Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Fibroza pulmonară idiopatică (FPI) poate apărea la copii sau la adulții tineri, dar mai frecvent afectează persoanele peste 45 ani, frecvent peste 65 ani, fiind considerat un proces anormal de îmbătrânire. Evoluția lentă a fibrozei pulmonare către fibroza invalidantă a parenchimului pulmonar și distorsionarea ireversibilă a arhitecturii pulmonare apare prin înlocuirea țesutului interstițial cu țesut conjunctiv prin colonizare cu celule inflamatorii. Noile studii în privința fibrozei pulmonare indică implicarea surfactantului și a telomerelor în producerea bolii.
Încă din 1950, a fost sugerată o bază genetică, în prezent fiind identificate 8 gene:
În 2011, a fost studiată mucina 5B din cromozomul 11, dovedind rolul important al acesteia în producerea bolii.
Fibroza și îngroșarea țesutului se produc la nivelul sacilor alveolari, anulând funcțiile acestora și alterând schimbul de gaze de la acest nivel.
Aproximativ 10-15% din persoanele afectate de boală au un alt membru al familiei suferind de aceeași boală, iar afecțiunea se va numi fibroză pulmonară familială sau pneumonie interstițiala familială.
Radioterapia poate induce fibroză pulmonară la câteva luni sau chiar ani de la expunere, iar severitatea bolii depinde de: cantitatea și perioada expunerii, tipul de radioterapie și de prezența inițială a unei boli pulmonare preexistente.
Chimioterapia (Metotrexat, Otrexup, Ciclofosfamida), medicația cardiologică (Amiodarona, Propanolol), antibiotice precum Etambutol și Nitrofurantoina sau antiinflamatoare precum Rituximab sau Sulfasalazina, au fost incriminate în apariția bolii.
Din cauza numeroșilor factori de producere ai bolii, cauza principală poate rămâne, în cele mai multe cazuri, una necunoscută, astfel încât afecțiunea va fi numită fibroză pulmonară idiopatică.
Anamneza și examenul clinic pot orienta diagnosticul către FPI. Clinic, se pot observa cianoză periferică, hipocratism digital și semne de insuficiența ventriculară dreaptă. Auscultator, se pot percepe raluri crepitante bazale bilaterale, de tip “velcro”.
Aspectul radiologic tipic este descris ca pattern UIP (usual interstitial pneumonia). Radiografia toracică poate avea aspect normal sau poate releva leziuni specifice de fibroză. În cazurile avansate, se pot observa opacități liniare sau reticulare, mai ales în lobii inferiori, cardiomegalie, hiluri pulmonare congestive.
Elementele certe de boală descrise la CT torace cu rezoluție înaltă (HRCT) sunt:
Scintigrafia pulmonară cu injectare de Galiu 67 arată hiperfixare difuză la nivelul parenchimului pulmonar în stadiile active ale bolii.
Spirometria și DLCO indică disfuncție ventilatorie restrictivă, cu reducerea: capacității pulmonare totale, a capacității vitale și a volumului rezidual, dar cu indice de permeabilitate bronșică (indice Tiffneau) normal. Scăderea CVF >10% la spirometrie sau >15% la DLCO în decurs de 3-6 luni, se asociază cu creșterea mortalității. Pletismografia evidențiază CRF, VR și CPT scăzute.
Testul de mers de 6 minute indică o desaturare variabilă la efort și scăderea toleranței la efort, cu scăderea PaO2 în timpul efortului fizic, iar scăderea distanței parcurse inițial <250 m și >50 m la 6 luni arată o creștere a mortalității de 3 ori.
Pulsoximetria, în repaus și în timpul efortului fizic, măsoară saturația periferică a O2. Desaturările <88% reprezintă un factor crescut de mortalitate și necesită oxigenoterapie.
Gazometria sanguină indică hipoxemie la efort, ulterior în repaus, poate apare în stadiile inițiale, iar în cele avansate/ terminale se instalează hipercapnia.
