Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Hipertensiunea arterială (HTA) reprezintă o problemă majoră de sănătate publică care afectează mai mult de un miliard de indivizi din întreaga lume. Există două mari clase de hipertensiune arterială: hipertensiune arterială esențială (primară) – fără o cauză aparentă și hipertensiune arterială secundară – în a cărei apariție se poate obiectiva o cauză (renală, cardiovasculară, endocrină, neurologică). Apariția terapiei antihipertensive a redus substanțial apariția evenimentelor cardiovasculare. Totuși, terapia antihipertensivă nu a reușit să realizeze controlul tensiunii arteriale la toți pacienții, rata de control a hipertensiunii arteriale rămânând, în general, dezamăgitor de scăzută. Valorile tensiunii arteriale nu sunt atinse la unii pacienți, în ciuda utilizării simultane a mai multor clase de medicamente antihipertensive.
Valoarea normală a tensiunii arteriale la copil este definită în funcție de valoarea medie a presiunii arteriale sistolice şi diastolice care este mai mică de percentila 90 pentru sex, vârstă și talie. Hipertensiunea arterială este definită ca acea valoare medie a presiunii arteriale sistolice şi / sau diastolice ce este egală sau depășește percentila 95 pentru sex, vârstă şi talie, după cel puțin trei determinări obținute, în momente diferite. Definirea hipertensiunii arteriale la copil se face ținând cont de o serie de factori atât obiectivi reprezentați de: sex, vârstă şi talie, precum şi de factori subiectivi ca: hipertensiunea de „halat alb”, de activitate/ repaus, poziția de decubit dorsal sau șezândă, mărimea manșetei tensiometrului, metode de apreciere a tensiunii arteriale. |
În prezent, hipertensiunea arterială este cea mai răspândită boală a omenirii, fie că este de etiologie primară sau secundară, afectând 15 – 20 % din populaţia adultă, cifre care au tendinţă din ce în ce mai evidentă să crească şi să se generalizeze. Această frecvenţă mare face ca şi medicul pediatru să fie confruntat cu această problemă. Distribuţia geografică este destul de neregulată. Datele privind etiologia HTA la copii şi adolescenţi sunt relativ puţine şi incomplete. Majoritatea cercetătorilor consideră că, la copil, HTA secundară este mai frecventă decât HTA esenţială. În ultimii ani, s-a observat o creştere a prevalenței HTA esenţială la grupa de vârstă 17 – 18 ani. Unii cercetători apreciază chiar că, la copil, HTA secundară şi esenţială ar fi prezente în proporţii aproximativ egale. Se apreciază că 1 – 2% din copii şi mai mult de 21% din adolescenţii şi tinerii sub 24 ani au presiunea arterială crescută. Diagnosticul precoce al HTA în copilărie sau adolescenţă este extrem de important pentru prevenirea complicaţiilor încă din stadiile incipiente ale bolii.
Presiunea arterială este presiunea dinamică din arterele sistemice care asigură fluxul sanguin adecvat spre diferitele organe şi ţesuturi. Presiunea arterială rezultă din doi factori: energia furnizată de munca inimii și rezistenţa opusă de arteriolele periferice. Există trei mecanisme de control a presiunii arteriale sistemice:
Deci, creşterea presiunii arteriale sistemice se datoreşte fie creşterii debitului cardiac, fie creşterii rezistenţei periferice totale, sau a ambelor.
Metoda sfigmomanometrică este cea mai comun utilizată. Ea dă rezultate perfect comparabile cu cele obţinute prin cateterism direct, cu condiţia ca măsurarea să fie corect efectuată. Sunt necesare de aceea, următoarele precauţii elementare:
O problemă controversată încă în pediatrie este aceea a stabilirii unor criterii unice, valabile de definire a tensiunii arteriale normale şi pe baza lor, a HTA. Date orientative asupra valorilor normale ale presiunii arteriale în funcţie de vârstă, furnizează formulele clasice de calcul, cum este formula Katzenberger: presiunea arterială sistolică = 90 + 2x (x = vârsta în ani); presiunea arterială diastolică este egală cu 1/2 din presiunea arterială sistolică + 10.
