Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

duminică, iulie 03, 2022

Hiperhidroza sau transpiratia in exces

NewsMed
NewsMed

10 Sep 2017

eye-glyph Vizualizări: 609

Distribuie Articolul

Ce este hiperhidroza?

Hiperhidroza reprezintă o afecţiune caracterizată printr-o transpiraţie excesivă în condiţii anormale, ca de exemplu, vremea rece. Transpiraţia poate apărea fără un factor declanşator anterior acestui eveniment sau se poate prezenta drept afecţiune secundară altor probleme medicale ca: hipotiroidismul, menopauza.

Există opţiuni de tratament pentru hiperhidroză, doar că nu mulţi ştiu că este o afecţiune tratabilă. Studiile arată că aproximativ 3 % din populaţia americană suferă de hiperhidroză focală primară.

Care sunt cauzele hiperhidrozei şi de câte tipuri este?

Transpiraţia este un proces natural al organismului la activităţi fizice, stres, emoţii, doar că în hiperhidroză, transpiraţia este mai abundentă decât de obicei şi fără un motiv aparent. Cauzele transpiraţiei în exces depind de tipul de hiperhidroză. Această este de două tipuri:

  1. Hiperhidroză focală primară – aşa cum sugerează şi numele, acesta condiţie afectează doar anumite părţi ale corpului, precum: palme, picioare, cap, axile şi se manifestă, de regulă, în copilărie. Se estimează că 30-50% dintre persoanele afectate au şi istoric familial de hiperhidroză.
  2. Hiperhidroză secundară generalizată – Acest tip de transpiraţie poate reprezenta efectul advers al unor medicamente sau este declanşată ca urmare a unor boli primare preexistente. Manifestările sunt observate, de obicei, la vârstă adultă, transpiraţia fiind abundentă pe orice parte a corpului şi,  faţă de hiperhidroza focală primară, această apare frecvent noaptea.

Cauzele acestui tip de afecţiune pot fi: hipertiroidismul, cancerul, menopauza, diabetul, boala Parkinson, boli pulmonare, accident vascular cerebral, gută, acromegalie.

Medicamentele luate „după ureche”, sau anumite prescripţii medicale  pot fi ,de asemenea, cauzele apariţiei hiperhidrozei, chiar dacă, în multe situaţii, nu se manifestă. Există totuşi o clasa de medicamente care dau frecvent acesta reacţie adversă: antidepresivele triciclice, nortriptilina, inhibitorii recaptarii serotoninei. Pilocarpina este un alt medicament care da frecvent transpiraţie excesivă.

Care sunt simptomele hiperhidrozei?

  • Istoric familial de hiperhidroză
  • Transpiraţia ce interferă cu activităţile zilnice care nu presupun eforf fizic major
  • Transpiraţia excesivă care apare cel puţin o dată pe săptămâna şi de cel puţin 6 luni fără un motiv anume
  • Transpiraţia abundentă care apare în ambele părţi ale corpului în aceeaşi cantitate

Când este indicată vizită la doctor?

Există afecţiuni asociate cu hiperhidroză care pot avea urmări serioase. Este recomandată o programare la doctor în cazul în care: traspiratia este însoţită şi de scădere în greutate, febra, dureri toracice, puls rapid,sau incapacitatea de a respiră normal, dacă această apare în timpul somnului , este prelungită şi fără un factor aparent care să o declanşeze.

Cum se pune diagnosticul de hiperhidroză?

Pe lângă discuţia cu doctorul, există anumite teste care evidenţiază excesul de transpiraţie, precum:

  • Testul cu iod-amidon, ce presupune întinderea iodului pe suprafaţa afectată şi după uscarea acestuia, stropirea cu amidon. Dacă amidonul ia culoarea de albastru negricios, atunci se poate spune că pacientul are hiperhidroză.
  • Testul de termoreglare, la fel ca cel anterior, presupune acoperirea zonei în cauză cu o pudră specială care îşi schimbă culoarea în cazul transpiraţiei excesive. Nu vor lipsi nici analizele de sânge şi urină.

Ce opţiuni de tratament există?

Antiperspirant pe baza de clorhidrat de aluminiu

Iontoforeza este o metodă eficientă şi este realizata cu un aparat ce transmite curent de intensitate joasă în timp ce pacientul este aşezat într-o baie de apă.

Anticolinergicele(ex: glicopirolat) sunt medicamente care opresc acţiunea substanţei produse de către organismul uman, numită aceticolina care favorizează procesul de transpiraţie.

Injecția cu toxină botulinică

Injecţii cu toxina botulinică, deoarece aceasta blochează nervii responsabili de stimularea glandelor sudoripare care produc transpiraţia, opţiune ale cărei efecte apar după câteva şedinţe.

Operaţia este indicată în cazul în care transpiraţia abundentă este doar la nivelul axilelor şi constă în îndepărtarea glandelor sudoripare. Simpatectomia este o altă opţiune prin care sunt îndepărtaţi ganglionii simpatici din organism.

În cazul hiperhidrozei secundare generalizate tratarea bolii de baza poate duce şi la dispariţia excesului de transpiraţie. De asemenea, este important de constatat dacă medicamentele prescrise de doctor pentru alte afecţiuni au ca efect advers hiperhidroza, în acest caz, fie este decisă oprirea tratamentului, fie este schimbată medicaţia.

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!