Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Răspuns

Logo

Glanda tiroida – notiuni de anatomie si fiziologie

Admin
Admin

14 Oct 2020

eye-glyph Vizualizări: 411

Distribuie Articolul

Glanda tiroida este un organ unic, poziționat pe mijloc, în porțiunea anterioară și inferioară a gâtului, anterior și lateral de conductul laringo-traheal. Tiroida are forma literei H, prezintă câte un braț vertical și voluminos pe fiecare parte (dreapta, stânga); brațele privesc în jos și în interior. Aceste brațe reprezintă de fapt lobii tiroidei. Lobii sunt uniți printr-un istm, o porțiune de mijloc, îngustă și situată transversal. Dacă privim tiroida pe secțiune orizontală, forma ei este de potcoavă și cuprinde laringele, traheea și esofagul. De la nivelul istmului, există o prelungire a tiroidei numită piramida Lalouette sau lob piramidal.

Tiroida are o culoare cenușie, iar în momentele în care este activă își schimbă culoarea în roșiatic, chiar albastru. Acest lucru se întâmplă datorită cantitații crescute de sânge care trece prin glandă.

În ceea ce privește consistența glandei tiroide, aceasta este moale, modelată după structurile învecinate. Tiroida cântărește în jur de 25-50 grame, însă poate să varieze în funcție de persoană. Tiroida are diametrul transversal de aproximativ 5 cm, iar grosimea lobilor ajunge până la 4 cm, istmul fiind gros de 0,5 cm.

Dimensiunile tiroidei diferă de la o persoană la alta, la femei fiind mai dezvoltată decât la bărbați. În timpul sarcinii și menstruației este mai mare, se dezvoltă predominent în perioada pubertății (uneori simulând apariția unei gușe) și scade în dimensiuni la bătrânețe.

Mijloacele de fixare – glanda tiroida

Tiroida este fixată prin:

a.      Ligamentele tiroidiene:

– ligamentul median

– ligamentele drept și stâng

b.      Mușchiul  ridicător al tiroidei

Tiroida este fixată în special de conductul laringo-traheal.

Raporturile tiroidei

Raporturile glandei tiroide se realizează prin capsula peritiroidiană. Această capsulă este descrisă ca un înveliș lamelar, fibros, cu grosime variabilă, care este ușor de separat în intervențiile chirurgicale pe glanda tiroida. Capsula peritiroidiană este formată din fascia viscerală a gâtului și din lama pretraheală a fasciei cervicale. Capsula se continuă posterior cu teaca mănunchiului vasculo-nervos al gâtului. Capsula peritiroidiană are rolul de a facilita alunecarea glandei în timpul mișcărilor respiratorii, în fonație și deglutiție.

Nervul laringeu recurent se află în afara capsulei peritiroidiene, spre deosebire de glandele paratiroide și de vasele de sânge, care se află în porțiunea dintre capsula peritiroideană și capsula proprie a glandei. Între aceste două capsule, se află zona periculoasă în intervențiile chirurgicale din cauza prezenței glandelor paratiroide și a vaselor de sânge. Cele mai recomandate intervenții sunt tiroidectomiile intracapsulare: se începe intervenția extracapsular și este continuată intracapsular.

Istmul tiroidei este turtit antero-posterior și îi sunt descrise două fețe (anterioară, posterioară) și două margini (superioară, inferioară). Fața anterioară este ușor concavă și este acoperită de mușchii subhioidieni, de lama pretraheală a fasciei cervicale, de lama superficială a fasciei ceervicale, de venele jugulare anterioare, de mușchiul platisma și piele. Fața posterioră este ușor concavă și se află în raport cu cel de-al doilea și al treilea cartilaj traheal. Marginea superioară a tiroidei dă naștere lobului piramidal. Marginea inferioară dă naștere venelor tiroidiene inferioare.

Lobii glandei

Lobii glandei tiroide au formă de piramidă și prezintă, fiecare lob, trei fețe, o bază și un vârf. Fața antero-laterală este convexă și are aceleași raporturi ca fața anterioară a istmului, la care se mai adaugă și mușchiul sternocleidomastoidian, care se afă sub mușchiul platisma. Fața medială se întâlnește cu laringele și cu traheea. Tiroida depășește superior laringele și intră în contact și cu faringele și cu esofagul, cuprinzându-le în concavitatea sa. Aici se mai află nervul laringeu recurent, ramura externă a nervului laringeu superior și vasele tiroidiene inferioare.

Dacă gușa pune presiune pe trahee și esofag, pot apărea tulburări de respirație și deglutiție, iar daca comprimă nervul laringeu recurent, apar dificultăți în fonație și respirație, datorită parezei mușchiului vocal. Fața postero-laterală se află în raport cu mănunchiul vasculo-nervos al gâtului și, în principal, cu artera carotidă comună. Fața postero-laterală se află în raport și cu lanțul simpatic cervical. Pe această fața a tiroidei se află și glandele paratiroide. Dacă gușa comprimă lanțul simpatic, ia naștere sindromul Horner (exoftalmie, mioză, îngustarea fantei palpebrale). Baza tiroidei este rotunjită și se află în raport cu al 5-lea cartilaj al traheei, situându-se la 1-2 cm deasupra manubriului sternal. Vârful este ascuțit și răspunde cartilajului tiroid.

Structura glandei

Tiroida este adăpostită într-o dublă capsulă conjunctivă, care se numește capsula fibroasă. Capsulele sunt capsula peritiroidiană și capsula proprie. Capsula proprie este subțire, aderentă la suprafața tiroidei, are consistență conjuctivo-elastică și conține un bogat plex vascular.

