Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Foliculita este o afecţiune inflamatorie benignă foarte frecvent întâlnită în rândul populaţiei şi se prezintă sub formă de pustule, altfel spus, umflături, Acestea se prezintă sub formă de mici vezicule la nivelul tegumentului cu conţinut purulent si întotdeauna este implicat un folicul pilos. Astfel, foliculita poate fi prezenta la nivelul oricărei zone tegumentare ce conţine fire de par. Cele mai comune locuri în care apare foliculita sunt: membrele, bărbia, spatele. Afecţiunea este întâlnită sub două tipuri: superficială sau profundă.
Foliculita se poate datora unei infecţii cu bacterii, fungi, drojdie, virusuri, ocluzia foliculilor piloşi, iritaţii sau diverse alte afecţiuni ale pielii. Cea mai frecventă cauză de foliculită este infecţia cu bacterii, în special cea cu stafilococul auriu, luând forma unei foliculite profunde. Aceasta înseamnă afectarea părţii profunde a folicululi pilos . Astfel, este necesară o igienă atentă, seruri sau creme antiseptice şi tratament cu antibiotice.
O altă bacterie des întâlnită se numeşte Pseudomonas aeruginosa. Aceasta apare ca urmare a înotului în piscinele insuficient tratate cu clor.
Foliculita fungica se datorează lui Trichophyton şi se întâlneşte în cazul epilării cu ajutorul aparatului de ras.
O altă formă de foliculită fungica este cea dată de Candida albicans şi apare pe scalp, fese, sâni, la persoanele supraponderale.
Foliculita dată de drojdie are ca agent etiologic frecvent, Pityrosporum Ovale a cărei formă de tip acneic dă senzaţia de mâncărime şi afectează în special partea superioară a trunchiului la vârsta adolescenţei. Dintre virusurile ce dau foliculită sunt amintite: herpes simplex, herpes zoster, molluscum contagiosum.
Alte cauze sunt reprezentate de ras, purtarea hainelor ce freacă frecvent pielea, produse cosmetice.
Foliculită se manifestă prin apariţia unor zone roşiatice tumefiate (umflate), în interiorul cărora se află lichid de puroi, iar în central fiecărei leziuni se găseşte firul de par. Deşi nu este mortală, această afecţiune merită luată în serios, deoarece prezintă discomfort la nivelul pielii precum: durere, senzaţie de mâncărime, sezaţie de arsură, usturime. Febra, sau discomfortul abdominal şi pustulele numeroase ce apar pe membre sau torace, sunt simptome asociate “foliculitei de apă fierbinte”. Aceasta este provocată de contactul unei persoane cu apă fierbinte şi dispare după aproximativ 10 zile.
Pentru depistarea cauzei etiologice, doctorul va analiza, initial, pielea afectată. urmatorul pas il va constitui prelevarea unei mostre de lichid din interiorul foliculului pilos sau preluarea de ţesut bioptic care va fi analizat, mai departe, în laborator. De asemenea, istoricul bolii pacientului este foarte important. Există o serie de întrebări care ajută la diagnosticarea foliculitei, ca de exemplu:
Tratamentul foliculitei depinde de factorii care au cauzat-o, astfel, există foliculite care se remit singure, fără un anume tratament. Putem spune, deci, că în funcţie de severitatea acesteia se decid paşii pentru combaterea acestei afecţiuni. Pentru persoanele afectate este important de avut în vedere o igienă adecvată.
Tratamentul medicamentos constă în:
Tratament chirurgical. Acesta este recomandat numai în cazuri severe de foliculită în care se acumulează o cantitate mare de puroi, denumit şi carbuncul. Operaţia constă în efectuarea unei incizii şi eliminarea puroilui.
Epilarea permanentă. Actual există diverse metode prin care părul este îndepărtat definitiv, rezultatul fiind combaterea foliculitei. Una dintre aceste metode este epilarea cu laser, ce presupune un număr de şedinţe ce durează mai mult, sau mai puţin, în funcţie de grosimea părului. În cazul epilării cu laser este de evitat expunerea la soare.
• Igiena riguroasă este estentiala în combaterea acestei afecţiuni. Se evită împrumutarea obiectelor de îngrijire personală. În cazul utilizării unui aparat de ras de unică folosinţă, se recomandă aruncare acestuia după o singură utilizare.
• Pentru foliculitele cauzate de bacterii, săpunurile antibacteriene sunt foarte eficiente. Mai mult, chiar si produsele naturale cu efect antibacterian, antifungic, precum mierea de manuka pot ajuta, mai ales in cazul foliculitei cauzate de stafilocul auriu asupra caruia aceasta miere actioneaza eficient.
• Este recomandată renunţarea la îmbrăcămintea strâmtă care prin frecare poate afecta pielea.
• Folosiţi metode naturiste precum: compresii cu apă caldă şi repetarea acestei activităţi de mai multe ori într-o zi.
• Evitarea uleiurilor, deoarece acestea favorizează înmulţirea bacteriilor.
• După mersul la piscine sau izvoare cu apă termală este recomandat dusul imediat.
© Copyright 2023 NewsMed - Toate drepturile rezervate.