Mai recent, pe baza unor studii epidemiologice în funcţie de vârstă şi sex s-au întocmit curbe percentilice. Percentila 50 reprezintă valoarea medie a presiunii arteriale sistolice sau a presiunii arteriale diastolice. Valorile normale ale presiunii arteriale se consideră a fi între percentila 50 şi 90, valorile presiunii arteriale între percentila 90 – 95 sunt valori suspecte de HTA sau bolnavi hiperreactivi. Toate valorile care se plasează pe şi deasupra percentilei 95 se consideră hipertensiune arterială. Valorile nu sunt aceleaşi pe tot globul. Pentru copiii peste 10 ani, ca şi la adulţi presiunea arterială sistolică mai mare de 140 şi presiunea arterială diastolică mai mare de 90 este considerată hipertensiune arterială.
Clasificarea hipertensiunii arteriale |
|
Percentilă TAS (tensiune arterială sistolică) și TAD (tensiune arterială diastolică) | Conform managementului valorilor înalte ale tensiunii arteriale la copii și adolescenți: recomandările ESH – European Meeting on Hypertension (2009) |
< 90 mmHg | Normal în limite |
≥ 90 – < 95 mmHg | Normal înaltă |
≥ 95 – 99 + 5 mmHg | HTA de gradul I |
> 99 + 5 mmHg | HTA de gradul II |
Fiecare din aceste trei situaţii pot constitui în anumite circumstanţe debutul unei hipertensiuni arteriale de durată, mai ales la cei cu antecedente heredo – colaterale hipertensive, la cei cu diabet zaharat, obezitate. Aceşti bolnavi trebuie urmărit în dinamică, dispensarizaţi.
Etiologia hipertensiunii arteriale esențiale este multifactorială, fiind produsă de intervenția mai multor gene de susceptibilitate; creșterea valorilor tensiunii arteriale este consecința interacțiunii dintre diferite gene sau dintre gene şi factori de mediu. În geneza hipertensiunii arteriale esențiale, ereditatea are o contribuție esențială fiind apreciată chiar la 30 – 60%; rudele de gradul I ale bolnavilor au un risc de 3 – 4 ori mai mare de a face HTA comparativ cu populația generală. Fenotipul final rezultă din impactul complex al factorilor de mediu asupra expresiei unui număr variabil de gene.
Factori predispozanți în apariția HTA sunt:
|
Hipertensiunea arterială secundară este mai frecventă decât hipertensiunea arterială esențială (la adult, sunt exact invers, 90 – 95% din cazuri sunt hipertensiune arterială esențială). Principalele cauze care produc hipertensiunea arterială secundară la copil sunt:
Mecanismele patogenetice cele mai importante sunt evidente în unele forme de HTA secundară cum sunt: HTA renală şi endocrină.
Rinichiul contribuie la reglarea presiunii arteriale prin faptul că influenţează atât volemia cât şi rezistenţa vasculară periferică prin producerea unor factori antihipertensivi: substanţe vasodilatatoare cum este kalicreina, unele prostaglandine şi factori prohipertensivi cum este retenţia de sodiu şi apă şi elaborarea unor substanţe cu acţiune vasoconstrictoare (renina).
Cel mai bine cunoscut este sistemul renină – angiotensină. Renina este produsă la nivelul aparatului juxta-glomerular renal unde sunt în contact arteriola aferentă, eferentă şi macula densa. Principalii stimuli care provoacă secreţia reninei sunt: scăderea presiunii hemodinamice în arteriola aferentă prin intermediul baroreceptorilor locali, o stimulare a sistemului nervos simpatic, prin intermediul betareceptorilor şi un aflux de sodiu la nivelul maculei densa. Renina este o enzimă care acţionează asupra angiotensinogenului (proteină de origine hepatică) rezultând angiotensina I. Aceasta sub acţiunea unei enzime de conversie, larg repartizată în numeroase ţesuturi, se transformă în angiotensină II.
Angiotensina II are multiple proprietăţi:
Diversitatea acestor acţiuni explică rolul crucial al sistemului renină – angiotensină în controlul presiunii arteriale. Deci, există HTA renală prin: a) hiperreninism: de exemplu HTA renovasculară sau din reninom; b) hipervolemie – de exemplu: HTA din glomerulonefrita acută, insuficienţa renală cronică, etc; c) combinate. De aici importanţa determinării activităţii reninei plasmatice pentru un diagnostic adecvat. Sistemul renină-angiotensină este implicat şi în patogenia HTA esenţială.
