Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns


Esofagul Barrett – simptome, diagnostic si tratament

NewsMed
NewsMed

27 Feb 2018

eye-glyph Vizualizări: 3398

Distribuie Articolul

Ce este esofagul Barrett?

Esofagul Barrett este o afecțiune în care celulele care compun esofagul încep să semene cu celulele care alcătuiesc intestinele. Acest lucru se întâmplă deseori atunci când celulele sunt deteriorate prin expunerea la acidul gastric. Esofagul Barrett este o afecțiune care se dezvoltă adesea după cațiva ani de la apariția bolii de reflux gastroesofagian (BRGE). În unele situații, esofagul Barrett poate duce la dezvoltarea cancerului esofagian.

Care sunt cauzele de apariție a esofagului Barrett?

Cauza exactă a esofagului Barrett nu este cunoscută cu exactitate. Cu toate acestea, cel mai adesea este  observată la persoanele cu boală de reflux gastroesofagian (BRGE). Boala de reflux gastro-esofagian apare atunci când mușchii din porțiunea inferioară a esofagului nu funcționează corespunzător. Mușchii slăbiți nu vor împiedica alunecarea alimentelor și a acidului din stomac în esofag.

Se consideră că celulele din esofag pot deveni anormale după expunerea pe termen lung la acidul gastric. Esofagul Barrett se poate dezvolta fără BRGE, dar pacienții cu BRGE sunt de 3 până la 5 ori mai susceptibili de a dezvolta esofag Barrett. În jur de 5-10% dintre persoanele cu reflux gastro-esofagian ajung să dezvolte esofagul Barrett. Aceasta afecțiune apare la bărbați mai frecvent decât la femei și este, de regulă, diagnosticată după vârsta de 55 de ani.

Cu timpul, celulele mucoasei esofagiene pot deveni celule precanceroase. Aceste celule se pot dezvolta apoi în celule canceroase. Cu toate acestea, suferind de esofag Barrett nu înseamnă că veți dezvolta cancer. Se consideră că aproximativ 0,5% dintre persoanele care suferă de esofag Barrett ajung să dezvolte cancer esofagian.

Care sunt factorii de risc pentru apariția esofagului Barrett?

Factorii care cresc riscul de apariție a esofagului Barrett, sunt:

  • Vârsta – apare mai frecvent la pacienții cu vârsta peste 60 de ani
  • Fumatul
  • Genul – apare mai frecvent la bărbați
  • Ereditatea – poate exista o legătură genetică în unele cazuri
  • Condițiile medicale – de exemplu, diabetul, astmul, sindromul Zollinger-Ellison caracterizat prin niveluri ridicate de acid gastric
  • Medicamentele – de exemplu, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, antibioticele, antidepresivele; suplimentele alimentare – de exemplu, fierul, potasiul, vitamina C
  • Obezitatea / excesul de greutate
  • Rasa – apare mai frecvent la caucazieni și hispanici

Care sunt semnele și simptomele care apar în esofagul Barrett?

Următoarele sunt cele mai frecvente simptome ale esofagului Barrett:

  • Trezirea in timpul noptii din cauza durerii de stomac
  • Vărsături
  • Dificultate la înghițire
  • Sânge prezent in vărsături sau scaun

Unele persoane cu această afecțiune pot fi asimptomatice. Simptomele esofagului Barrett pot să semene cu alte afecțiuni sau probleme medicale. Consultați întotdeauna medicul pentru un diagnostic de certitudine.

Cum diagnosticăm esofagul Barrett?

Medicul dumneavoastră poate suspecta esofagul Barrett pe baza simptomelor și a factorilor de risc descriși mai sus. Este necesară o endoscopie pentru a confirma căptușeala esofagiană anormală.

Endoscopia superioară –  este un test care permite medicului să văda in interiorul esofagului și a stomacului. Înainte de test, sunteți anesteziat pentru a preveni disconfortul. Medicul va introduce un tub subțire în esofag. Tubul are o cameră foto, care permite medicului să vadă mucoasa esofagului. În mod normal, căptușeala trebuie să fie palidă și lucioasă; la o persoană cu esofag Barrett, mucoasa apare roz sau roșie și catifelată. Medicul va recolta o mică probă din căptușela esofagului (o biopsie) în timpul endoscopiei, astfel încât să poată fi examinată la microscop pentru semnele esofagului Barrett.

Endoscopia detectează în proporție de aproximativ 80% esofagul Barrett, dar nu toate cazurile de esofag Barrett. Variațiile individuale în anatomia esofagului și în zona în care se întâlnește cu stomacul pot face dificilă diagnosticarea esofagului Barrett la unii oameni.

