Distribuie Articolul

Gutiera dentară este un dispozitiv intraoral de plastic cu duritate, flexibilitate și grosime variabile. Gutiera dentară poate să acopere toți dinții de pe o arcadă sau doar o parte din ei. Astfel, gutiera dentară este o mască a dinților individualizată folosită  pentru protecția dentară și a restaurărilor protetice.

Cum se realizează gutiera dentară

Pentru confecţionarea unei gutiere individualizate în cabinetul dentar, sunt necesare două şedinţe. În prima şedinţă, medicul va amprenta arcadele dentare separat. Apoi le va trimite în laboratorul de tehnică dentară. În cea de-a doua şedinţă, medicul va adapta gutiera primită din laborator pe dinţii pacientului. La finalul ședinței,  îi va oferi acestuia indicaţii de utilizare şi curăţire.

Gutiera dentară pentru bruxism

Bruxismul este una dintre cauzele importante ale pierderii de țesut dentar dur. În bruxism sunt deteriorate și restaurărilor dentare. Faţetele, coroanele, punţile, implanturile şi inlay-urile sunt predispuse la fracturarea porţelanului sau la distrucţii majore. Tratamentul stomatologic cel mai comun şi eficient al bruxismului presupune relaxarea musculară și protejarea dinţilor . Dispozitivele intraorale folosite în tratamentul acestuia au diferite denumiri: dispozitiv contra bruxismului, şină ocluzală, placă dentară, gutiera dentară, splint (din engleză).

Gutiera dentară pentru bruxism se interpune între arcadele dentare. Previne pierderile de ţesut dur dentar apărute prin frecarea dinților și afectarea restaurările protetice existente în cavitatea bucală. Gutiera se aplică pe dinţi seara, după periajul dentar şi înainte de culcare. Se îndepărtează dimineaţa la trezire. Se curăţă sub jet de apă şi se păstrează într-o cutiuţă specială.

Gutiera dentară pentru albire

Tratamentul discromiilor dentare reprezintă  una dintre abordările terapeutice cele mai răspândite în cabinetele de medicină dentară. Pacienţii solicită aceste proceduri ca urmare a cerinţelor societăţii moderne.

Metoda de albire a dinţilor  în cabinet este una dintre metodele care oferă în timp scurt rezultate evidente, spectaculoase. De aceea este agreată de către pacienţii care doresc rezultate rapide şi vizibile. Cu toate acestea, chiar dacă pacienţii doresc rezultate imediate, o singură şedinţă nu este în general sufcientă. Efectelele tehnicii apar după un număr mai mare de două şedinţe.

Gutiera dentară pentru sportivi

Gutierele pentru sportivi sunt dispozitivele utilizate în timpul activităților sportive. Ele previn scrâșnirea dinților și traumatismele asupra acestora. Persoanele care practică sporturile de contact sunt mai expuse traumatismelor dentare. Astfel, investiția într-o astfel de gutieră este mult mai mică decât prețul tratamentelor necesare în cazul avulsiei (pierderii) dentare sau a fracturilor. Acestea se pot complica cu extracția dinților și tratamente ulterioare protetice (punți dentare, implante).

Deşi gutiera dentară se comercializează în farmacii şi poate fi achiziţionată într-o formă nepersonalizată, această variantă este indezirabilă. Nu se va adapta perfect pe dinţi şi în cavitatea bucală şi poate fi incomodă. Va descuraja pacientul să o poarte. Necesitatea unei gutiere dentare este stabilită în urma unui consult dentar de specialitate. Este recomandată utilizarea unei gutiere dentare individuale, obținută în cabinetul dentar, în urma amprentării arcadelor dentare. Având caracteristici individualizate, aceasta nu poate fi purtată decât de către persoana pentru care a fost special concepută.

Preţul unei gutiere personalizate, concepute în cabinetul stomatologic, variază în funcţie de tipul materialului din care va fi realizată, grosimea şi suprafaţa pe care trebuie să o acopere.

Adaugă un comentariu