Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns


Hipotiroidismul

NewsMed
NewsMed

11 Sep 2017

eye-glyph Vizualizări: 460

Distribuie Articolul

Ce se intelege prin hipotiroidism?

Hipotiroidismul reprezintă o disfuncţie apărută la nivelul glandei tiroide, aceasta fiind localizată în regiunea anterioară a gâtului. Boala afectează oameni din întreaga lume şi se întâlneşte mai mult în rândul femeilor decât al bărbaţilor. Glanda tiroidă are rolul de a produce hormoni care, secretati în sânge, ajung în întregul organism. Tiroxina (T4) este produsă în glanda tiroidă şi este secretată în sânge în cantităţi potrivite. Hormonul este, apoi, convertit în forma sa activă, triiodotironină (T3), la nivelul organelor, asigurându-se eficienta funcţionare a acestora.

Tiroida intervine în reglarea metabolismului, ritmului cardiac, în reglarea temperaturii corpului. În hipotiroidism, există un deficit al acestor hormoni, astfel că funcţiile organelor sunt încetinite. Hipotiroidismul este cauzat de o cantitate mică de hormoni, diagnosticul fiind, astfel, bazat pe măsurarea nivelului de hormoni tiroidieni în sânge. Mai exact, este vorba despre măsurarea nivelului hormonului de stimulare tiroidiană (TSH), care in cazul hipotiroidismului este crescut.

Simptomele întâlnite în hipotiroidism

• Pierderea memoriei
• Căderea părului
Constipaţie
• Scăderea poftei de mâncare
• Creştere în greutate
• Uscarea pielii
• Senzaţie de frig
• Oboseală
• Sindromul de tunel carpian
• Iritabilitate
• Guşă

Există anumite simptome considerate a fi mult mai severe, deoarece pot agrava alte afecţiuni. Acestea sunt: hipertensiunea arterială, hipercolesterolemia, încetinirea, mai mult decât normală, a ritmului cardiac.

Hipotiroidismul cauzat de actiunea necorespunzatoare a sistemului imunitar

În cele mai multe cazuri este implicat sistemul imunitar al organismului. Astfel, se poate întâlni hipotiroidismul autoimun, în care sistemul imunitar atacă glanda tiroidă. Rezultatul este scăderea sintezei de hormoni tiroidieni şi afectarea celulelor care îi folosesc. Boala poate afecta persoane din toate categoriile de vârstă, dar cu precădere persoanele mai în vârstă.

Boala Hashimoto este cea mai des întâlnită cauza a hipotiroidismului şi se caracterizează prin scăderea în volum a glandei tiroide datorată atacului sistemului imunitar. Această se transmite ereditar, cauzele apariţiei nefiind cunoscute. În această afecţiune, sistemul imunitar răspunde printr-o reacţie exagerată asupra glandei tiroide pe care o confundă cu un ţesut străin.

Tiroidita sau inflamatia tiroidei poate fi cauzată de infecţii cu diverse virusuri. În acest caz, toate rezervele de hormoni tiroidieni sunt secretate brusc în sânge şi, astfel, o scurtă perioada de timp, pacientul va suferi de hipertiroidism (sau hiperreactivitate a glandei tiroidie). După terminarea efectelor acestor hormoni, glanda devine subreactiva. Din fericire, peste 75% din cei cu tiroidită cauzată de infecţiile cu virusuri îşi recăpătă funcţionalitatea glandei , restul de 25% rămânând, însă, permanent, cu hipotiroidism.

Cauze fără legătură cu afecţiuni legate de autoimunitate

Îndepărtarea chirurgicală a tiroidei, parţial, în cazurile de noduli tiroidieni, boala Basedow Graves sau cancere tiroidiene. Glanda rămasă tinde să nu mai funcţioneze corect, apărând, astfel, hipotiroidismul. În unle situaţii, din cele trei tipuri de afecţiuni amintite, este necesară îndepărtarea completă a tiroidei.

Terapia cu iod radioactiv în cazurile de cancer tiroidian, guşa nodulară sau boala Basedow Graves poate distruge ţesutul tiroidian şi, astfel, să apară hipotiroidismul. Aceşti pacienţi care au urmat un astfel de tratament pot să dezvolte cancere de cap şi gât, boala Hodgkin, sau limfom.

Boli congenitale – lipsa glandei tiroide. Se estimeaza 1 caz la 4000 de nou-născuţi anual. Alte situaţii constau în prezenţa glandei tiroide, dar în locuri anormale. Afecţiunea este cunoscută sub denumirea de tiroidă ectopică.

Medicamente – Hipotiroidismul poate fi cauzat de: litiu, interferon-alfa, amiodaronă, interleukină-2 şi anumite medicamente ce tratează cancerul.