Luând ca exemplu, hipertensiunea arterială din bolile endocrine ale glandei suprarenale şi anume:
a) HTA din hiperaldosteronismul primar (sindromul şi boala Conn) – consecutivă proliferării unilaterale sau bilaterale a stratului glomerular al corticosuprarenalei sau unui adenom al corticosuprarenalei, cu exces de aldosteron care reţine sodiul şi elimină potasiul. Apare deci, HTA prin hipervolemie.
b) HTA din boala şi sindromul Cushing – este datorată mai ales, excesului de cortizol şi hipervolemiei pe care o antrenează ca urmare a hiperplaziei bilaterale a stratului fascicular al suprarenalei în boala Cushing (adenom hipofizar) sau secreţiei autonome, locale de cortizol în tumoră a suprarenalei (sindromul Cushing).
c) HTA din sindroamele adreno-genitale – este vorba de un deficit al unor enzime care intervin în anumite puncte ale lanţului de sinteză a hormonilor corticosuprarenalieni, ceea ce împiedică sinteza unor produşi finali din aceste lanţuri, de exemplu cortizolul. HTA este consecinţa titrului mare de produşi intermediari, care au acţiune mineralocorticoidă (dezoxicorticosteronul) şi este adesea însoţită de diverse tulburări legate de sex.
d) HTA din feocromocitom – tumoră a ţesutului cromafin din medulosuprarenală sau din ganglionii simpatici paravertebrali rezultând hipersecreţie de noradrenalină şi / sau adrenalină. Feocromocitomul evoluează cu HTA, mai precis paroxisme hipertensive pe fond normotensiv sau HTA persistentă cu paroxisme hipertensive supraadăugate.
În celelalte forme etiologice, HTA secundară se produce prin mecanisme intricate, respectiv hiperreninism, hipervolemie sau mecanisme încă incomplet cunoscute.
Reprezintă până la 10 – 15% din totalul hipertensiunilor arteriale la copil şi adolescent după unele studii statistice. La copil, nu este recunoscută pentru că se manifestă cu valori moderate şi nu se însoţeşte de simptome subiective. Putem sublinia următoarele elemente:
Copiii cu hipertensiune arterială pot fi asimptomatici o perioadă de timp sau să prezinte manifestări ce ţin de boala de bază, pe de o parte, iar pe de altă parte să prezinte semne şi simptome ce ţin şi de repercursiunile valorilor tensionale crescute asupra principalelor viscere, în deosebi asupra „organelor ţintă”: sistem nervos, cardiac şi renal, realizând în combinaţii foarte variabile următoarele manifestări.
Din partea sistemului nervos şi a organelor de simţ: astenie, irascibilitate, insomnie, cefalee (mai ales matinală şi cu localizare occipitală), ameţeli, tulburări de vedere. Encefalopatia hipertensivă este un sindrom clinic constituit din simptome şi semne neurologice cu caracter acut şi tranzitoriu, determinat de o criză de HTA, în care presiunea arterială diastolică este mai mare de 130 mmHg. Este determinată la copil de: HTA din glomerulonefrita acută poststreptococică (cea mai frecventă cauză), HTA renovasculară, HTA malignă, administrare de glucocorticoizi la cei cu nefropatii acute şi cronice, HTA paroxistică din feocromocitom (rară la copii), toxemia preeclamptică (la adolescentele gravide) etc. Tabloul clinic constă în: cefalee intensă, vărsături, tulburări vizuale (hemianopsie, înceţoşarea vederii, amauroză, cecitate corticală), tulburări mentale şi ale stării de conştientă până la obnubilare şi comă, convulsii tonico-clonice, ataxie, semne neurologice de deficit (hemipareză, hemiplegie, pareze faciale tranzitorii).
Accidentele vasculare cerebrale reprezintă o raritate la copil spre deosebire de adult. Ele apar în HTA severă, secundară (boli renale cronice, HTA renovasculară, feocromocitom, corticoterapie prelungită, hiperaldosteronism primar, coarctaţie de aortă) şi în HTA esenţială (formele maligne).
Din partea aparatului cardiovascular: palpitaţii, jenă precordială, insuficienţă cardiacă stângă (edem pulmonar acut), insuficienţă cardiacă globală. Din partea aparatului renal: o HTA de lungă durată indiferent de etiologie, poate să altereze vasele renale şi să fie responsabilă de o nefropatie numită nefroangioscleroză. Aceasta se traduce prin insuficienţă renală, rar importantă. Proteinuria este adesea modestă şi sedimentul urinar normal.
