Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns


Indicele de masa corporala - ce este si cum se calculeaza?

Buican
Buican

21 May 2021

eye-glyph Vizualizări: 2666

Distribuie Articolul

Indicele de Masă Corporală (IMC) este un raport bazat pe greutatea şi înălţimea fiecărei persoane. Indicele de masă corporală este un instrument de identificare a problemelor ce pot apărea la adulţi, dar nu este folosit ca instrument de diagnosticare. Nu se poate determina starea de sănătate a unei persoane doar pe baza acestui indice, iar pentru a stabili un diagnostic sunt necesare teste suplimentare din partea medicului.

 

De ce este folosit IMC-ul pentru măsurarea obezităţii?

Calcularea Indicelui de Masă Corporală este una dintre cele mai răspândite metode de analiză a gradului de obezitate datorită simplităţii ei. Sunt necesare doar datele privind greutatea şi înălţimea, rezultatul se obţine pe loc şi este gratuit. În plus, indicele de masă corporală, numit uneori indicele lui Quetelet (inventatorul său - savant belgian, fondator al statisticii moderne) este folosit de marile companii de asigurări pentru determinarea riscului de boli cardiovasculare la pacienţii cu vârste mai mari de 65 ani.

 

Interpretarea indicelui de masă corporală

 

                       

 

IMC < 18,5:

  • Cantitatea de grăsime corporală este foarte scăzută;
  • Dacă eşti un atlet de performanţă, atingerea unui IMC mic poate constitui un obiectiv pe termen scurt;
  • Dacă nu eşti atlet, un IMC scăzut poate indica faptul că eşti subponderal, ceea ce poate duce la o imunitate scăzută a organismului;
  • Daca atât greutatea cât şi IMC-ul au valori mici, e recomandat să iei în greutate folosind o dietă sănătoasă şi exerciţii fizice menite să-ţi crească masa musculară.

IMC între 18,5 şi 24,9: Este IMC-ul ideal, cu cantitatea de grăsime corporală suficientă pentru asigurarea unei sănătăţi optime.

IMC între 25 şi 39,9: Eşti considerat supraponderal sau obez. Ar trebui să scazi din greutate printr-o dietă sănătoasă şi efort fizic susţinut.


IMC > 40: La acest indice de masă corporală,  organismul tău este supus riscului apariţiei multor boli, printre care diabet, hipertensiune sau boli de inimă. Se recomandă urmarea sfaturilor unui medic pentru a ajunge la o greutate optimă şi schimbarea obiceiurilor alimentare şi sportive.

Calculul indicelui de masă corporală

Indicele de Masă Corporală se calculează atât pentru bărbaţi cât şi pentru femei, cu vârste între 18 şi 65 ani, dar rezultatele nu sunt relevante în cazul copiilor, femeilor însărcinate, persoanelor cu masă musculară mare (sportivi) sau vârstnicilor.

Indicele de masă corporală se calculează împărţind greutatea exprimată în kg la înălţimea exprimată în m pătraţi:

         IMC = m / (h2)

 

Greutatea corporala si starea de sanatate sunt interdependente. Starea de sanatate poate influenta într-un mod bun sau mai puțin bun greutatea corporala si invers, orice scadere sau crestere a greutatii corporale poate influenta, in bine sau in rau, starea de sanatate. De aceea, mentinerea unei greutati corporale normale este una dintre cele mai importante modalitati de mentinere a starii de sanatate, de evitare a riscului de imbolnavire.

Cresterea greutatii corporale creste riscul aparitiei unor probleme de sanatate, cum ar fi :

  • bolile cardiovasculare
    • insuficienta cardiaca
    • hipertensiunea arteriala
    • infarctul miocardic
    • accidentul vascular cerebral
  • afectiunile articulatiilor
  • unele tipuri de diabet
  • unele tipuri de cancer

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!