Guşa toxică multinodulară- simptome, tratament, evolutie

                       Guşa toxică multinodulară reprezină una dintre cele mai frecvente forme de hipertiroidie. Gușa comportă atât zone autonomizate, hiperfuncționale, cât și zone nefuncționale, care creează dificultăți la diagnosticul clinic, scintigrafic și hormonal prin discordanța lor. Aceasta este frecventă în zonele endemice, cu guși vechi multinodulare, fiind mult mai frecventă după vârsta de 40 ani.

                       Hipertiroidismul poate fi precipitat prin administrarea de iod (iodură de potasiu, medicamente conținând iod – Amiodaronă, substanța de contrast iodată).

                       Din punct de vedere clinic, guşa toxică multinodulară este o hipertiroidie pură ca și în cazul adenomului toxic, dar gușa este multinodulară, de obicei cu noduli mari, cu fenomene de compresiune și calcificări.

                       Evoluţia naturală a guşei toxice multinodulare este spre persistenţa sau agravarea tireotoxicozei, în special în caz de supraîncărcare cu iod. Pacienţii cu guşă toxică multinodulară prezintă în antecedente un istoric îndelungat de guşă nodulară sau difuză, dar cu funcţie tiroidiană normală. Pacienţii, în special cei vârstnici, ce locuiesc în zone cu carență de iod suferă timp îndelungat de tireotoxicoză subclinică sau chiar biochimică (creşterea concentraţiei hormonilor tiroidieni în sânge în lipsa manifestărilor clinice de tireotoxicoză), des nediagnosticată, fără guşă detectabilă palpator, dar cu prezenţa modificărilor ecografice (mărirea dimensiunilor, zone izoecogene). Tireotoxicoza este precipitată de administrarea unei doze mari de iod.

                       Diagnosticul de gușă toxică multinodulară se va stabili pe baza tabloului clinic, care poate fi oligosimptomatic sau monosimptomatic la vârstnici. Tireotoxicoza este mai des moderată, cu predominarea manifestărilor cardiovasculare, neuropsihice sau atipice (alterarea stării generale, apatie). Oftalmopatia şi mixedemul pretibial nu se dezvoltă la pacienţii cu guşă toxică multinodulară. Examenul clinic trebuie să includă şi palparea glandei tiroide, care este mărită de volum, cu prezenţa de noduli.

Scintigrafie tiroidiană, A = imagine normală, C = gușă multinodulară toxică

                       Ca și metode terapeutice se face tratamentul cu antitiroidiene de sinteză, care se va utiliza doar pentru înlăturarea simptomelor tireotoxicozei ca etapă de pregătire preoperatorie. Sistarea tratamentului cu antitiroidiene de sinteză duce la reapariția semnelor de tireotoxicoză. De aceea, tratamentul definitiv este cel chirurgical sau terapia cu iod radioactiv. Tratamentul chirurgical se recomanda în cazul gușilor mari, cu efecte compresive, pe când ablaţia cu I131 se alege în cazul unor guși mici – medii, la cei cu risc anestezic și chirurgical crescut.

Adauga comentariu

Apasa aici pentru a adauga comentariu

Suntem pe social media

Like us!