Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

marţi, august 16, 2022

Fiziologia formării lichidului spermatic și ejacularea

NewsMed
NewsMed

19 Nov 2017

eye-glyph Vizualizări: 13773

Distribuie Articolul

Contrar opiniei populare, ejaculatul masculin nu este produs exclusiv în testicule. Testiculele sunt responsabile de producerea de celule spermatice care ,,înoată,, în lichidul seminal. Acesta este produs în mai multe glande diferite din sistemul reproducător masculin. De fapt, celulele spermatice reprezintă doar aproximativ 1% până la 5% din ejacularea masculină ca volum. Restul de +95%  din lichidul seminal ejaculat este acolo pentru a ajuta la propulsarea, hrănirea și protejarea acelor celule.

Lichidul seminal este de fapt produs într-o varietate de locații diferite, incluzând testiculele (1-5%), glanda prostată (25-30%), veziculele seminale (65-70%) și glandele bulbouretrale (mai puțin de 1%).

Spermatogeneza

Începând cu producerea celulelor spermei în testicule se declanșează și procesul de fabricare a materialului seminal.
Celulele seminale sunt produse în tubii seminiferi ai testiculelor (care formează majoritatea fiecărui testicul) și apoi sunt depozitați într-o structură la nivelul suprafeței testiculelor numită epididim. De acolo se deplasează prin vas deferens – tubul lung, subțire, tub care reprezintă totodată ținta procedurii de vasectomie.

Sistemul reproductiv masculin produce în mod constant spermă, încă de la pubertate. Pentru cea mai mare parte a vieții, testiculele unui om produc în fiecare zi câte 200-300 de milioane de celule spermatozoide. Este nevoie de aproape 3 luni pentru ca o celulă spermatozoidă să se maturizeze de la o celulă stem-germinativă la o celulă spermatică funcțională. Aceasta din urmă va fi capabilă să fertilizeze ovulul unei femei.

Veziculele seminale – cel mai mare contributor

Aceste glande specializate sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din lichidul ejaculat ca material seminal. Perechea identică a veziculelor seminale este situată în spatele vezicii urinare și chiar deasupra prostatei – fiecare are o lungime de 5-10 cm și secretă un fluid ușor lipicios, limpede sau ușor galben care servește un număr de diferite scopuri.

Deoarece celulele spermatice se dezvoltă într-un mediu alcalin, secrețiile din veziculele seminale sunt de obicei în intervalul de pH de 7,0-8,0. Celulele spermatice au nevoie de combustibil, iar veziculele seminale o furnizează sub forma unei cantități mari de fructoză (zahăr). De asemenea, se regăsesc în lichidul veziculelor seminale proteine, enzime, vitamina C, potasiu, prostaglandine și alți compuși care vor ajuta la supraviețuirea spermatozoizilor.

O cantitate mică de lichid este stocată constant în veziculele seminale, studii recente sugerând că o creștere a duratei de timp a excitării mărește cantitatea de lichid produsă. Spre deosebire de glanda prostatică însă, veziculele seminale nu pot fi stimulate manual.

Prostata

Glanda prostată este de dimensiunea unei mingi de golf. Ea secretă un lichid albicios care conferă materialului seminal o culoare albă caracteristică. Acesta reprezintă aproximativ un sfert până la o treime din volumul total de ejaculare.

Lichidul prostatic este bogat în substanțe nutritive, cum ar fi zincul și calciul, precum și enzime precum PSA (antigen specific prostatic). Acesa mai conține ș proteine, hormoni, acid citric, prostaglandine, lipide și mulți alți compuși care vizează asigurarea sănătății optime a celulelor spermatozoide. Este ușor alcalin, având un interval optim de pH de 7,0-8,0.

Prostata este alcatuită din masă musculară în proporție de aproximativ 30%. Ea este, de asemenea, parțial responsabilă pentru contracțiile orgasmice care impulsionează sperma în timpul ejaculării. Unii bărbați au raportat o intensitate crescută a orgasmului prin stimularea prostatei. Aceasta se poate face fie prin anus, fie prin aplicarea de presiune asupra perineumului (zona dintre scrot și anus).

