Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

miercuri, iunie 07, 2023

Fibromul uterin – cauze, evolutie, tratament

NewsMed
NewsMed

24 Aug 2017

eye-glyph Vizualizări: 1827

Distribuie Articolul

Regăsindu-se printre cele mai fecvente tumori genitale, fibromul uterin acaparează în jur de 20% din întreaga populație feminină, cu o pondere crescută la cele care au depășit vârsta de 35 de ani. Înainte de această vârstă sau după menopauză, șansele ca fibromul uterin să se dezvolte sunt foarte rare. Dezvoltarea fibromului uterin poate avea loc atât în interiorul cavității uterine, cât și la exterior, însă cel mai adesea apare în grosimea peretelui.

Ce înțelegem prin fibrom?

Fibromul reprezintă o masă de celule care sub influența anumitor factori se transformă în țesut fibros, rigid. Considerată o tumoare cu gravitate ușoară, fibromul uterin se dezvoltă la nivelul stratului muscular al uterului (miometru), sub inflența hormonilor estrogeni. În majoritatea cazurilor, la nivelul uterului apar mai mulți noduli fibromatoși de dimensiuni variabile.
Fiind o tumoare benignă, fibromul uterin nu trebuie confundat cu cancerul!

Care sunt factorii determinanți?

Pentru a întelege mai bine cum apare această tumoare benignă, trebuie anticipat faptul că în cursul unei sarcini, la nivelul uterului se produc modificări majore, atât structurale, cât și funcționale. Uterul este fomat din 3 straturi, dinspre exterior spre interior: perimetru, miometru şi endometru. Miometrul are o grosime medie de 1,25 cm, fiind format din fascicule groase de celule musculare nedete. În timpul sarcinii, aceste celule își măresc dimensiunea și se înmulțesc de peste 10 ori sub influența hormonilor estrogeni pentru a asigura produsului de concepție un mediu optim de dezvoltare.

În anumite cazuri, poate avea loc o creștere excesivă a secreției de estrogeni, astfel încât celulele uterine cu potențial de maturare şi proliferare deviază de la traseul lor normal și se transforma în fibrom. Până în prezent, hiperestrogenia reprezintă cauza majoră de dezvoltare a fibromului uterin. În vederea acestei ipoteze, au fost descoperiți numeroși factori care o susțin:
-fibromul uterin se dezvoltă în perioada de activitate genitală, când secreția de estrogeni este crescută, involuând la menopauză.
-administrarea unui tratament estrogenic duce la creșterea fibromului
-în timpul sarcinii se observă o creștere bruscă a fibromului, regresând dupa aceasta.

În concluzie, estrogenii, numiți și hormonii feminității, reprezintă principala cauză a apariției firbromului uterin.
Unele studii au demonstrat că femeile cu fibroame multiple prezintă o genă comună transmisă ereditar.

Câte tipuri de fibroame uterine există?

Am menționat în rândurile de mai sus că fibroamele se pot dezvolta în mucoasa uterină, în stratul muscular, dar și la nivelul peretelui extern.

Fibromul submucos se dezvoltă la nivelul peretelui intern al uterului, tinde să proemine în interiorul cavității, iar organismul, prin metodele proprii (contracții uterine, crampe dureroase), încearcă să îl elimine. Acestui tip de fibrom i se asociază ciclurile neregulate şi durerile menstruale cu sângerări abundente.

Fibromul intramural se dezvoltă în peretele uterin, mai exact în stratul muscular. Acestui tip i se asociază senzațiile de balonare, dureri la nivel lombar, urinări frecvente, în unele cazuri chiar și infertilitate. Sângerările menstruale sunt, de asemenea, abundente, pacienta putând suferi chiar și un avort spontan.

Fibromul subseros se dezvoltă pe peretele extern al uterului și, în funcție de localizarea lui exactă, produce simptome specifice. Dacă fibromul crește în regiunea anterioară, poate presa vezica urinară, provocând urinări frecvente. În cazul în care fibromul apare posterior de uter, simptomele se vor manifesta prin constipație.

Care sunt semnele şi simptomele fibromului uterin?

Un mic procent din totalitatea femeilor afectate de această tumoare prezintă semne clinice. Semnele funcționale sunt: hemoragia, leucoreea şi durerea.
Hemoragia: sângerările menstruale sunt abundente, cu prezența cheagurilor; apar sângerări între menstruații.
Leucoreea apare rareori izolată.
Durerile sunt severe, localizate la nivelul abdomenului inferior, cu o senzație de presiune a vezicii urinare sau la nivelul rectului.

