Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Hemoroizii reprezintă dilatatii venoase ale circulaţiei anale, numite plexuri hemoroidale şi se manifestă prin iritaţii şi sângerări, fiind cea mai frecvenţa cauza de sângerare la nivel rectal. Hemoroizii sunt de două tipuri,interni şi externi, în funcţie de localizare. Este important de ştiut că aceştia nu reprezintă afecţiuni grave, ci doar provoacă discomfort prin durere locală şi sângerare.
Diagnosticul hemoroizilor se face prin examinări locale la nivel anal şi rectal şi pentru depistarea cauzei este necesară efectuarea colonoscopiei.
Regiunea anală este reprezentată de două sisteme venoase (plexuri hemoroidale), care, din anumite motive, se pot dilata excesiv. Hemoroizii interni sunt dilatatiile plexului venos intern, care cauzează sângerări imediat după eliminarea scaunului, pacientul observând sânge pe hârtia igienică. În plus, hemoroizii interni nu sunt dureroşi, aceştia provocând doar un mic disconfort, eliminare de mucus şi senzaţia de evacuare incompletă în actul defecaţiei.
Plexul venos extern dă hemoroizi externi care au aspect de tumefactii(umflături) dureroase la nivelul regiunii anale. Aceştia sunt dureroşi din cauza existenţei unor filete nervoase pentru sensibilitate, care în cazul hemoroizilor interni, lipsesc. Durerea cea mai intensă se întâlneşte în hemoroizii trombozati depistaţi la inspecţia rectului şi anusului. În cazul hemoroizilor strangulati, fluxul sanguin este blocat, apărând necroză cu durere intensă. Deşi, pruritul anal(mâncărimea la nivelul anusului) poate există, acesta nu este un simptom specific hemoroizilor.Mai pot fi prezente senzaţii de arsură, abcese, sau fistule anale.
De cele mai multe ori, hemoroizii sunt inofensivi , dar există şi riscul de apariţie a complicaţiilor, moment în care pacientul va cere ajutorul medicului gastroenterolog. Astfel, întâlnim:
De cele mai multe ori, tratamentul este simptomatic, hemoroizii nevindecandu-se spontan sau prin administrarea de medicamente.
Tratamentul ambulator se face cu :agenţi de volum:docusat, băi calde locale, timp de 10 minute, unguente bazate pe anestezice (lidocaină), în cazul unei inflamaţii locale se recomandă aplicarea de gheaţă, igienă atentă a regiunii ce presupune spălarea zonei afectate după fiecare eliminare de scaun.Medicamentele antialgice se pot administra pentru îndepărtarea durerii.
Tratamentul chirurgical presupune hemoroidectomia( îndepărtarea hemoroizilor cu ajutorul operaţiei), în cazul în care celelalte metode nu au dat rezultate.
© Copyright 2022 NewsMed - Toate drepturile rezervate.