Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns


Hernia abdominală

NewsMed
NewsMed

25 Sep 2017

eye-glyph Vizualizări: 5027

Distribuie Articolul

Hernia abdominală reprezintă o perforare în straturile peretelui abdominal care în mod normal ţin un organ în cavitatea sa. Hernia abdominală face parte din grupul afecţiunilor care necesită intervenţie chirurgicală şi apare mult mai frecvent la bărbaţi.

În cazul herniei abdominale organele din abdomen, cel mai adesea intestinul subţire, ies din cavitatea abdominală prin zonele slăbite ale straturilor peretelui  abdominal.

Hernia abdominală formează o tumefacţie sau umflătură mai mult sau mai puţin voluminoasă pe abdomen, aceasta se poate accentua prin tuse, efort fizic sau în formele mai uşoare se pot reduce în poziţie şezândă, poate fi reductibilă, se poate retrage cu uşurinţă la o apăsare cu podul palmei şi de cele mai multe ori este nedureroasă.

Hernie prin strangulare
Hernie prin strangulare

CLASIFICARE

Există mai multe tipuri de hernie abdominală în funcţie de zona anatomică în care apar:

 • Hernia epigastrică-dispusă pe linia mediană între regiunea inferioară a sternului şi ombilic, în cadrul acestei afecţiuni este vorba de exteriorizarea grăsimii properitoneale şi foarte rar a intestinului subţire.
 • Hernia ombilicală-reprezintă 5-10% din totalul herniilor, afectează cu predilecţie copii mici, deplaseză ombilicul, nu sunt dureroase, nu necesită intervenţie chirurgicală deoarece se pot retrage cu timpul.
 • Hernia inghinală-este frecvent întâlnită în practica medicală, favorizând bărbaţii cel mai adesea.
 • Hernia femurală-se dezvoltă imediat sub pliul inghinal, unde artera şi vena femurală părăsesc abdomenul pentru a-şi urma traseul la nivelul membrului inferior.
 • Hernia incizională sau EVENTRAŢIA-se localizează în zona supusă operaţiei, chiar în locul unde se formează cicatricea.
 • Hernia gigantă –în timp hernia incizională se poate transforma într-o hernie gigantă,Aceasta poate să apară şi din cauza unor traumatisme care au dus la necesitatea deschiderii cavităţii abdominale în cadrul unei noi intervenţii chirurgicale.
 • Hernia ştrangulată/încarcerată– este vorba de o complicaţie a herniei,în urma căreia o porţiune de intestin rămâne blocat în orificiul herniar conducând mai departe la ocluzie intestinală.
 • hernii abdominale
  Varietatea de hernii la nivelul abdomenului

CAUZE

 •  Congenitale:fondul genetic,testiculul necoborât,persistenţa herniei ombilicale fiziologice
 • Metabolice:antecedente patologice precum tuberculoza,fibroza chistică,diabet
 • Presionale:constipaţia cronică,efort fizic exagerat,tuse cronică,obezitate,sarcină

SEMNE ŞI SIMPTOME

Adesea majoritatea oamenilor observă doar o umflătură la nivelul peretelui abdominal.

Uneori hernia este  vizibilă doar la ridicarea greutăţilor sau a sacoşelor mai voluminoase sau în momentul când pacientul tuşeşte persistent.De cele mai multe ori hernia poate fi reductibilă şi provoacă puţin discomfort cu excepţia herniei încarcerate sau ştrangulate unde în plus de imposibilitatea de retracţie mai sesizăm:

– sensibilitate dureroasă la palpare,însoţită de semnele clasice de OCLUZIE INTESTINALĂ:

greaţă

vărsături

-balonare

-oprirea tranzitului

-crampe abdominale

DIAGNOSTICUL

Deşi protuberanţa de la nivelul abdomenului este mai mult decât evidentă nu este suficient ca şi probă definitivă de a pune diagnosticul de HERNIE ABDOMINALĂ. Aşadar se apelează la medicul chirurg care în urma unei atente analizări a peretelui abdominal numit şi examen fizic este în măsură de a spune cu certitudine că acea umflătură este de natură herniară deoarece în caz contrar această afecţiune poate fi uşor confundată cu alte patologii ale peretelui abdominal ,amintim de:

 •  VARICOCEL,afecţiune în care venele care transportă sânge de la testicul se dilată
 • SPERMATOCEL,un chist care se dezvoltă la nivelul epididimului-structură anatomică care se ocupă cu stocarea lichidului seminal.
 • Imflamarea ganglionilor limfatici

Rareori se recomandă efectuarea unor ecografii sau tomografii computerizate(CT).

TRATAMENT

În general,herniile nu se vindecă de la sine şi atunci singura opţiune viabilă rămâne terapia chirurgicală,îndeosebi pentru hernia încarcerată sau ştrangulată,la care odată pus diagnosticul se recomandă de urgenţă intervenţia pe cale chirurgicală.

Există 2 metode  chirurgicale intens promovate şi anume:

 1.   METODA CLASICĂ /DESCHISĂ:se realizează o incizie la nivelul abdomenului în locul de apariţie al herniei, proeminenţa este reintrodusă la locul ei,iar peretele abdominal este întărit astfel încât să nu mai cedeze la o presiune ulterioară. În anumite cazuri se introduce un tip de plasă pentru un sprijin suplimentar.
 2. METODA LAPAROSCOPICĂ: este o metodă preferată atât de chirurgi cât şi de pacienţi pentru că atât gradul de incizie cât şi recuperarea pacientului sunt  indubitabil mai mici faţă de metoda precedentă.

PROFILAXIE

 • Alimentaţia pe bază de fibre din fructe,legume crude,pentru că ele asigură un tranzit eficient,eliminând constipaţia şi acumularea de gaze în intestin.
 • Dacă am vorbit de alimentaţie  este imperios să ne aducem aminte de păstrarea unei greutăţi în limitele potrivite fiecăruia respectând IMC-ul.
 • De evitat ridicatul greutăţilor,pentru că presiunea exercitată pe musculatura abdomenului duce la o nouă protruzie herniară mai ales în urma unei intervenţii chirurgicale la care oricum peretele abdominal s-a slăbit considerabil
 • La fel de bine dacă observăm problemele de tranzit:constipaţie,balonări chiar şi diaree atunci trebuiesc luate măsuri preventive deoarece şi acestea exercită presiune pe musculatura abdominală
 • Fumatul,de evitat pe cât mai mult căci şi acesta duce la o tuse persistentă şi atunci discutăm de acelaşi efect de presiune amintit mai sus.

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Dr. Iamu Andrei
Chirurgie generală

Apendicita

Evaluat 0 / 10
Locație: Sibiu
Dr. Calinoiu Stefan George
Stomatologie generală

Abcesele primare ale lojilor superficiale mandibulare , Abrazia dentară , Caria dentara Necroza şi gangrena pulpară

Evaluat 10 / 10
Locație: Bucureşti
Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!