Semnele obiective

În cazul femeilor slabe, se poate observa o denivelare în regiunea abdominală, deasupra pubisului.
Prin efectuarea palpării, median sau lateral, se poate simți o masă de formă rotundă, cu o consistenţă destul de fermă.

Complicațiile fibromului uterin

Apariția oricărui semn enumerat mai sus ar trebui să fie suficient pentru o vizită la ginecolog. Amânarea acesteia nu face decât să înrăutățească situația, ducând la complicații cum ar fi: apariția anemiei datorată sângerărilor abundente, alterarea mucoasei endometriale, fenomene de compresiune vezicală sau rectală, fenomene de compresiune a venelor iliace (ceea ce ar putea duce la boala tromboembolică). Pot apărea complicații la nivelul aparatului cardiovascular cu tahicardie şi hipertensiune arterială; la nivelul aparatului respirator sau chiar la nivelul aparatului digestiv cu constipații.

Fibromul uterin va afecta stilul de viață a unei femei din multe privințe. Sângerările menstruale abundente, dar și cele dintre menstre, durerile de spate și starea de inconfort îi va scădea stima față de sine. Femeia devine depresivă cu stări continue de agitație şi rușine, nu se mai bucură de plăcerile vieții și ajunge să sufere de tulburări psiho-emoționale. Aceste femei au nevoie de tot sprijinul care li se poate oferi, fie că vine din partea partenerului de viață, a familiei sau chiar din partea medicului.

Care este diagnosticul de fibrom uterin?

Diagnosticul acestei tumori benigne se va realiza printr-un examen ginecologic. Tumoarea poate fi descoperită prin palpare sau prin ecografie. În cazuri mai dificile, se efectuează frotiuri cervico-vaginale, explorări endocavitare (nu sunt indicate în prezența unei sarcini în evoluție), ecografie (pentru diagnosticul și măsurarea fibromului, pentru diagnosticul unei eventuale sarcini şi teste biologice. Femeia necesită şi analize ale sângelui, acestea putând arăta anemie provocată de sângerările abundente.

Cum tratăm fibromul uterin?

În vederea stabilirii unui tratament, trebuie luată în vedere decizia pacientei în cazul unei intervenții chirurgicale, precum și în cazul păstrării fertilității.
Tratamentul profilactic include măsuri organizatorice, măsuri de igienă și, nu în ultimul rând, măsuri medicamentoase.

Supravegherea întregii dezvoltări a funcției genitale reprezintă una din măsurile organizatorice. Începând de la pubertate, adolescenta trebuie să prevină orice complicație prin realizarea unui control periodic. O igienă corespunzătoare vizează un stil de viață activ, un regim igieno-dietetic și evitarea sedentarității.

Tratamentele medicamentoase sunt indicate în cazurile mai puțin grave. Ulipristal acetat 5 mg este un medicament cu eficiență crescută, reduce simptomatologia fibroamelor, îmbunătățește calitatea vieții, evitând astfel intervenția chirurgicală. Triptorelina, leuprolid acetat şi alți analogi ai GnRH scad nivelul de estrogeni și progesteron, dar efectele adverse sunt asemănătoare simptomelor menopauzei. Antiinflamatoarele, cum ar fi ibuprofenul sau naproxenul, reduc crampele menstruale şi durerile. Tratamentul medicamentos trebuie să fie prescris de medic!

Tratamentul chirurgical al fibromului uterin trebuie să țină cont de vârsta pacientei, de gradul de severitate al fibromului, dar şi de eventualele complicații. Acesta presupune miomectomie sau histerectomie pentru femeile peste 45 de ani. Miomectomia este singurul tratament care ar putea crește șansa la o noua sarcină, scade riscul de avort, iar sarcina trebuie luată în calcul cât mai curând posibil după operație.

Autor: Vorovenci Denisa, U.M.F. Victor Babes Timisoara

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Dr. Pomană Cristina-Diana
Obstetrică - ginecologie

Cistita , Anomalii ale sanilor , Atrofia vaginală - cauze, diagnostic, tratament Cancerul de col uterin

Evaluat 0 / 10
Locație: Bucureşti
Dr. Burcovschi Victoria
Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

Dislipidemia , Nefropatia diabetica , Sindromul insulinic autoimun cu hipoglicemie Neuropatia diabetica

Evaluat 0 / 10
Locație: Iaşi
Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!