Stroma reprezintă septele conjunctivo-vasculare, care provin din capsula proprie. Stroma este împărțită, din punct de vedere topografic, în interlobulară și intralobulară. Ambele tipuri de stromă sunt formate din țesut fibro-elastic cu vase, nervi și fibroblaste. Pe lângă aceste 2 tipuri, mai avem stroma perifoliculară; aceasta înconjoară foliculii tiroidieni și este compusă din fibre de reticulină și capilare fenestrate.

Foliculii tiroidei sunt vezicule cu pereți epiteliali, care conțin o substanță coloidală în care se acumulează iodul și hormonii tiroidieni. Foliculii au dimensiuni variabile (20-500 microni) în funcție de nivelul de activitate: foliculii hiperactivi sunt mici (coloid redus sau lipsă), foliculii hipoactivi sunt mari (coloid abundent), iar cei în repaus au dimensiuni medii. Celulele epiteliale ale foliculilor secretă hormonii tiroidieni. Triiodotironina și tetraiodotironina/tiroxina sunt secretate de celulele foliculare (principale), iar calcitonina de celulele parafoliculare. Celulele foliculare se găsesc pe o membrană bazală și au formă diferită în funcție de starea lor funcțională:

–        Cilindrice în hiperfuncție

–        Turtite în hipofuncție

–        Cubice în normofuncție

Celulele parafoliculare sunt mari, clare și sunt poziționate între celulele foliculare și membrana bazală a foliculului, în special în insulele interfoliculare.

Vascularizația

Glanda tiroida este cel mai vascularizat organ, având un debit de 5l pe oră.

Vascularizația arterială este asigurată de arterele pereche: arterele tiroidiene superioară și inferioară și de artera nepereche și inconstantă: artera tiroidiană Neubauer.

Artera tiroidiană superioară provine din carotida externă și când ajunge la nivelul vârfului lobului tiroidiandă naștere la trei ramuri terminale: ramura anterioară, ramura posterioară și ramura laterală. Raportul arterei tiroidiene cu nervul laringeu superior esre foarte important în intervențiile chirurgicale.

Artera tiroidiană inferioară provine din artera subclaviculară. Raporturile arterei tiroidiene inferioare sunt importante în chirurgie deoarece, în cazul unei tiroidectomii la nivelul tuberculului carotidian Chassaignac sau la nivelul terminației sale este necesară ligaturarea arterei tiroidiene inferioare.

Artera tiroidiană mediană sau mijlocie Neubauer este o arteră nepereche și este absentă în aproximativ 90% dintre cazuri. Această arteră pornește din trunchiul brahiocefalic sau, mai rar, din arcul aortic. Trebuie observată prezența arterei tiroidiene Neubauer deoarece trebuie evitată sau ligaturată în traheotomia joasă.

Vascularizația venoasă a tirodei ia naștere din rețelele perifoliculare și formează un plex bogat pe suprafața tiroidei, între cele două capsule.  Din acest plex, iau naștere trei grupe de vene:

–        Superioare

–        Mijlocii

–        Inferioare

Venele tiroidiene superioare au traiectul arterelor omonime și se varasă în vena jugulară internă singure sau cu ajutorul trunchiului tiro-lingvo-facial. Venele tiroidiene mijlocii adună sângele în partea laterală a lobilor tiroidieni, se îndreaptă lateral și se varsă în vena jugulară internă. Vena tiroidiană inferioară ia naștere din plexul tiroidian impar, însoțește artera omonimă și se varsă în vena jugulară internă.

Limfaticele urmează arterele și venele în două direcții opuse: vasele limfatice ascendente se îndreaptă spre nodurile jugulare profunde superioare și la nodurile prelaringiene, iar vasele limfatice descendente au o mare importanta, ele însoțesc venele tiroidiene inferioare, ajungând la nodurile jugulare profunde inferioare și la nodurile pretraheale.

Inervația

Nervii tiroidei sunt de natura simpatică și își au originea în lanțul simpatic cervical și în ganglionul simpatic cervicotoracic. Nervii tiroidei formeaza plexuri perivasculare, însoțind vasele până în parenchim.

Fiziologie – glanda tiroida

Tiroida secretă predominant tiroxină (T4). Pe lângă acesta, mai este secretată și triiodotironina (T3). Acești doi hormoni au în principiu același rol, însă ei diferă prin raapiditatea și intensitatea acțiunii. O diferenă între tiroxină și triiodotironină este că triiodotironina se găsește în cantități mai mici în sânge și persistă un timp  mai scurt, însă este de 4 ori mai puternică decât tiroxina.

Sinteza tiroxinei și triiodotironinei este direct influențată de cantitatea de iod ingerat (anual 50 mg sau 1 mg pe săptămână). Prima parte în sinteza acestor doi hormoni este de a transfera iodul din lichidul extracelular în celulele glandulare tiroidiene și ulterior în foliculi.

Tiroida secretă în sânge tireoglobuline, acestea reprezentând suportul pe care se sintetizează tiroxina și triiodotironina. După ce se încheie sinteza hormonilor tiroidieni, moleculele de tireoglobulina adăpostesc până la 3 molecule de tiroxina. La fiecare moleculă de triiodotironina corespund 10 molecule de tiroxină. Astfel, hormonii sunt stocați în foliculi pentru multe luni.

Calcitonina este un hormon hipoglicemiant, influențează pozitiv creșterea (menține calciul în oase), fiind antagonist parathormonului.

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!

© Copyright 2021 News Med - Toate drepturile rezervate.