Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

miercuri, noiembrie 30, 2022

Hipertermie – cauze, simptome, tratament

NewsMed
NewsMed

20 Mar 2018

eye-glyph Vizualizări: 14368

Distribuie Articolul

Ce este hipertermia?

Hipertermia se reflectă prin depăşirea capacităţii organismului de a menţine o temperatură constantă de 36,5 grade Celsius. Hipertermia este un proces fizic reprezentat de balanţa dintre 2 valori şi anume: cantitatea de căldură produsă în raport cu cea disipată. Mecanismele prin care energia calorică poate fi disipată sunt în număr de patru:

 •          Conducţie– apare în momentul contactului cu obiecte mai reci decât temperatura corpului nostru;
 •          Convecţie– se referă la o peliculă de aer aflată în jurul corpului nostru faţă de care organismul degajă căldură;
 •          Radiaţie– reprezentată de radiaţii luminoase şi infraroşii;
 •          Evaporare– transpiraţie, ventilaţie pulmonară;

Hipertermia se divide în 2 părţi în funcţie de suprafaţa păgubită:

 •          Arsuri- când doar o parte din corpul nostru este vătămat;
 •          Hipertemie- expunerea întregului organism la agentul fizic;

Mecanismele hipertermiei

Hipertermia poate fi produsă prin mai multe mecanisme şi anume:

 •          Boli febrile: în special în cazul infecţiilor cauzate de virusuri sau bacterii, febra fiind mai rară în parazitoze sau infecţii cu alţi germeni;
 •          Exerciţiul fizic: prin efort fizic creşte consumul de calorii şi se produce o accelerare a metabolismului, iar energia calorică va fi eliminată prin transpiraţie;
 •          Pură expunere la temperaturi înalte;

Factori de risc pentru hipertermie

În cadrul hipertermiei există grupuri populaţionale aflate la risc, iar aici vorbim despre:

 • vârstnicii peste 65 de ani,
 • persoanele obeze,
 • copiii sub 4 ani,
 • persoanele deshidratate
 • persoanele cu patologie cardiovasculară.

Pe lângă acestea, există şi medicamente care pot influenţa această balanţă a temperaturii. Aici putem da ca exemplu tratamentele anti-hipertensive sau cele folosite în managementul bolilor psihice.

Semne şi simptome ale hipertermiei

La început simptomele sunt uşoare, dar se agravează treptat dacă nu se intervine. Primul simptom subiectiv este stresul termic, resimţit de toţi în zilele de caniculă. Dacă timpul de expunere la o temperatură ridicată se prelungeşte corpul nostru va produce vasodilataţie pentru eliminarea cât mai eficientă a căldurii şi pentru a menţine în limitele normale temperatura internă. Dacă şi acest nivel de afectare este depăşit, persoana devine palidă, cu puls slab dar rapid, pielea rece şi umedă. Pulsul slab şi în acelaşi timp rapid este extrem de periculos deoarece reflectă hipotensiunea şi totodată tahicardia. Aceste două procese combinate duc la umplerea insuficientă a ventriculului stâng, ceea ce duce la o perfuzare mai slabă a organelor vitale.

Pe măsură ce intervalul de timp din cadrul afectării hipertermice creşte, iar temperatura internă ajunge la 40-41 de grade Celsius, simptomele se agravează, iar pacientul devine confuz, letargic, incapabil de mişcări voluntare şi începe practic un drum ireversibil către exitus.

Decesul se produce la circa 42- 43 de grade Celsius, de obicei prin depăşirea capacităţii centrului cardio respirator din trunchiul cerebral de a gestiona hemoliza accentuată provocată de căldură şi hipotensiune. Etapa finală este reprezentată de instalarea unei aritmii maligne sau de stopul cardiocirculator.

Mijloace de prevenţie a hipertermiei

Profilaxia hipertermiei se poate îndeplini extrem de uşor dacă suntem atenţi la câteva mici detalii.

 • Îmbrăcămintea trebuie să nu fie groasă pe timpul verii deoarece ne forţează să transpirăm şi astfel să pierdem căldură.
 • Este bine să evitaţi expunerea prelungită la soare, mai ales dacă este umezeală excesivă.
 • Evitaţi eforturile intense pe timpul verii.
 • Alimentele şi băuturile care trebuie evitate sunt cele care conţin cofeină şi alcool din cauza efectului lor comun, şi anume cel diuretic. Prin diureză pierdem lichide, iar dacă nu le înlocuim eficient ne vom deshidrata.
 • Consumul de lichide este esenţial, nu doar pentru a potoli senzaţia de sete, dar mai ales pentru înlocuirea apei pierdute prin transpiraţie şi pentru menţinerea volumului circulator.

Ce putem face pentru a ajuta o persoană suspectă de hipertermie?

 • Întindeţi persoana respectivă într-un loc umbrit, răcoros şi aerisit.
 • Aplicaţi o compresă umedă şi rece la nivelul feţei pentru a o răcori.
 • Ajutaţi-o să bea apă şi apelaţi cât mai repede la un medic.

Hipertermia este o afectare foarte des întâlnită mai ales pe timpul verii când vedem în fiecare zi cum persoanele din jurul nostru, în special vârstnicii au de suferit. Tocmai de aceea, populaţia trebuie atenţionată eficient pentru a se proteja de aceste intemperii şi pentru a reduce costurile unor eventuale spitalizări. Prevenţia este mai ieftină şi mult mai eficientă decât tratamentul.

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!