Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Hipertermia se reflectă prin depăşirea capacităţii organismului de a menţine o temperatură constantă de 36,5 grade Celsius. Hipertermia este un proces fizic reprezentat de balanţa dintre 2 valori şi anume: cantitatea de căldură produsă în raport cu cea disipată. Mecanismele prin care energia calorică poate fi disipată sunt în număr de patru:
Hipertermia se divide în 2 părţi în funcţie de suprafaţa păgubită:
Hipertermia poate fi produsă prin mai multe mecanisme şi anume:
În cadrul hipertermiei există grupuri populaţionale aflate la risc, iar aici vorbim despre:
Pe lângă acestea, există şi medicamente care pot influenţa această balanţă a temperaturii. Aici putem da ca exemplu tratamentele anti-hipertensive sau cele folosite în managementul bolilor psihice.
La început simptomele sunt uşoare, dar se agravează treptat dacă nu se intervine. Primul simptom subiectiv este stresul termic, resimţit de toţi în zilele de caniculă. Dacă timpul de expunere la o temperatură ridicată se prelungeşte corpul nostru va produce vasodilataţie pentru eliminarea cât mai eficientă a căldurii şi pentru a menţine în limitele normale temperatura internă. Dacă şi acest nivel de afectare este depăşit, persoana devine palidă, cu puls slab dar rapid, pielea rece şi umedă. Pulsul slab şi în acelaşi timp rapid este extrem de periculos deoarece reflectă hipotensiunea şi totodată tahicardia. Aceste două procese combinate duc la umplerea insuficientă a ventriculului stâng, ceea ce duce la o perfuzare mai slabă a organelor vitale.
Pe măsură ce intervalul de timp din cadrul afectării hipertermice creşte, iar temperatura internă ajunge la 40-41 de grade Celsius, simptomele se agravează, iar pacientul devine confuz, letargic, incapabil de mişcări voluntare şi începe practic un drum ireversibil către exitus.
Decesul se produce la circa 42- 43 de grade Celsius, de obicei prin depăşirea capacităţii centrului cardio respirator din trunchiul cerebral de a gestiona hemoliza accentuată provocată de căldură şi hipotensiune. Etapa finală este reprezentată de instalarea unei aritmii maligne sau de stopul cardiocirculator.
Profilaxia hipertermiei se poate îndeplini extrem de uşor dacă suntem atenţi la câteva mici detalii.
Hipertermia este o afectare foarte des întâlnită mai ales pe timpul verii când vedem în fiecare zi cum persoanele din jurul nostru, în special vârstnicii au de suferit. Tocmai de aceea, populaţia trebuie atenţionată eficient pentru a se proteja de aceste intemperii şi pentru a reduce costurile unor eventuale spitalizări. Prevenţia este mai ieftină şi mult mai eficientă decât tratamentul.
© Copyright 2022 NewsMed - Toate drepturile rezervate.