridicat de infecție cu Helicobacter pylori.
 • Proximitatea față de o persoană care are o infecție cu Helicobacter pylori. Dacă cineva cu care locuiți are Helicobacter pylori, este mai probabil să aveți și dvs.

Acum se înțelege că ulcerele peptice sunt cauzate de acest tip de bacterii, mai degrabă decât stresul sau consumul de alimente bogate în acid. Aproximativ 10% dintre persoanele infectate cu Helicobacter pylori dezvoltă un ulcer peptic, potrivit Clinicii Mayo. Utilizarea pe termen lung a antiinflamatoarelor nesteroidiene crește riscul apariției unui ulcer peptic.

Infecția cu Helicobacter pylori – Simptome

Majoritatea persoanelor cu Helicobacter pylori nu au simptome.

Când infecția duce la un ulcer, simptomele pot include dureri abdominale, mai ales atunci când stomacul este gol pe timp de noapte sau câteva ore după mese. Durerea poate să vină și să plece. Mâncarea sau administrarea de medicamente antiacide poate ușura această durere.

Un număr de alte simptome pot fi asociate cu infecția cu Helicobacter pylori , inclusiv:

 • eructații excesive
 • senzație de umflături
 • greaţă
 • arsuri
 • febră
 • lipsa apetitului
 • pierderea in greutate inexplicabilă

Adresați-vă imediat medicului dumneavoastră dacă aveți:

 • probleme la înghițire
 • anemie
 • sânge în scaun

Cu toate acestea, acestea sunt simptome comune care ar putea fi cauzate și de alte condiții. Unele dintre simptomele infecției cu Helicobacter pylori sunt, de asemenea, experimentate de oameni sănătoși. Dacă observați sânge sau o culoare neagră în fecale sau vărsături , trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră.

 Infecția cu Helicobacter pylori – Complicații

Complicațiile asociate infecției cu Helicobacter pylori includ:

 • Ulcer – H. pylori poate deteriora mucoasa protectoare a stomacului și a intestinului subțire. Acest lucru poate permite acidului stomacului să creeze o inflamație deschisă (ulcer). Aproximativ 10% dintre persoanele cu H. pylori dezvoltă un ulcer.
 • Inflamația căptușelii stomacale. Infecția cu Helicobacter pylori vă poate irita stomacul, provocând inflamație (gastrită).
 • Cancer la stomac. Infecția cu Helicobacter pylori este un factor de risc puternic pentru anumite tipuri de cancer la stomac.

Infecțiile cu H. pylori pot duce la ulcere peptice, însă infecția sau ulcerul în sine pot conduce la complicații mai grave. Acestea includ:

 • sângerare internă, care se poate întâmpla când un ulcer peptic se rupe prin vasul sanguin și este asociat cu anemia de deficit de fier
 • obstrucție, care se poate întâmpla când ceva asemănător unei tumori blochează alimentarea de la părăsirea stomacului
 • perforare, care se poate întâmpla când un ulcer se rupe prin peretele dvs. de stomac
 • peritonita, care este o infecție a peritoneului sau mucoasa cavității abdominale

Diagnostic

Medicul dumneavoastră vă va întreba despre antecedentele medicale și antecedentele familiale ale bolii. Asigurați-vă că spuneți medicului dumneavoastră despre orice medicamente pe care le luați, inclusiv orice vitamine sau suplimente. Dacă aveți simptome de ulcer peptic, medicul dumneavoastră vă va întreba în mod specific cu privire la utilizarea de AINS, cum ar fi ibuprofenul .

Examenul fizic

În timpul unui examen fizic , medicul vă va examina stomacul pentru a verifica semnele de balonare, sensibilitate sau durere. De asemenea, va asculta orice sunete din abdomen.

Test de sange

Testele și procedurile utilizate pentru a determina dacă aveți o infecție cu Helicobacter pylori includ:

 • Test de sange. Analiza unei probe de sânge poate prezenta dovezi ale unei infecții active sau anterioare cu Helicobacter pylori în corpul dumneavoastră. Cu toate acestea, testele pentru respirație și scaun sunt mai bune la detectarea infecțiilor active cu Helicobacter pylori decât la un test de sânge.
 • Testul de respirație. În timpul unui test de respirație, se administrează o pilulă, lichid sau budincă care conține molecule de carbon marcate. În cazul prezenței Helicobacter pylori, carbonul va fi eliberat în conținutul stomacului. Corpul absoarbe carbonul și îl expulzează când expiră. Expirul se face într-o pungă și medicul utilizează un dispozitiv special pentru detectarea moleculelor de carbon.

Medicamentele care inhibă aciditatea, cunoscute ca inhibitori ai pompei de protoni (PPI), subsalicilatul de bismut (Pepto-Bismol) și antibioticele pot interfera cu acuratețea acestui test. Medicul vă va cere să întrerupeți administrarea acestor medicamente timp de o săptămână sau două săptămâni înainte de a efectua testul. Acest test este disponibil pentru adulți și copii.

