Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Hepatita virală A se caracterizează prin afectarea ficatului, cu evoluție ciclică, benignă. Hepatita virală A se manifestă clinic prin fenomene de intoxicație generală de scurtă durată, dereglări ale tractului digestiv, mai cu seamă dereglări hepatice, însoțite sau nu de apariția icterului și restituire rapidă a funcției hepatice. Hepatita virală A se manifestă prin simptomele a trei sindroame: dispeptic, astenic și cataral; toate având o evoluție benignă.
Hepatita virală A reprezintă o problemă stringentă atât pe plan medical, social, cât și economic. La nivel mondial sunt estimate un număr de 1,4 milioane cazuri noi de boală anual. Hepatita virală A are o răspândire ubicuitară. Se întâlnesc cazuri în Africa, Asia Centrală, America de Sud și Irlanda. Statele precum S.U.A., Israel, Turcia, Argentina, China au inclus vaccinarea inactivată antihepatită virală A în Programul Național de imunizare.
Alte state recomandă imunizarea persoanelor postexpunere și din grupul de risc:
În caz de epidemie, se recomandă vaccinarea precoce a populației. Imunitatea postvaccinală va dura până și peste 10 ani.
Receptivitatea față de hepatita virală A este generală, iar sezonalitatea este de toamnă-iarnă. Grupa de vârstă afectată, diferă după nivelul sanitaţiei. În zonele cu expunere universală coboară la vârsta de sub 10 ani, în timp ce în ţările dezvoltate urcă la 15-29 ani. Frecvența acestei boli infecțioase depinde și de mediul socioeconomic. Imunitatea specifică după îmbolnăvirea cu hepatita virală A durează toată viața. Anticorpii anti VHA IgM apar precoce în cursul bolii și dispar după 3-4 luni de la debut. Anticorpii anti VHA IgG persistă toată viața.
Hepatita virală A (HVA) este considerată una dintre cele mai vechi boli infecțioase. Aceasta este cunoscută încă din timpul lui Hippocrate, care a descris simptomele așa numitului „icter epidemic” în De internis affectionibus. Prima izbucnire epidemică de Hepatita virală A a avut loc în anul 1745, în Europa, după care până-n anul 1874, au fost inventariate peste 1000 epidemii, de către Hirsh și Bachman.
Termenul de „hepatită infecțioasă” a fost introdus de către Cockrayne, în anul 1912. Hepatita virală A s-a întâlnit frecvent sub formă de izbucniri epidemice în campaniile militare, motiv pentru care a fost denumită și „icter soldățesc”. În primul Război Mondial au avut loc epidemii de Hepatită virală A printre ostașii trupelor franceze, britanice, germane și române. Cele două mari epidemii din timpul celui de-al II-lea Război Mondial, a condus la delimitarea a două entități morbide de “hepatită epidemică” și „hepatită serică”.
McCallus a introdus în anul 1947 în literatura medicală, termenii de “Hepatită virală A” și „Hepatită virală B”.
Hepatita virală A este determinată de către virusul hepatic A, care face parte din familia Picornaviridae. Virusul hepatic A este reprezentantul unic al genului Hepatovirus. Acesta este cunoscut și descris morfologic ca un virus ARN unicuaternar, fără anvelopă (înveliș), sferic, cu simetrie icosaedrică, de talie mică. Virusul are un diametru aproximativ de 27-32 nm. Virusul nu posedă proprietăți oncogenice și nici nu se cronicizează.
Capsida virusului hepatic A are 60 de centromere, care sunt formate din câte patru proteine imunogenetice codificate ca VP1, VP2, VP3 și VP4. Se cunosc un singur serotip viral, un determinant antigenic unic (AgVHA) și 7 genotipuri virale. Acestea sunt importante în prepararea vaccinurilor. Hepatita virală A este determină la om de către genotipurile I, II, III și IV, iar la maimuțe de către genotipurile IV, V și VI. Tulpinile de VHA sunt identice în orice zonă a globului. Virusul hepatic A se cultivă pe celule epiteliale şi de fibroblaşti de primate, iar în culturile celulare nu va produce efecte citopatice.
Virusul hepatic A apare în scaunele persoanelor infectate cu 1-2 săptămâni înainte de debutul clinic al bolii. Acesta se va menține până în primele 10-12 zile după apariția icterului.