Tesutul esofagian se poate clasifica:

  • Nu există displazie – dacă este prezent esofagul Barrett, dar nu se găsesc modificări precanceroase în celule
  • Grad scăzut de displazie – dacă celulele prezintă semne mici de modificări precanceroase
  • Displazie de grad înalt – dacă celulele prezintă multe modificări. Gradul ridicat de displazie este considerat a fi ultimul stadiu înainte ca celulele să se transforme în cancer esofagian.

Care este tratamentul in cazul esofagului Barrett?

Tratamentul esofagului Barrett este dependent de gradul de displazie al celulelor anormale din esofag și de starea generală a sănătății.

Dacă nu exstă displazie

Medicul dumneavoastră vă poate recomanda:

Endoscopie la un interval regulat de timp pentru monitorizarea celulelor din esofag. Dacă biopsiile nu prezintă displazie, va fi nevoie de o endoscopie de urmărire la interval de un an, iar apoi la fiecare trei ani dacă nu apar modificari.

Tratamentul pentru boala de reflux gastro-esofagian – modificarea medicamentatiei și a stilului de viață vă pot ușura semnele și simptomele. Este recomandată chirurgia pentru a strânge sfincterul care controlează fluxul de acid gastric. Tratamentul BRGE nu tratează condiția care stă la baza apariției esofagului Barrett și nu va diminua riscul de apariție a cancerului esofagian, dar poate ajuta la facilitarea detectării displaziei.

Grad scăzut de displazie

Dacă se găsește un grad scăzut de displazie, aceasta trebuie verificată de un patolog cu experiență. Pentru displazia de grad scăzut, medicul vă poate recomanda o altă endoscopie în șase luni, cu o monitorizare suplimentară la fiecare șase până la 12 luni. Dar, având în vedere riscul de cancer esofagian, tratamentul poate fi recomandat dacă diagnosticul este confirmat.

Tratamentele preferate includ:

  • Rezecția endoscopică, care utilizează un endoscop pentru a elimina celulele deteriorate.
  • Ablația prin radiofrecvență, care utilizează căldură pentru a îndepărta țesutul esofagian anormal. Ablația prin radiofrecvență poate fi recomandată după rezecția endoscopică.

Dacă este prezentă o inflamație semnificativă a esofagului la prima endoscopie, se efectuează o altă endoscopie după ce ați primit tratament pentru a reduce acidul gastric timp de 3-4 luni.

Displazie de grad înalt

Gradul ridicat de displazie este, de regulă, considerat a fi un precursor al cancerului esofagian. Din acest motiv, medicul dumneavoastră vă poate recomanda o rezecție endoscopică sau o ablație cu radiofrecvență. Alte opțiuni pentru tratament includ:

  • Crioterapia, care utilizează un endoscop pentru a aplica un lichid rece sau gaz la celulele anormale din esofag. Celulele sunt lăsate să se încălzească și apoi sunt înghețate din nou. Ciclul de înghețare și dezghețare dăunează celulelor anormale.
  • Terapia fotodinamică, care distruge celulele anormale, făcându-le sensibile la lumină.
  • Chirurgia – în care partea deteriorată a esofagului este îndepărtată, iar partea rămasă este atașată la stomac.

Recidivarea esofagului Barrett este posibilă după tratament. Întrebați-l pe medicului dumneavoastră cât de des trebuie să reveniți pentru retestare. Dacă aveți alt tratament decât intervenția chirurgicală pentru a elimina țesutul esofagian anormal, medicul dumneavoastră vă va recomanda medicamente pentru a reduce secreția acidului gastric pentru a vă ajuta la vindecarea esofagului.

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Dr. Iamu Andrei
Chirurgie generală

Apendicita

Evaluat 0 / 10
Locație: Sibiu
Dr. Calinoiu Stefan George
Stomatologie generală

Abcesele primare ale lojilor superficiale mandibulare , Abrazia dentară , Caria dentara Necroza şi gangrena pulpară

Evaluat 10 / 10
Locație: Bucureşti
Dr. Catalina Elena
Medicină internă

Colecistita cronică litiazică şi nelitiazică

Evaluat 0 / 10
Locație: Drăgăneşti-Olt
Dr. Dogaru Diana
Oncologie medicală

Cancer rectal

Evaluat 0 / 10
Locație: Constanţa
Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

[email protected]

Publicitate:

[email protected]
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!