Explorarea iniţială a unui pacient cu hipertensiune arterială cuprinde: examenul de urină: densitate, albumină, glucoză, sediment urinar; creatinina şi / sau ureea sanguină; clearance-ul de creatinină; potasemia; glicemia a jeune; colesterol total, HDL – colesterol, LDL – colesterol, trigliceride; acid uric; hemoglobina, hematocritul; examenul fundului de ochi; electrocardiogramă; radiografie toracică; ecocardiografia; ecografia carotidiană.
Explorarea complementară a unui pacient cu hipertensiune arterială se face atunci când suspicionăm o HTA secundară. Aceasta cuprinde: urografie intravenoasă; angiografie renală; ecoDoppler pentru arterele renale; scintigrama renală; angio – RMN pentru arterele renale; CT (computer – tomograf), RMN (rezonanța magnetică nucleară) pentru rinichi și glande suprarenale; metanefrine urinare, acid vanil-mandelic, catecolamine urinare și serice; aldosteron, activitatea reninei plasmatice; corticosteroizi; ionograma serică şi ionograma urinară; coronarografie; CT cerebral.
Din partea organelor de simţ, manifestările sunt evaluate prin examenul fundului de ochi. Vasele retiniene pot fi normale dacă HTA este uşoară sau recentă. Alterarea lor este un indice esenţial de gravitate pentru o HTA fie secundară, fie esenţială. Modificările fundului de ochi constituie retinopatia hipertensivă. în clasificarea Kerth şi Wagener, cel mai frecvent utilizată, sunt recunoscute 4 grade sau stadii ale retinopatiei hipertensive:
În funcţie de importanţa leziunilor organice viscerale, OMS (Organizația Mondială a Sănătății) face următoarea împărţire stadială a hipertensiunii arteriale:
|
Hipertensiunea arterială malignă apare la 2 – 10% din pacienţii hipertensivi. Caracteristicile definitorii ale acesteia sunt:
În mecanismul de producere, rolul determinant l-ar avea hiperreninismul şi hiperaldosteronismul secundar. |
Diangosticul de hipertensiune arterială include:
Criteriile după care definim HTA le-am precizat mai sus. Precizarea etiologiei HTA este deosebit de importantă pentru tratament. Deoarece la copil etiologia este dominată de HTA secundară, există în prezent un consens asupra faptului că aceşti copii merită investigaţii etiologice extensive. Diagnosticul etiologic al HTA comportă următoarele etape de abordare: 1) anamneză; 2) examenul fizic; 3) examinări paraclinice de rutină: hemograma completă, VSH, examen sumar de urină, densitate, proba de concentraţie, urocultura, uree, creatinina, acid uric, lipide, colesterol, lipidogramă, glicemie, ionogramă sanguină, radiografie toracică, electrocardiogramă, ecocardiografie, examen fund de ochi, tensiunea arterei retiniene.
Trebuie să subliniem că o serie de aspecte referitoare la evoluţia şi prognosticul HTA la copil sunt încă neclare. Ele sunt determinate de:
La copil, profilaxia hipertensiunii arteriale secundare se poate face prin:
Profilaxia hipertensiunii arteriale esenţiale se adresează populaţiei active în general şi tinerilor în special; celor cu încărcare ereditară; adolescenţilor care, deşi normotensivi, au în mod constant valori ale tensiunii arteriale la limita superioară a normalului; celor cu HTA episodică; supraponderalilor; celor cu tulburări de glicoreglare; sedentarilor; marilor consumatori de clorură de sodiu (mai mult de 10 g / zi); indivizilor cu stress profesional important; celor cu factori de risc pentru ateroscleroză (fumători, dislipidemici, hiperuricemici, etc). Se realizează prin depistarea în sânul populaţiei generale a persoanelor cu risc crescut de a face boala, prin screening medical incidental.