 • Testarea scaunului. Un test de laborator numit test de antigen al scaunului caută proteine ​​străine (antigene) asociate cu infecția cu H. pylori în scaun. Ca și în cazul testului de respirație, PPI și subsalicilatul de bismut pot afecta rezultatele acestui test, astfel încât medicul dumneavoastră vă va cere să întrerupeți tratamentul timp de două săptămâni înainte de test.
 • Endoscopia:  veți fi sedați pentru acest test, cunoscut sub numele de examen de endoscopie superioară. În timpul examenului, medicul dumneavoastră intoduce un tub flexibil lung, echipat cu o mică cameră (endoscop) în gât, esofag, stomac și duoden. Acest instrument va permite medicului să vizualizeze orice nereguli în tractul digestiv superior și să preia câteva mostre de țesut (biopsie).

Aceste probe sunt analizate pentru infecția cu H. pylori. Acest test nu este recomandat în general pentru a diagnostica o infecție cu H. pylori deoarece este mai invaziv decât un test de respirație sau de scaun, dar poate fi folosit pentru a diagnostica ulcerul H. pylori sau dacă este necesar pentru a exclude alte afecțiuni digestive.

Infecția cu Helicobacter pylori – Tratament

Dacă aveți ulcere cauzate de H. pylori, veți avea nevoie de tratament pentru a ucide germenii și pentru a vindeca mucoasa stomacală. De obicei tratamentul durează în jur de1-2 săptămâni.

Medicul dvs. vă va spune probabil să luați câteva tipuri diferite de medicamente. Opțiunile includ:

 • Antibiotice pentru a ucide bacteriile din organism, cum ar fi amoxicilina, claritromicina (Biaxin), metronidazol (Flagyl), tetraciclină (Sumycin) sau tinidazol (Tindamax).
 • Medicamente care reduc cantitatea de acid din stomac:
 • Inhibitorii pompei de protoni (PPI). Aceste medicamente împiedică producerea acidului în stomac:
 • dexlansoprazol (Dexilant), esomeprazol (Nexium), lansoprazol (Prevacid), omeprazol (Prilosec), pantoprazol (Protonix) sau rabeprazol (Aciphex).
 • Subsalicilat de bismut. Mai frecvent cunoscut sub numele de Pepto-Bismol, acest medicament actioneaza prin acoperirea ulcerului si protejarea acestuia de acidul gastric. Acesta este uneori recomandat, mai ales dacă prima rundă de tratament cu antibiotice a eșuat. Acest tratament însă va face ca scaunele să devină negre.
 • Antihistaminice  (blocanți H2) . Aceste medicamente blochează o substanță numită histamină, care declanșează producerea de acid:
 • Cimetidina (Tagamet), famotidina (Fluxid, Pepcid), nizatidina (Axid) sau ranitidina (Zantac).
Atenționări speciale

Tratamentul poate însemna mai multe pastile pe zi timp de câteva săptămâni, ceea ce pare a fi o mulțime de medicamente. Este însă foarte important să luați tot ce vă prescrie medicul dumneavoastră și să-i urmați instrucțiunile. Dacă nu luați antibiotice în mod corect, bacteriile din corpul dumneavoastră pot deveni rezistente la acestea, ceea ce face ca infecțiile să fie mai greu de tratat. Dacă medicamentele vă deranjează, discutați cu medicul despre opțiunile de tratament și cum puteți face față reacțiilor adverse.

Aproximativ 1-2 săptămâni după ce ați terminat tratamentul, medicul poate cere refacerea testelor pentru a se asigura că infecția a dispărut.

Toate tratamentele de eradicare au o incidență ridicată a anumitor efecte adverse (de exemplu, greață, gust metalic). Dacă apar erupții cutanate, vărsături sau diaree, întrerupeți tratamentul.

Stilulde viață și dieta

Nu există dovezi că alimentația și nutriția joacă un rol în prevenirea sau provocarea bolii ulcerului peptic la persoanele infectate cu H. pylori. Cu toate acestea, alimentele picante, alcoolul și fumatul pot agrava un ulcer peptic și pot preveni vindecarea corectă.

Profilaxia infecției cu Helicobacter pylori

În zonele din lume unde infecția cu H. pylori și complicațiile sale sunt frecvente, medicii, uneori, testează persoanele fără simptome pentru H. pylori.

Igiena personală este primul pas în reducerea transmiterii de la om la om. Acest lucru este deosebit de important pentru cei implicați în prepararea produselor alimentare, fie acasă, fie în locuri publice. Vaccinurile pentru prevenirea infecției sunt dezvoltate, dar se află încă în faza de cercetare și nu sunt disponibile pentru uz uman.

Dacă sunteți îngrijorat de infecția cu H. pylori sau credeți că aveți un risc ridicat de cancer la stomac, discutați cu medicul dumneavoastră. Împreună puteți decide dacă puteți beneficia de screeningul pentru H. pylori.

Ce specializări medicale tratează infecția cu Helicobacter pylori?

Infecția cu H. pylori poate fi tratată de către furnizorii de îngrijire primară, inclusiv medici specialiști în medicina de familie. Specialiștii în afecțiunile gastrointestinale, cunoscuți sub numele de gastroenterologi, tratează adesea pacienții cu infecție cu H. pylori.

 

Marinescu Cătălina – Iolanda

UMF Carol Davila București

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Dr. Iamu Andrei
Chirurgie generală

Apendicita

Evaluat 0 / 10
Locație: Sibiu
Dr. Calinoiu Stefan George
Stomatologie generală

Abcesele primare ale lojilor superficiale mandibulare , Abrazia dentară , Caria dentara Necroza şi gangrena pulpară

Evaluat 10 / 10
Locație: Bucureşti
Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!