Fibrobronhoscopia cu lavaj bronhoalevolar este o metodă minim invazivă. Celularitatea lavajului poate indica alveolită neutrofilică, eozinofilică sau mixtă (PMNN=20%, E=2-4%). Examenul histopatologic efectuat în urma biopsiei pulmonare poate indica prezența elementelor macroscopice și microscopice de fibroză pulmonară și alveolită.
Investigații biochimice
Oxigenoterapia de lungă durată la domiciliu (OLD) se recomandă celor care au PaO2 <55 mmHg în sânge arterial, cu SpO2 <88% în repaus și în aerul ambiental. Se recomandă utilizarea de concentrator de oxigen cu debit de 3-5 L/min, 18-20 ore/zi.
Reabilitarea pulmonară prin exerciții fizice pentru antrenarea diafragmului, creșterea forței și masei musculare, reducerea gradului de dispnee și îmbunătățirea toleranței la efort, minim 5 min/zi în cazurile severe cu creșterea progresivă la >30 min/zi în funcție de toleranță. Astfel, creșterea distanței efectuate la testul de mers de 6 min. cu 29- 34 m față de testările anterioare scade mortalitatea.
Transplantul pulmonar, preferabil cel bilateral, este considerat singurul tratament cu eficiență maximă. Criteriile de includere în programul pentru transplant sunt: DLCO <39%, FVC <10% la 6 luni, SpO2 < 88% la efort, scor 2 de fibroză. Contraindicațiile absolute ale transplantului pulmonar sunt: consum de tutun, alcool, droguri, neoplasme recente (< 2 ani), infecții cu virusuri hepatice B sau C, HIV, insuficiență severă hepatică, renală sau cardiacă sau afecțiuni psihiatrice.
Înainte și după transplant pulmonar se recomandă eliminarea florilor din locuință, a mucegaiului sau a animalelor de companie pentru a nu se produce suprainfectare micotică.
Vaccinarea antipneumococică și antigripală reduc incidența complicațiilor, fiind recomandate tuturor cazurilor de fibroză pulmonară.
Renunțarea la fumat și eventual, schimbarea locului de muncă, dacă sunt prezente noxe respiratorii sunt măsuri ce se impun în toate cazurile de fibroză pulmonară idiopatică.
Regimul alimentar include o dietă bogată în fructe și legume, renunțarea la grăsimi saturate, hiposodată, hipoglucidică. Se recomandă scăderea în greutate a persoanelor obeze și menținerea unui status normoponderal.
Consilierea psihologică și grupurile-suport au un rol important în educarea pacientului, în înțelegerea și acceptarea diagnosticului și în încurajarea pacienților pentru continuarea terapiilor.
Se impune monitorizare la 3-6 luni cu efectuare de spirometrie, DLCO, pulsoximetrie, gazometrie arterială, test de mers de 6 minute și la 1 an pentru HRCT.
Boala nu beneficiază de tratament curativ, este invalidantă, nu este contagioasă, iar supraviețuirea la 5 ani de la diagnosticare este de 30-50%.
Markeri prognostic: KL-6, CCL-18, YKL-40, MMP-77, MUC5BLOXL2, CXCL13, TLR-3.
Scorul de fibroză la HRCT (de la 0 – 5) prezice supraviețuirea.
Scorul GAP se calculează în funcție de sex, vârstă și funcție respiratorie astfel:
Prognosticul bolii rămâne unul rezervat, fiind determinat în principal de rapiditatea evoluției bolii, de exacerbările frecvente cu spitalizări repetate și prelungite și de apariția complicațiilor.
Bronhopneumopatia cronica obstructiva (BPOC)
Sindromul de detresa respiratorie a nou-nascutului
Bronșita acută , Infectia cu citomegalovirus la copil , Infectii urinare la copii Răceala la copii
© Copyright 2023 NewsMed - Toate drepturile rezervate.