Obiectivele tratamentului antihipertensiv presupune:
Tratamentul etiologic, posibil doar în HTA secundară, aduce adesea vindecarea bolnavului, dacă este aplicat precoce, înainte de apariţia nefroangiosclerozei care poate să întreţină HTA şi după ce cauza iniţială a fost îndepărtată. Astfel:
|
Dieta trebuie să fie hiposodată, respectiv aportul de sodiu să fie sub 17 mEq/zi sau sub 1 g clorură de sodiu/zi la copil şi sub 50 mEq/zi (sub 3 g/zi) la adolescent. Este necesară reducerea numărului de calorii şi evitarea lipidelor, mai ales de origine animală la cei cu supragreutate. Fumatul este strict contraindicat. Băuturile alcoolice, cafeaua şi ceaiul sunt permise în cantitate redusă. Sedentarismul trebuie combătut prin activitate fizică constantă, moderată. Suprasolicitarea psihică trebuie evitată. În orientarea profesională, să nu-şi aleagă profesiuni cu stres profesional mare. Se vor evita profesiunile care predispun la sedentarism şi obezitate.
Tratamentul patogenetic se aplică în HTA esenţială precum şi în HTA secundare, acute sau persistente care nu beneficiază de terapie etiologică. Principalele mijloace de tratament sunt reprezentate de medicamentele antihipertensive. Acţiunea lor se îndreaptă asupra factorilor care facilitează apariţia HTA şi anume: asupra debitului cardiac şi rezistenţei vasculare periferice precum şi asupra factorilor care influenţează acestea. Principalele clase de medicamente antihipertensive utilizate în prezent sunt:
Sediul acţiunii lor este tubul renal. Efectul antihipertensiv este legat de diureza sodată pe care o produc şi de scăderea secundară a volemiei. Diureticele sunt utile astfel în HTA prin hipervolemie, frecventă la copil şi adolescent. În practica clinică, diureticele cele mai folosite sunt:
Această categorie de medicamente poate acţiona: fie central, la nivelul centrilor vasomotori; fie la nivelul neuronilor periferici simpatici modificând eliberarea catecolaminelor (acţiune blocantă ganglionară sau postsinaptică); fie prin blocarea receptorilor alfa adrenergici la nivelul ţesuturilor ţintă.
1) Medicamente cu acţiune predominant centrală: reprezintă agonişti ai alfa receptorilor adrenergici de la nivelul sistemului nervos central acţionând prin intermediul sistemului simpatic inhibitor. Realizează o vasodilataţie în anumite teritorii vasculare (muscular, cutanat, renal) şi scăderea consecutivă a presiunii arteriale.
2) Medicamente care acţionează la nivelul terminaţiilor nervoase postganglionare (Reserpina sau Serpasil, Raunervil şi Guanetidina sau Ismelin). Ele blochează eliberarea Noradrenalinei la nivelul terminaţiilor nervoase simpatice postganglionare ducând la depleţia depozitelior de catecolamine. Principalul efect secundar: hipotensiunea posturală marcată. Rezerpina: tablete a 0,10 şi 0,25 mg, doza: 0,02 – 0,07 mg / kg / zi în două prize per os. Raunervil intramuscular – în aceleaşi doze. Guanetidina: tablete a 10 şi 25 mg, doza: 0,2 mg / kg / zi, doză unică per os.
3) Medicamente alfa blocante periferice (Fentolamina, Prazosin). Dintre acestea, eficacitate superioară o are Prazosinul (Minipress) ce blochează seJectiv aifa receptorii postsinaptiei. Efectele alfa-presinaptice nefîind afectate, se suprimă eliberarea reflexă a noradrenalinei. O tabletă = 1, 2, 5 mg; doza: 0,5 – 7 mg de 3 ori / zi per os. Prima doză se administrează în spital fiind risc de hipotensiune ortostatică.
4) Medicamente betablocante periferice (Propranolol sau Inderal, Metoprolol, Pindolol sau Visken). Efectul antihipertensiv este datorat pe de o parte scăderii secreţiei de renină, iar pe de altă parte scăderii debitului cardiac prin blocarea efectelor beta adrenergice asupra inimii, conducând la scăderea presiunii arteriale în condiţiile unui tonus simpatic crescut şi a vasoconstricţiei periferice. Efectele secundare sunt: precipitarea insuficienţei cardiace, bronhospasm, hiperglicemie la diabetici. Propranolol: o tabletă = 10, 40 mg; doza: 1 – 3 mg / kg / zi în 3 prize per os. Se creşte în „trepte” până la efectul dorit, nedepăşind 60 mg / zi. Există şi medicamente cu acţiune blocantă alfa şi beta periferică. De exemplu, Labetalolul (Trandate).