Cancerul de prostată

Glanda prostată are, din nefericire, o reputație proastă pentru faptul că provoacă probleme de sănătate la bărbați pe măsură înaintării în vârstă. Aproximativ 50% dintre bărbații în vârstă de 50 ani și peste au o prostată mărită. Cauza este o afecțiune cunoscută sub numele de hiperplazie benignă de prostată (HBP). Cancerul de prostată este al doilea după cancerului pulmonar în ceea ce privește decesele cauzate de cancer. La acest moment, el se află printre primele zece cauze ale morții de sex masculin.

Glandele bulbouretrale

Cunoscute sub numele de glandele Cowper, aceste două glande sunt ultimele care contribuie la ejaculare. Fiecare are dimensiunile unui bob de mazăre, acestea fiind situate sub prostate, la baza penisului. Ele nu contribuie prea mult în cazul volumului de ejaculare eliberat, în schimb joacă un rol special în pregătirea uretrei pentru ejaculare.

Glandele bulbouretrale sunt responsabile pentru pre-ejaculare. Substanța limpede, alunecoasă, eliberată de ele lubrefiază uretra pentru ejaculare și neutralizează urmele rămase de urină acidă. Este suficient de alunecoasă pentru a fi folosită ca lubrifiant pentru sex, dar de multe ori nu există o cantitate semnificativă disponibilă.

Ejacularea

Ejacularea reprezintă eliberarea celulele spermatice și a lichdului seminal produse la nivelul sistemului reproducător masculin . Ejacularea are loc în două faze: în prima etapă sau în stadiul de emisie, spermatozoizii sunt mutați din testicule și epididim la începutul uretrei. Uretra este, în fapt, un tub gol care trece prin penis care transportă fie spermă sau urină. În a doua etapă, ejacularea propriu-zisă, materialul seminal este mișcat prin uretră și expulzat din corp.

Celulele spermatozoide care sunt stocate în corpul masculin nu sunt capabile de auto-mișcare din cauza acidității fluidelor însoțitoare. Când spermatozoizii primesc fluide, numite plasmă seminală sau lichid seminal, din diferitele organe interne de acces (glanda prostată, canalele ejaculatorii, veziculele seminale și glandele bulbouretrale), aciditatea scade. Pe măsură ce părăsesc corpul, spermatozoizii primesc oxigen, care este vital pentru motilitate. Deoarece nu pot părăsi corpul masculin prin motilitate proprie, celulele spermatice sunt transportate cu ajutorul unor contracții musculare.

Stadiul de emisie

În timpul fazei de emisie, mușchii din jurul epididimului și canalului deferent (tubul care se extinde de la epididim) se contractă pentru a împinge sperma spre uretră. În timpul ejaculării, materialul seminal este expulzat prin contracții spasmodice puternice ale mușchiului bulbocavernos. Acesta este un mușchi care înconjoară corpus spongiosum (structura din penis care acoperă uretra). Întregul proces de ejaculare se realizează prin impulsurile nervoase primite de la nivelul penisului; odată ce ejacularea este pornită, aceasta devine o reacție reflexă care nu poate fi întreruptă în mod voluntar.

Fluidul seminal nu este eliberat de diferitele glande accesorii simultan. O cantitate mică de secreție este transmisă mai întâi de la glandele bulbouretrale și uretrale pentru a elimina uretra și a o pregăti pentru eliberarea spermatozoizilor. Următoarele lichide eliberate sunt reprezntate de fluidul din glanda prostată și apoi din veziculele seminale.

Ejacularea proriu-zisă

În cele din urmă, sperma este ejaculată. După ce majoritatea celulelor de spermatozoizi sunt eliberați, mai multe fluide urmează și curăță uretra din nou. Volumul total al mediilor ejaculate este cuprins între 2 și 5 mililitri la om; din aceasta, doar aproximativ 1 la 5% sunt de fapt celule. Ceilalți constituenți ai materialului seminal includ substanțe nutritive, apă, săruri, produse din metabolism și deșeuri celulare. Secreția testiculelor și glandelor accesorii sunt produse sub influența testosteronului hormonal masculin; fără testosteron suficient, glandele nu pot secreta fluide.

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!