Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

miercuri, noiembrie 30, 2022

Gena p53 – structuri la datorie

NewsMed
NewsMed

27 Sep 2017

eye-glyph Vizualizări: 1383

Distribuie Articolul

Ce este gena p53?

Materialul genetic este format din gene. Cele mai importante dintre acestea au fost botezate. Gena p53 determină prin mecanisme complexe sinteza proteinei p53. Structura aminoacidică rezultată prin transcrierea și traducerea informației conținute de gena p53 are o greutate moleculară de 53kDa (kilodaltoni = unitate de masura specifica). Există numeroase studii științifice care vizează această structură a materialului ereditar și mai ales relația sa cu diferite tipuri de cancere. Rezultatele acestor cercetări sunt spectaculoase, drept pentru care gena p53 este cotată până în momentul de față gena umană care suferă cele mai multe mutații în cancere.

 

De la oncogenă la supresor tumoral…

S-a constatat că toate celulele conțin cantități limitate de proteină p53. În celulele tumorale, canceroase existau niveluri ridicate ale acesteia. De aceea, cercetătorii au crezut inițial că gena p53 care determină sinteza proteinei omonime ar avea potențial oncogen. O oncogenă este o genă care a suferit mutații și are acum potențial de a transforma o celulă normală într-una canceroasă. Ipoteza aceasta avea să fie infirmată de studii pe culturi de celule umane, ajungându-se la varianta corectă. Gena p53 este o antioncogenă sau un represor tumoral, mai exact ea protejează celula de transformarea ireversibilă din normal în canceros.

Mutații

Biochimic, s-a constatat că în cele mai multe celule tumorale colorectale, exista o mutație a genei p53 spontană și punctiformă. În comparație, celulele din cancere pulmonare prezentau mutații ale genei p53 diferite de cele anterioare, dar mai ales obținute din interacția directă a acesteia cu carcinogenii prezenți în fumul de țigară. Așadar, gena poate suferi mutații induse sau spontane. Rezultatul este același, pierderea controlului de supresor tumoral.

Mecanisme de pază a ordinii

Există agenți carcinogeni care afectează integritatea ADN-ului celular. Gardianul nostru, gena p53 sesizează orice variație structurală, drept pentru care se activează. Rezultatul obținut este un nivel ridicat de proteină p53. Proteina previne celula să intre în faza S a ciclului celular, adică faza de multiplicare. Acest lucru are o importanță covârșitoare deoarece previne diviziunea anarhică a celulelor normale și transformarea lor în celule tumorale. Care este scopul „arestării ADN-ului în faza G1” și nu lăsarea lui în libertate, adică în faza S? Se creează un timp necesar ADN-ului să se repare. Gena p53 are rol și în această etapă prin efectul inductor asupra altor gene reparatoare. Rezultatul acestor mecanisme complexe poate fi unul favorabil. Există situații contrare, unde o prea mare dezordine produsă de mutație determină ca mecanismele de reparare să nu dea roade.

În cazul în care ADN-ul este reparat, cantitățile mai mari de proteină sunt degradate, iar celula intră în diviziune. În caz contrar, celulele cu ADN mutant sunt fie sechestrate pentru totdeauna în faza G1 a ciclului celulară, fie intră în apoptoză (moarte celulară programată). Pentru că nu permite multiplicarea celulelor anormale, gena p53 este un gardian al celulei.

Cu riscul de a ne repeta…

 Aflată în stare sălbatică, gena p53 este supresor tumoral, în momentul în care suferă o mutație ea sprijină procesele de malignizare. Scopul studierii sale este stabilirea unui mecanism de redobândire a stării inițiale – posibil un leac pentru cancer. Cercetătorii sunt pe cale de a obțineo nouă generație de medicamente care să repare mutația produsă. Medicamentele vor interacționa benefic cu chimioterapia pentru un rezultat mai bun în lupta împotriva cancerului.

Înțelegem așadar că există în corpul nostru structuri capabile să ne protejeze. Omul a fost proiectat să fie, fără îndoială, perfect. un corp perfect. Interacția cu factorii nocivi din mediu, un stil de viață nesănătos sau moștenirea genetică pot destabiliza echilibrul, gardianul p53 picând la datorie.

 

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!