Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Boala este o realitate în viaţa oricărei persoane. Frica de boală a existat dintotdeauna, iar în era stilului sănătos de viaţă şi a progresului continuu în medicină, frecvenţa ei nu a scăzut, ci mai curând s-a accentuat. Termenul de “hipocondrie” a suferit o transformare majoră de-a lungul timpului. Din Antichitatea greacă până în secolul al XVII-lea, hipocondria fost considerată o boală organică absolut normală, cu semne şi simptome epigastrice. După secolul al XVII-lea, s-a produs o extindere semantică a cuvântului “hipocondrie”, încât prin el se explica un complex de manifestări fizice şi psihice, care sugerau diagnosticul de depresie “mascată”. A urmat apoi o perioadă în care hipocondria a fost considerată o afecţiune strict neurologică.
Abia începând cu secolul XX, hipocondria a fost încadrată în grupa tulburărilor psihiatrice somatoforme. În această categorie sunt incluse diverse tulburări corporale determinate de cauze organice absente sau insuficiente. Tulburarea hipocondriacă, cunoscută în limbajul popular ca “ipohondrie”, reprezintă actualmente preocuparea excesivă legată de posibilitatea de a avea una sau mai multe boli somatice grave, în absenţa unei astfel de boli. Poate să fie afectat orice organ sau sistem funcţional, cel mai frecvent fiind întâlnite simptome gastrointestinale sau cardiovasculare.
Potrivit studiilor, peste 1% din populaţie suferă de forma cea mai gravă a fricii de boală, hipocondria. Acest procent redus este datorat criteriilor de diagnostic mult prea stricte. Astfel, aproximativ 10% din totalul persoanelor care se prezintă la medic sunt încadraţi în această clasă. Afectează în mod egal ambele sexe şi apare la orice vârstă. Evoluţie este cronică, cu accentuări şi remisiuni.
Hipocondria poate fi privită sub mai multe aspecte. Elementele comune amintite mai sus sunt alăturate unor particularităţi, caracterizând această afecţiune ca un adevărat “complex de simptome”. Depresia şi anxietatea sunt manifestări clinice frecvente în majoritatea cazurilor.
Există câteva prototipuri ale hipocondriei; pacienţii sunt încadraţi în mai multe categorii, în funcţie de frecvenţa cu care sunt întâlnite în populaţie. Frica de o boală letală se află pe primul loc, fiind modelul hipocondriac cel mai des întâlnit. Aceşti pacienţi îşi stabilesc singuri diagnosticul de infarct miocardic, cancer sau SIDA şi îl privesc ca pe o moarte “sigură”. Este urmată de frica de invaliditate, unde atacul cerebral vascular, diabetul zaharat şi scleroză multiplă sunt privite ca o deterioare permanentă. În anumite situații, indiferent de tiparul în care se încadrează, pacienţii au avut în familie un caz al afecţiunii însuşite. A treia categorie nu se tem neapărat de moarte sau de un handicap sever permanent, ci privesc boala mai ales sub aspectul unei stări de suferinţă şi durere, pe care o asociază cu neajutorarea.
Stresul sau stările emoţionale intense pot provoca, în cazul persoanelor cunoscute ca având temeri nefondate legate de boli, următoarele semne şi simptome:
1. Palpitaţiile şi tahicardia
2. Senzaţiile de căldură şi transpiraţia
3. Senzaţia de presiune în piept
4. Uscăciunea gurii
5. Senzaţia de nod în gât
6. Greaţă
7. Tremurături şi furnicături la nivelul membrelor
8. Ameţeli şi senzaţia de a fi aproape de leşin – “genunchi moi”
9. Nevoia imperioasă de a urină sau de a avea scaun
Persoanele hipocondriace au tendinţa de a se prezenţa în mod repetat în unităţi medicale. Cu toate acestea, ei nu iau în considerarea consultul unui medic psihiatru, deoarece se tem că aceştia vor considera că „boala este doar în mintea lor”. Din nefericire, este solicitat târziu ajutorul psihologic specializat, iar atunci când se prezintă, există deja instalate complicaţii precum depresia sau anxietatea.
O bună colaborare între psihoterapeuți şi medicii de specialitate promite un succes terapeutic durabil. Terapia cognitiv-comportamentală analizează şi modifică tiparele de gândire, determinând pacientul să vorbească despre el însuşi. Prin acest tip de terapie, bolnavul este învăţat să îşi controleze anxietatea, dar şi să îşi schimbe modul de gândire care stă la baza apariţiei acesteia.
Hipnoterapia reprezintă o altă formă de tratament. Hipnoza în sine nu este curativă, ci stimuleză asociaţii şi modificări pozitive în plan cognitiv, afectiv şi comportamental.
În stadiile avansate, când calitatea vieţii se degradează, poate fi necesar tratamentul cu antidepresive sau cu anxiolitice.
La tratamentele prezentate, se adaugă modificarea stilului de viaţă prin:
Diagnosticul precoce duce atât la o ameliorare rapidă a simptomatologiei, cât şi la evitarea complicaţiilor evolutive. Este important pentru fiecare dintre noi să observăm comportamentul celor apropiaţi şi să ne autoanalizăm, în vederea evitării agravării acestei afecţiuni mult prea des subdiagnosticate.
Teste disponibile:
© Copyright 2023 NewsMed - Toate drepturile rezervate.