Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Eritemul polimorf se încadrează în rândul manifestărilor cutaneo-mucoase de hipersensibilitate, fiind o afecţiune cu multipli agenţi etiologici, cu manifestări clinice tipice sau atipice, întotdeauna cu caracter autolimitant şi uneori cu episoade de recurenţă. Iniţial, eritemul polimorf a fost descris în anul 1860 ca o manifestare acută, cu leziuni eritemato-papuloase caracteristice, fiind localizat mai ales la nivelul extremităţilor. În evoluţie, leziunile îmbracă un aspect patognomonic de ”ţintă’’ sau ’’cocardă’’. În literatura medicală de specialitate, eritemul polimorf este frecvent confundat cu sindromul Stevens – Johnson sau cu sindromul Lyell (necroliză epidermică toxică). Cu toate acestea, diagnosticul de eritem polimorf, mai ales al formelor severe de boală, cu implicare mucoasă este unul dificil. Patogenia bolii, încă incomplet elucidată precum şi multitudinea de agenţi etiologici posibili implicaţi sunt alţi factori ce fac importantă cunoaşterea acestei boli.
Incidenţa eritemului polimorf a fost estimată între 0.01 şi 1%. Dintre cele două forme clinice de eritem polimorf, cea minoră este mai frecvent întâlnită. Eritemul polimorf nu este asociat cu mortalitatea. Majoritatea cazurilor sunt autolimitante, cu rezoluţie fără sechele în aproximativ 2 – 4 săptămâni. Sunt afectaţi mai frecvent bărbaţii decât femeile, cu un raport de la 3/1. Nu există o predilecţie rasială. Toate vârstele pot fi afectate de boală, cu un vârf de incidenţă între decada a II-a şi a IV-a de viaţă, 20% din cazuri întâlnindu-se la copii şi adolescenţi. Această patologie este rară sub vârsta de 3 ani şi peste 50 de ani.
Din multitudinea de factori trigger (declanșatori) ce pot cauza eritemul polimorf , cel mai frecvent implicaţi sunt agenţii infecţioşi şi medicamentele. Cu toate acestea, în aproximativ 50% din cazuri cauza declanşatoare nu a putut fi identificată. Factorii infecţioşi în general, sunt mai des întâlniţi la copii. La adulţi cauza cea mai frecventă o constituie infecţia cu virusul herpes simplex şi obişnuit este o formă recurentă de boală. Medicamentele sunt responsabile mai ales de formele severe de eritem polimorf. Dintre acestea, sulfonamidele (inclusiv, sulfamidele hipoglicemiante) sunt încă considerate cea mai comună cauză medicamentoasă.
Antibioticele implicate mai des în declanşarea bolii sunt tetraciclinele, Ampicilina şi Amoxicilina. Un impediment în cunoaşterea exactă a etiologiei eritemului polimorf îl reprezintă faptul că în multe patologii de origine infecţioasă se administrează antibiotice, fiind astfel greu de determinat dacă infecţia în sine sau antibioticul administrat cu scop curativ a fost responsabil de apariţia leziunilor de eritem polimorf.
Factorii infecţioşi |
|
Factori medicamentoşi
|
|
Factori fizici si mecanici
|
|
Cauze hormonale |
|
Alimente |
|
Tumori maligne
|
|
Alte afecţiuni
|
|
Etiologia acestei forme este predominant virală, infecţia cu virusul Herpes simplex fiind de cele mai multe ori responsabilă de apariţia acestei patologii (în circa 90% din cazuri). Forma minoră prezintă doar atingere cutanată, are o evoluţie favorabilă, autolimitantă, cu vindecarea fără sechele în aproximativ 2 – 4 săptămâni. Din punct de vedere clinic se prezintă ca o formă eritemato-papuloasă, leziunile tipice fiind papule eritematoase. În evoluţia lor aceste papule cresc în diametru ajungând până la 2 – 3 cm, iar la nivel central îşi schimbă culoarea, devenind cianotice sau violacee. Prin confluenţa lor, pot duce la formarea de plăci sau pot evolua spre leziuni caracteristice ’’în ţintă’’ sau ’’în cocardă’’. Cele mai frecvent afectate zone sunt palmele, tălpile, feţele dorsale ale mâinilor şi picioarelor, antebraţele, coatele, genunchii şi mai rar faţa, urechile, gâtul şi decolteul.
În forma majoră de boală este atinsă cel puţin o membrană mucoasă. În forma veziculo-buloasă, leziunile sunt reprezentate de plăci eritematoase rotunde sau ovalare, bine delimitate, de 1 – 2 cm sau mai mult în diametru, centrate de o veziculă/bulă. Mai multe cercuri concentrice eritematoase şi lichidiene pot realiza aspectul tipic ’’în ţintă’’, ’’în cocardă’’ sau ”iris-like”. Atingerea mucoasă este frecventă, în aproximativ 25 – 70% din cazuri, fiind afectată mai ales mucoasa bucală, şi mai rar genitală sau oculară.
În forma buloasă severă, el mai frecvent etiologie medicamentoasă şi de cele mai multe ori sunt afectate minim 2 membrane mucoase. Sunt frecvent atinse mucoasa bucală, apoi mucoasa genitală şi mucoasa conjunctivală. Leziunile cutanate prezintă extindere variabilă, de la un caz la altul. În unele forme, cum ar fi ectodermoza erozivă pluriorificială, atingerea cutanată poate fi minimă sau chiar absentă. Simptomatologia este de obicei zgomotoasă, starea generală putând fi moderat influenţată. Rar, vindecarea se poate produce cu unele sechele.
