Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

duminică, iulie 03, 2022

Esofagoscopia

Buican
Buican

25 Aug 2021

eye-glyph Vizualizări: 663

Distribuie Articolul

Esofagoscopia este o procedură în care se introduce un endoscop flexibil prin gură sau, mai rar, prin nări și în esofag. Endoscopul folosește un dispozitiv cuplat la încărcare pentru a afișa imagini mărite pe un ecran video. Procedura permite vizualizarea mucoasei esofagiene din sfincterul esofagian superior până la joncțiunea esofagogastrică.

Această procedură este una dintre mai multe proceduri care se încadrează în categoria endoscopiei superioare, inclusiv gastroscopia, esofagogastroduodenoscopia și enteroscopia. Esofagoscopia singură este neobișnuită: se efectuează în general ca parte a unei proceduri endoscopice superioare mai complete în care esofagul, stomacul și porțiunile intestinului subțire sunt explorate endoscopic.

În Statele Unite, esofagoscopia se efectuează de obicei cu sedare moderată, ceea ce se realizează prin administrarea unui narcotic și a benzodiazepinei în combinație. Cu toate acestea, în Europa și Asia, procedura se efectuează în mod obișnuit fără sedare. Anestezia topică este uneori implementată pentru a îmbunătăți toleranța și confortul pacientului. Foarte rar, anestezia generală este utilizată la pacienții care sunt dificil de sedat sau prezintă un risc mai mare de compromis al căilor respiratorii. Există unele dovezi privind eficacitatea esofagoscopiei nesecurate în monitorizarea bolii esofagiene pediatrice.

Indicații
Esofagoscopia se efectuează în mod obișnuit într-un cadru ambulatoriu, deși managementul bolilor gastro-intestinale și al serviciilor de urgență necesită adesea endoscopie superioară internă urgentă, inclusiv, dar nu limitat la esofagoscopie. Mai mult, anumite condiții necesită supravegherea endoscopică esofagiană de rutină și terapeutică. În astfel de cazuri, o procedură poate fi limitată doar la explorarea esofagiană. Indicațiile pentru esofagoscopie sunt după cum urmează:

- Bolus alimentar sau impact cu obiecte străine
- Evaluarea și gestionarea bolii de reflux gastroesofagian, inclusiv durerea toracică non-cardiacă.
- Screening și supraveghere a esofagului Barrett
- Tratamentul și supravegherea varicelor esofagiene
- Evaluarea și gestionarea disfagiei, inclusiv dilatarea stricturilor esofagiene
- Evaluarea și gestionarea odinofagiei
- Evaluarea și gestionarea cancerului esofagian, inclusiv plasarea stenturilor esofagiene
- Evaluarea esofagului după studii imagistice anormale.

 

Contraindicații
Esofagoscopia este considerată o procedură sigură, cu un risc de complicație de aproximativ 1 la 1000 de proceduri.  Contraindicațiile absolute includ următoarele:

- Instabilitate hemodinamică
- Nerespectarea consimțământului
- Posibilitatea perforării

Contraindicațiile relative pentru esofagoscopie includ următoarele:

- Anticoagulare în condițiile adecvate (de exemplu, dilatarea esofagiană)
- Operații la cap și gât
- Diverticul faringian
- Istoricul intoleranței procedurii

Considerații tehnice
Cele mai bune practici
American Society for Gastrointestinal Endoscopy (ASGE) recomandă înțelegerea indicațiilor, limitărilor, contraindicațiilor, alternativelor, principiilor sedării conștiente și interpretarea corectă a descoperirilor endoscopice pentru a atinge competența în efectuarea procedurilor endoscopice superioare.

Mai mult, ASGE a stabilit că sunt necesare minimum 100 de proceduri endoscopice superioare pentru ca cursanții să obțină competența în endoscopia superioară de diagnostic.

Endoscopia terapeutică superioară prezintă provocări și complexități suplimentare și, prin urmare, necesită instruire suplimentară. Recomandările ASGE pentru cerințele pentru atingerea competenței în endoscopie terapeutică superioară sunt disponibile prin intermediul site-ului web al societății.

Educația și consimțământul pacientului
Consimțământul informat trebuie obținut înainte de procedură. Riscurile, beneficiile, complicațiile și tratamentele alternative trebuie revizuite împreună cu pacientul.