Virusul hepatic A este rezistent în mediul extern, acid, alcalin, la eter și cloroform. Virusul supraviețuiește la uscăciune, la îngheț și câteva luni la temperatura de 4 oC. Rezistă de la câteva zile, până la un an în alimente și poate fi transmis prin consumul de moluște crude contaminate. Virusul persistă luni de zile (3-10) în apele dulci, cât și-n cele sărate. Virusul hepatic A se menține la temperatura camerei până la câte săptămâni, iar în masele fecale, până la 30 de zile. Din cauza ca virusul hepatic A este un virus ARN, fără anvelopă lipidică, acesta va fi rezistent și la acțiunea solvenților lipidici. Virusul va fi rezistent și la acțiunea detergenților, utilizați la securizarea produselor sangvine.
Virusul hepatic A este sensibil la acțiunea razelor ultraviolete, la temperaturi de peste 60 oC. Virusul este distrus sub acțiunea clorului, etanolului și formalinei.
Virusul heptic A este distrus timp de 1 minut, la autoclavare și timp de 5 minute la fierbere. La temperatura de 80°C se inactivează în 10 minute, iar la temperatura de 60°C în 12 ore. Sub acțiunea clorului de 1-2mg/l, virusul se inactivează după 30 minute, a formalinei (1:4000) acesta se inactivează după 72 de ore, iar a alcoolului etilic de 70% în 5 minute..
Unica sursă de infecție în HVA este omul bolnav de Hepatita virală A acută , care prezintă:
Bolnavii cu forme anicterice de hepatită virală A, sunt considerați sursele cele mai importante de transmitere a infecției (deoarece aceste forme sunt cel mai greu de depistat).
Perioadele de boală în hepatita virală A:
Bolnavul este contagios și elimină virusul hepatic A în mediul extern, începând cu ultimele 10-15 zile a perioadei de incubație. Contagiozitatea se prelungește și este maximă pe tot parcursul perioadei prodromale și se termină la a 6-7-a zi (la a 14-a zi în formele grave de boală) după începutul icterului. În perioada de convalescență și după suportarea hepatitei virale A, virusul nu se mai elimină, rezultă că nu există portaj cronic al virusului hepatic A. Astfel rezultă că, convalescentul tardiv și persoana ce a suportat în trecut hepatita virală A nu poate servi ca sursă de infecție.
Hepatita virală A se transmite prin mecanism fecal-oral (95%), similar cu alte infecții intestinale. Nu se exclude mecanismul parenteral de transmitere (la consumatorii de droguri intravenoase, pacienților în urma transfuziilor de sânge și derivate sangvine contaminate). Calea principală de transmitere a infecției este cea hidrică, precedat de căile alimentară și habituală (în familii și instituții de copii), rar – sexuală (spre exemplu la homosexualii cu parteneri multipli).
Calea habituală poate fi realizată prin:
Fluidele fizologice potențial afectate:
Factorii de transmitere:
Factori favorizanți:
Virusul hepatic A pătrunde în organismul uman pe cale digestivă, unde se multiplică în orofaringe și țesutul amigdalian. După aceasta, particulele virale vor fi absorbite de mucoasa gastrointestinală și prin sânge vor invada în special ficatul, deoarece celulele hepatice prezintă receptori specifici de replicare. În ficat, replicarea intracelulară a virusului marchează leziuni directe ale hepatocitelor (degenerescență, necroză), printr-un efect citopatic direct și prin infitrația inflamatorie a stromei hepatice.
În urma lezării hepatocitelor, vor scădea în sânge substanțele sintetizate de ficat:
Astfel se va reduce funcția de dezintoxicare a ficatului. În urma citolizei hepatice, se vor majora unele enzime în sânge: ALT, AST, aldolaza etc.
Virusul hepatic A este eliberat din hepatocite în sinusoide şi canalicule biliare, de unde va trece în intestin şi va fi excretat în fecale.