Nivelul iodului în organism – O cantitate mai mică sau mai mare poate cauza sau înrăutăţi hipotiroidismul. Iodul este introdus în organism prin alimentaţie şi este întâlnit în lactate, carne de vită, de pui, de porc şi sare iodată. În SUA, această situaţie este rar întâlnită datorită consumării de sare iodată. Există şi situaţii în care nivelul de iod este crescut în organism din cauza suplimentelor pe baza de varec (alge marine).

Disfuncţia glandei pituitare – Aceasta influenţează funcţionalitatea glandei tiroide prin hormonul numit TSH, reglandu-i producţia de hormoni tiroidieni. Atunci când TSH-ul este secretat anormal, atunci nivelul hormonilor tiroidieni va fi neadecvat nevoilor organismului.

Tratamentul hipotiroidismului

Diagnosticarea oricărei afecţiuni a glandei tiroide se începe cu determinarea hormonului de stimulare tiroidiană (TSH) în sânge. Acesta se formează la nivelul hipofizei anterioare şi secretia lui este controlată de un alt hormon secretat, la rândul său în hipotalamus. TSH acţionează prin stimularea secretiei de hormoni tiroidieni, având, astfel, un rol central în reglarea acţiunii biologice a acestora. Determinarea nivelului de TSH din sânge constituie cel mai sensibil test în cazul hipotiroidismului, care în această situaţie va fi crescut.

Din fericire, hipotiroidismul este foarte uşor de tratat, doar prin simpla administrare de medicamente cu conţinut de levotiroxină ce are rolul de a suplini hormonii tiroidieni deficienţi. Levotiroxina reprezintă hormonul de substituţie administrat în tratamentul acestei afecţiuni.Ea este forma sintetică a hormonului T4 secretat, în mod normal, de glanda tiroidă. Doza necesară este stabilită de către medicul endocrinolog, pentru fiecare pacient în parte. Este posibilă ajustarea cantităţii administrate, lunar, până la atingerea unei cantităţi optime şi cu maxim de eficienţă pentru pacientul în cauză. După stabilirea dozei corespunzătoare sunt necesare reevaluări anuale.

Importanţa menţinerii unei doze eficiente în tratamentul hipotiroidismului

În cazul unei cantităţi mai mari decât este necesar în tratamentul hipotiroidiei există riscul apariţiei de reacţii adverse cum sunt: apetit crescut, insomnii, palpitaţii, tremor. Mai mult, coexistenţa bolii coronariene face necesară administrarea iniţială a unei doze mici şi creşterea graduală a acesteia pe parcursul tratamentului. Astfel organismului i se permite permite acomodarea cu un nou metabolism. Este foarte important de ştiut faptul că tratamentul trebuie administrat regulat, chiar şi după ce pacientul se simte mai bine. Intreruperea acestuia aduce cu sine reluarea simptomatologiei.

Există situaţii când cantitatea eficienta este foarte greu de stabilit, astfel doctorul va solicita efectuarea frecventă de examinări şi teste de sânge. Se poate întâmpla ca pacientul să nu suporte un anumit medicament şi, astfel, să trebuiască a fi înlocuit cu altul. De aceea, este recomandată comunicarea eficientă intre medic si pacient în legătură cu orice schimbări ce pot apărea pe timpul tratamentului.
Primele rezultate ale tratamntului apar, de regulă, după 1-2 săptămâni, pacientul simţindu-se mai puţin obosit. Tratamentul normalizează şi nivelele ridicate de colesterol şi rezolvă eventualele probleme de greutate si se face se face, de regula, pe tot parcursul vieţii.

Absorbţia levotiroxinei

Anumite medicamente, suplimente sau chiar anumite mâncăruri pot afecta absorbţia levotiroxinei în organism. Astfel, este recomandat ca pacientul să specifice cantitatea de alimente consumate ce conţin soia, diete alimentare cu un conţinut ridicat în fibre şi administrarea de : suplimente de fier, colestiramină si suplimente de calciu. Toate acestea pot interfera cu actiunea levotiroxinei in organism.

În cazul în care hipotiroidismul nu este sever, adica atunci când nivelul TSH-ului este doar puţin crescut, de cele mai multe ori, nu este nevoie de terapie cu hormoni tiroidieni. Administrarea tratamentului poate avea chiar efecte negative. Pe de cealaltă parte, un nivel foarte crescut al TSH-ului necesită obligatoriu tratamentul pentru hipotiroidism. In plus, îmbunătăţeste si nivelul colesterolului în sânge, funcţia de pompă a inimii şi cantitatea de energie.

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Dr. Burcovschi Victoria
Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

Dislipidemia , Nefropatia diabetica , Sindromul insulinic autoimun cu hipoglicemie Neuropatia diabetica

Evaluat 0 / 10
Locație: Iaşi
Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!