Planificarea preprocedurală
Înainte de procedură, ar trebui să se obțină un istoric complet de la pacient și toate înregistrările medicale anterioare și actuale ar trebui revizuite. Ar trebui efectuată o examinare fizică completă, cu o atenție specială acordată cavității bucale și faringelui. Glanda tiroidă și paratiroidă ar trebui palpate, iar palparea ganglionilor limfatici cervicali și supraclaviculari ar trebui efectuată atunci când se suspectează cancerul esofagian. Existența unei dentiții slabe ar trebui documentată.

Pregătirea pacientului
Pacientul este plasat în poziția de decubit lateral stâng. Sedarea moderată este apoi realizată prin utilizarea unei combinații de narcotice și benzodiazepine, care sunt perfuzate intravenos în doze incrementale.

Abordarea standard
Cu pacientul poziționat corect și sedarea realizată, scopul este introdus în orofaringe cu vizualizarea epiglotei și a corzilor vocale. Obiectivul este apoi avansat prin sinusurile piriforme și în lumenul esofagian. Aerul este insuflat pentru a distenda lumenul esofagian. O inspecție atentă a esofagului este apoi realizată, iar constatările sunt fotodocumentate.

Aplicațiile diagnostice și terapeutice ale esofagoscopiei includ următoarele:

- Obținerea biopsiilor
- Bandarea varicelor esofagiene 
- Recuperarea bolusului alimentar sau a obiectelor străine folosind plase, coșuri, pense și capcane
- Cauterizarea și desfășurarea clipului endoscopic
- Dilatații folosind baloane sau dilatatoare savuroase 
- Efectuarea de injecții
- Implementarea stenturilor 
- Resectarea și / sau ablarea țesutului mucoasei 
- Desfășurarea și / sau introducerea de instrumente precum capsule și tuburi

Odată ce procedura este finalizată, endoscopul este îndepărtat de la pacient, iar pacientul este monitorizat postprocedural pentru eventuale complicații și i se permite să se recupereze după sedare. Dacă procedura a fost efectuată în ambulatoriu, pacientul este externat din unitatea de endoscopie cu o escortă după aproximativ 1 oră.

Abordări alternative
Esofagoscopia transnasală este o procedură în care un endoscop flexibil ultra-subțire este introdus în esofag prin nări. Este o procedură sigură și bine tolerată care poate fi efectuată fără sedare într-un cadru de birou. S-a demonstrat că esofagoscopia transnasală are rezultate bune în vizualizarea mucoasei esofagiene; cu toate acestea, limitarea sa principală provine din calibrul canalului mic, prin care nu este posibil să treacă multe dintre instrumentele necesare pentru efectuarea intervențiilor terapeutice. 

Endoscopia capsulei esofagiene este o procedură în care pacientul înghite o capsulă de mărimea și forma unei pastile cu o cameră mică. Mai multe imagini ale esofagului sunt apoi obținute pentru vizualizare. Procedura nu necesită sedare și, prin urmare, este mai sigură pentru pacient decât este esofagoscopia tradițională.

În plus, s-a demonstrat că endoscopia capsulei esofagiene oferă o toleranță îmbunătățită a pacientului și, prin urmare, poate avea implicații în ceea ce privește disponibilitatea pacientului de a continua cu screeningul și supravegherea endoscopică. Acest lucru a fost studiat în special în stabilirea varicelor esofagiene. Studii multiple au arătat că endoscopia capsulei esofagiene este bună la detectarea varicelor esofagiene. Într-un studiu multicentric care a evaluat 288 pacienți supuși screeningului sau supravegherii varicelor esofagiene atât cu endoscopie tradițională, cât și cu endoscopie cu capsulă esofagiană, acordul general pentru detectarea varicelor a fost de 85,8% între cele două proceduri .

Complicații
Esofagoscopia este considerată o procedură sigură, cu un risc de complicație de aproximativ 1 la 1000 de proceduri. Mortalitatea este cuprinsă între 0,5-3 decese la 10.000 de proceduri. Complicațiile frecvente includ următoarele:

- Sângerare
- Infecţie
- Perforare
- Probleme cardiopulmonare
- Reacție adversă la medicamente

Aspirarea, suprasolicitarea, hipoventilația și obstrucția căilor respiratorii reprezintă mai mult de 50% din complicațiile majore legate de endoscopia superioară. 

 

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!