Perioada preicterică a hepatitei virale A:
Perioada icterică (de stare) a hepatitei virale A:
Perioada de declin a hepatitei virale A:
Perioada de convalescență a hepatitei virale A:
Criterii clinice:
Criterii paraclinice:
Diagnosticul pozitiv în Hepatita virală A:
Diagnosticul de laborator include:
– Sindromul de citoliză este constant, cu creșterea marcată (de 10-20 ori) a nivelurilor transaminazelor (ALT ia valori de 11-13 mmol/h/l, iar AST ia valori de 4-6 mmol/h/l), vor fi crescuți și alți indici de laborator, precum aldolazele, urocaninaza, SDH, Izoenzimele, LDH etc.;
– Sindromul citolitic indirect biliar arată creșterea bilirubinei totale, cu predominanța fracției conjugate, a gamaglobulinei. Vor scade moderat albumina, protrombina, colesterolul total și liber, colesterolul esterificat;
– Sindromul colestatic biliar arată creșterea fosfatazei alcaline, care prezintă un nivel mediu sau crescut. Sunt crescuți și indicii de laborator: acizii biliari, 5-nucleotidaza, β-lipoproteidele, colesterolul total, urobilinații în urină, γ-glutamintranspeptidaza;
– Sindromul de inflamație mezenchimală arată creșterea valorilor probei cu timol, scăderea valorilor probei cu sublimat, creșterea moderată a L2-globulinei și γ-globulinei;
Diagnostic de laborator specific include:
Evoluția HVA poate fi acută și trenantă. Boala poate avea un carcater ciclic, în unele cazuri cu acutizări și recidive. Pot apărea complicații și maladii intercurente.
Gravitatea bolii crește cu vârsta. Formele fulminante se întâlnesc îndeosebi la copii.
Complicații hepatobiliare în urma infecției cu HVA:
Alte complicații posibile: pancreatită, rar- agranulocitoză, trombocitopenie, miocardită.
Vindecarea naturală a bolnavului cu hepatită virală A se obține cu cele mai simple mijloace terapeutice. Se recomandă izolarea la locul de trai sau prin spitalizarea bolnavului de HVA.
În formele ușoare de boală, tratamentul va consta din regim la pat în perioada acută a bolii și dietoterapie (dieta nr.5). Se recomandă o dietă rațională și echilibrată. Aceasta trebuie să conțină toți factorii nutritiivi:
Se interzice consumul alcoolului și de alimente greu digestibile, precum sosuri, maioneză, carne de porc, de rață, de oaie și de gâscă. Nu se permite consumul de carne afumată sau conservată, de ouă prăjite, cartofi prăjiți, de ciocolată, cozonac, castraveți, boboase, ceapă, usturoi, măsline etc.
În formele moderate de boală, tratamentul va consta la fel din regim la pat în perioada acută a bolii și regim dietetic. Unora dintre bolnavi, li se va administra terapie de detoxicare, prin perfuzii intravenoase cu soluții de glucoză, etc; se va administra riboxina în pastile.
Tratamentul formelor severe de boală, cu insuficiență hepatică, a formelor colestatice, cu icter prelungit (toate se întâlnesc foarte rar), va fi asemănător cu tratamentul hepatitelor acute virale B.
Măsuri profilactice Generale:
– Supravegherea epidemiologică populațională;
– Asigurarea cu apă potabilă de calitate, produse alimentare sigure din punct de vedere epidemiologic;
– Salubrizarea teritoriilor;
– Crearea condițiilor pentru respectarea cerințelor și regulilor privind producerea, transportul, păstrarea, prelucrarea și comercializarea produselor alimentare;
– Asigurarea continuă a respectării normelor și regulilor sanitaro-tehnice și igienice în unitățile de alimentație publică și de comerț a produselor alimentare, în instituțiile preșcolare și preuniversitare, etc.
– Protecția turiștilor pentru zonele cu endemicitate înaltă cu hepatită virală A;
– Respectarea igienei personale și educația igienică continuă a populației.
Măsurile profilactice specifice sunt realizate prin vaccinare!
Imunizarea activă asigură protecția persoanelor de infectare și reducerea incidenței bolii.
Sunt cunoscute peste 4 vaccinuri inactivate, precum Havrix, Vaqta, Avaxim, Epaxal, etc. inofensive pentru toate categoriile de vârsă a persoanelor. Ig poate reduce incidența până la 95% și este eficace la etapa preepidemică a hepatitei virale A. Profilaxie post expunere (timp de 2 săptămâni după expunere) poate preveni sau reduce severitatea infecției.
Vaccinurile sunt inofensive și înalt imunogenice. Acestea asigură o protecție de lungă durată (peste 10 ani), dar se recomandă o doză booster de vaccin după 10 ani de vaccinare. Pot fi administrate simultan cu alte vaccinuri (anti – difterie, poliomielită, tetanos, hepatita B, etc.), însă poate atenua eficacitatea vaccinării cu ROR. Vaccinurile antihepatita verală A, nu sunt contraindicate persoanelor HIV-1 pozitive.
Măsurile antiepidemice includ:
Abcesele primare ale lojilor superficiale mandibulare , Abrazia dentară , Caria dentara Necroza şi gangrena pulpară
© Copyright 2023 NewsMed - Toate drepturile rezervate.