Sediul acţiunii vasodilatatoarelor este pentru unele sistemul arteriolar (vasele de rezistenţă) sau pentru altele arterele mari şi patul vascular postarteriolar (vasele de capacitanţă). Acţiunile cele mai importante ale lor la nivel celular sunt de creştere a cantităţi de AMP ciclic şi de blocare a transportului membranar de calciu. Hidralazina (Hipropresol, Apressoline, Nepressol): o tabletă = 25 mg; doza: 1 – 3 mg / kg / zi în 4 prize, per os. Minoxidilul este cel mai puternic vasodilatator folosit mai ales în urgenţe. Are efecte secundare severe. O tabletă = 5, 10 mg; doza: 0,2 – 0,5 mg / kg / zi în patru prize. Se creşte doza în fiecare 2 – 3 zile până la maximum 40 mg / zi. Diazoxidul (Hipertonal, Hyperstat): o fiolă= 20 ml = 300 mg; doza: 3 – 5 mg / kg / doză, intravenos. Nitroprusiatul de sodiu: doza: 1,8 µg / kg / minut, intravenos (pompă de perfuzie). Blocanții canalelor de calciu: Nifedipina, doză de 0,25 mg / kg, 3 prize, per os; Verapamil, 3 mg / kg, 3 prize, per os; Diltiazem, 2 mg / kg, 3 prize, per os. Indicaţii: hipertensiunea arterială asociată cu insuficienţă cardiacă, hipertensiunea arterială asociată cu insuficienţă renală.
Acţiuni adiţionale de inhibiţie a secreţiei de angiotensină, mediate de sistemul nervos simpatic prezintă: Clonidina, Propranololul, Rezerpina, Alfa Metil Dopa, dar mai ales inhibitorii enzimei de conversie: Captoprilul, Enalapril Lisinoprilul.
În terapia cronică a hipertensiunii arteriale la copil şi adolescent, este indicat tratamentul secvenţial: fie monoterapie, fie terapia plurimedicamentoasă. O schemă de terapie medicamentoasă secvenţială a HTA la copil este următoarea:
|
În principiu, orice HTA severă (presiunea arterială sistolică mai mare de 180 mmHg, presiunea arterială diastolică mai mare de 120 mmHg) sau orice situaţie de creştere rapidă a tensiunii arteriale sau hipertensiunea arterială asociată cu complicaţii cardiace, renale, neurologice, oculare necesită tratament antihipertensiv prompt asociat cu tratament specific al complicaţiilor menţionate. Atitudinea constă în:
Medicamentul de elecţie la copil şi adolescent este Diazoxidul (Hyperstat) – vasodilatator. O fiolă = 20 ml = 300 mg; doza 3 – 5 mg / kg / doză intravenos, în bolus. Se repetă la 30 minute la nevoie. Contraindicaţii: diabetul zaharat, insuficienţa cardiacă congestivă, hiperuricemie. Nitroprusiatul de sodiu – vasodilatator. Soluţia se prepară instantaneu: 60 mg în 500 ml glucoza. Este fotosensibilă. Se păstrează maximum 24 ore. Doza: 1,8 µg / kg / minut, intravenos în cantităţi constante. Necesită pompă de perfuzie sub controlul continuu al presiunii arteriale. Trimetafan (Arfonad) – agent antiadrenergic. Se administrează în perfuzii endovenoase, în ritm constant. Doza: 50 – 150 µg / kg / minut. Contraindicaţii: pacienții cu diabetul zaharat tratați cu insulină, glaucom.
Ca orice boală cronică, importanţa dispensarizării HTA persistente la copil şi adolescent este evidentă. Aspectele esenţiale ale dispensarizării sunt:
Hipertensiunea arteriala (HTA)
Dislipidemia , Hipertensiunea arteriala (HTA) , Infarctul miocardic Insuficiența cardiacă
Anevrismele aortei toracice , Anevrismul cardiac , Anevrismul disecant al aortei Anevrismul micotic al aortei
Dislipidemia , Nefropatia diabetica , Sindromul insulinic autoimun cu hipoglicemie Neuropatia diabetica
Atac ischemic tranzitor
Boala cardiaca hipertensiva
Bronșita acută , Infectia cu citomegalovirus la copil , Infectii urinare la copii Răceala la copii
Șocul - explicații, tipuri, manifestări clinice și tratament
© Copyright 2023 NewsMed - Toate drepturile rezervate.