Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

marţi, august 16, 2022

Hernia inghinala – simptome si tratament

NewsMed
NewsMed

24 Aug 2017

eye-glyph Vizualizări: 1759

Distribuie Articolul

Ce este hernia inghinala?  

Hernia se defineşte ca fiind exteriorizarea unui organ sau a unei părţi a unui organ (cel mai frecvent o ansă intestinală) din învelişul său normal într-un alt spaţiu (cerebral, muscular etc.). Cel mai frecvent această patologie apare la nivelul peretelui abdominal, unde se află mai multe puncte slabe.

Orice structură care străbate abdomenul dinspre interior spre exterior va determina apariţia unui punct slab (de exemplu ombilicul, regiunea inghinală etc).
Hernia inghinală se caracterizează prin protruzia ţesutului abdominal sau a unei anse intestinale în regiunea inghinală cu apariţia în această zonă a unei umflături. Iniţial aceasta este nedureroasă, dar cu trecerea timpului durerea poate să apară şi chiar să interfere cu activităţile zilnice ale pacientului.

De ce apare hernia inghinala?

Hernia inghinală apare datorită :
•Persistenţei canalului peritoneo-vaginal, care în mod normal ar trebui să se închidă înainte de naştere.
•Creşterii presiunii intraabdominale peste un anumit nivel (de exemplu, tuşitorii cronici, persoanele care prezintă constipaţie cronică, anumite meserii-suflătorii de filarmonică în trombon, bărbaţii cu  hipertrofie de prostată care involuntar cresc presiunea intraabdominală pentru a putea urina, obezitatea, prezenţa lichidului de ascită, efortul fizic).
•Fumatului –pe lângă tusea tabagică pe care o dă, nicotina scade rezistenţa peretelui abdominal prin scăderea sintezei de colagen (el este cel care dă rezistenţă structurilor abdominale).

Cum se clasifică hernia inghinala?

Există 2 tipuri de hernie inghinală:
•Hernia inghinală directă – apare ca urmare a existenţei unei slăbiciuni a peretelui abdominal (cel mai frecvent apare la persoanele în vârstă, iar organul herniat nu ajunge până în scrot).
•Hernia inghinală indirectă – nu este o hernie de slăbiciune a peretelui, ci este o hernie care apare prin suprasolicitare, prin creşterea presiunii intraabdominale (cel mai frecvent  apare la persoanele tinere, iar organul herniat poate să coboare până la nivelul scrotului).

Cum îmi dau seama că pot să am o astfel de afecţiune?

Iniţial apare o deformare a regiunii inghinale (o umflătură) care se accentuează când pacientul stă foarte mult în picioare sau face efort şi care în clinostatism se reduce. Examinarea pacientului se face pentru început în ortostatism, când medicul observă formaţiunea pseudotumorală; ulterior pacientul este pus să tuşească, examinatorul dorind astfel să vadă dacă formaţiunea îşi măreşte dimensiunea atunci când are loc creşterea presiunii intraabdominale prin tuse.

Pacientul poate să prezinte şi o uşoară senzaţie dureroasă care se accentuează la efort, dar dacă durerea este intensă şi persistentă ne poate arăta că hernia este una complicată şi tratamentul trebuie instituit imediat. Următorul pas în examinarea pacientului cu suspiciune de hernie inghinală este examenul fizic în clinostatism.

În mod normal, în cazul unei hernii necomplicate, în momentul în care pacientul se întinde umflătura dispare şi spunem astfel despre o hernie că este reductibilă. În acest moment, medicul va palpa formaţiunea respectivă şi va stabili dacă aceasta poate fi introdusă în cavitatea abdominală sau nu. După aceea pacientul este pus să tuşească, iar medicul verifică dacă formaţiunea respectivă prezintă  impulsiune la tuse.

Cui trebuie să mă adresez?

În cazul în care prezentaţi o parte din manifestările de mai sus, este important să ştiţi că trebuie să vă adresaţi unui medic chirurg care vă va examina şi care va decide dacă este sau nu o hernie inghinală. După ce a fost diagnosticată hernia, este important să ştiţi că singurul tratament este cel chirurgical.

Ce afecţiuni pot avea manifestări asemănătoare?

Este important de ştiut că există şi alte patologii care pot să dea manifestări asemănătoare herniei inghinale. Printre cele mai frecvente se numără:
•Chistul de cordon Nuck: închiderea incompletă a canalului peritoneo-vaginal la femei
•Adenopatia inghinală
Hidrocel
Varicocel voluminos
•Tumori testiculare
•Hernia femurală (se stabileşte dacă formaţiunea se află superior sau inferior de linia Malgaine- dacă este inferior, este o probabilitate foarte mare să avem de-a face cu o hernie femurală).

Care este tratamentul?

Singurul tratament al herniei inghinale este cel chirurgical. În fazele iniţiale ale evoluţiei unei hernii simptomatologia poate să lipsească, ceea ce va determina întârzierea prezentării pacientului la medic. Este important de precizat că dacă o hernie evoluează mult timp netratată poate să dea complicaţii severe. Cea mai severă complicaţie este ştrangularea care va avea drept consecinţă necroza organelor herniate, iar în acest caz intervenţia chirurgicală este o urgenţă.

Există două tipuri de intervenţii chirurgicale. Alegerea celui mai potrivit tip de intervenţie se face împreună cu medicul chirurg. Primul dintre ele este numit procedeul clasic şi presupune o incizie în zona inghinală, evidenţierea defectului parietal şi refacerea solidă a acestuia folosindu-se ţesuturile proprii. Acest procedeu implică o anestezie rahidiană. Cel de-al doilea tip este cel laparoscopic care, spre deosebire de cel clasic, necesită anestezie generală. Acest tip este minim invaziv, dar trebuie subliniat faptul că operaţiile deschise au indicaţiile lor.

În prezent, atât în abordul deschis cât şi în abordul laparoscopic se folosesc materiale protetice, practic se foloseşte o plasă din polipropilenă pentru a corecta defectul parietal. Introducerea acestora a scăzut rata de recidivă a herniei la 4% în cazul intervenţiei deschise şi la 3% în cazul intervenţiei laparoscopice. În cazul operaţiei deschise pacientul poate să îşi reia activitatea după aproximativ o lună, iar în cazul abordului laparoscopic după 3 săptămâni.

Printre complicaţiile care pot să apară după tratamentul chirurgical se numără recidiva herniei. Aceasta poate fi prevenită prin respectarea indicaţiilor chirurgului, printre care se numără: evitarea efortului fizic care poate să smulgă plasa de la locul inserţiei, să nu mai fumeze, să evite constipaţia etc.

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Dr. Iamu Andrei
Chirurgie generală

Apendicita

Evaluat 0 / 10
Locație: Sibiu
Dr. Calinoiu Stefan George
Stomatologie generală

Abcesele primare ale lojilor superficiale mandibulare , Abrazia dentară , Caria dentara Necroza şi gangrena pulpară

Evaluat 10 / 10
Locație: Bucureşti
Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!