Când eritemul polimorf evoluează în pusee se poate vorbi de forma recurentă de boală. Pacienţii prezintă mai multe episoade de eritem polimorf pe an (în medie, 6), uneori mai mulţi ani la rând. Aceasta se explică prin faptul că uneori eritemul polimorf poate fi asociat cu o stimulare antigenică persistentă ce duce la manifestări repetate ale bolii. Cei mai mulţi dintre pacienţi prezintă doar 1 – 2 recurenţe pe an. Recurenţele sunt mai frecvente primăvara, după expunerea solară, fiind adesea precedate de un herpes labial. Cauza principală este infecţia cu virusul Herpes simplex.
Au fost descrise 2 subgrupe de eritem polimorf în funcţie de tipul de recădere:
Ca etiologie, sunt reţinute responsabile de producerea eritemului polimorf persistent: infecţiile virale (virusul Epstein Barr, virusul hepatitei B, virusul hepatitei C, virusul Influenza), bolile inflamatorii intestinale şi neoplaziile. Eradicarea cauzei declanşatoare se poate solda cu o evoluţie ulterioară favorabilă a bolii.
Eritemul polimorf la femeia însărcinată prezintă câteva particularităţi. De obicei, sunt întâlnite forma eritemato-papuloasă şi cea eritemato-veziculo-buloasă. Localizarea leziunilor este inversată, fiind afectate suprafeţele de flexie şi nu cele de extensie ale membrelor. În principal leziunile sunt diseminate pe trunchi şi la nivelul membrelor superioare. Erupţia poate să apară oricând în cursul sarcinii sau în perioada post-partum, cel mai frecvent apărând în ultimul trimestru de sarcină. Durata erupţiei este variabilă, uneori putând să dispară pâna la naştere.
Cauza apariţiei eritemului polimorf în timpul sarcinii rămâne încă necunoscută. Se presupune că terenul gravidic este cel ce furnizează antigenul responsabil de manifestarea bolii la femeile predispuse. Unii cercetători incriminează ca factor antigenic progesteronul endogen. O altă ipoteză sugerează tot infecţia cu virus Herpes simplex ca fiind responsabilă de eritemul polimorf gravidic. Simptomatologia este în general discretă dar întotdeauna leziunile sunt intens pruriginoase. Datorită gratajului imperios intervin irascibilitatea, insomniile şi oboseala. Boala nu afectează mama sau fătul în sens negativ, sarcina evoluând perfect normal. Pentru, forma comună, uşoară de eritem polimorf este necesar doar un tratament simptomatic. În cazul formelor severe de boală, se poate recurge la administrarea de Prednison, doza zilnică de 20 mg fiind suficientă pentru stoparea evoluţiei bolii.
Acesta se pune pe baza investigațiilor de laborator:
Diagnosticul diferenţial trebuie făcut atât pentru leziunile cutanate, cât şi pentru cele mucoase. În cazul în care atingerea cutanată lipseşte, se impune un diagnostic diferenţial cât mai amănunţit. Manifestările clinice care trebuie remarcate în acest caz sunt eroziunile extinse de la nivelul palatului, limbii, mucoasei jugale, a gingiilor şi crustele hemoragice de la nivelul buzelor. Aceste caracteristici ar trebui să ajute la diferenţierea de ulceraţiile aftoase. Asocierea cu consumul de medicamente sau cu o infecţie microbiană poate folosi de asemenea la stabilirea diagnosticului. Prevalenţa pe vârstă şi sex este diferită de cea din pemfigoidul bulos, iar biopsia de mucoasă ajută la diferenţierea de alte patologii cum ar fi pemfigusul şi lichenul plan eroziv.
În general, leziunile de eritem polimorf se vindecă fără dificultate şi fără sechele în aproximativ 2 – 4 săptămâni. Formele severe necesită mai mult timp pentru vindecare, foarte rar starea generală a pacientului putând fi gravă (manifestări respiratorii, renale, gastro-intestinale, hepatice, cardiace). Cu toate acestea prognosticul este favorabil, eritemul polimorf nefiind asociat cu mortalitate. Recurenţa este frecvent întâlnită, în aproximativ 1/3 din cazuri, în medie 6 episoade pe an, mai ales primăvara, legată şi de expunerea la soare.
Printre complicaţii pot fi enumerate hipopigmentarea şi hiperpigmentarea, deshidratarea şi dezechilibrele hidro – electrolitice, infecţiile bacteriene secundare, complicaţiile oculare (ulceraţii corneene, uveită anterioară, opacităţi corneene etc). Mai rar, se poate înregistra apariţia de cicatrici (mai ales la nivelul leziunilor mucoase), stricturi (esofagiene, la nivelul aparatului respirator inferior, uretrale, vaginale, anale). În cazurile severe şi în mod excepţional, se poate ajunge la insuficienţă renală, insuficienţă respiratorie şi hemoragie gastro-intestinală.
Obiective tratamentului în eritemul polimorf sunt:
|
Formele uşoare de eritem polimorf se tratează în ambulatoriul de specialitate (dermatologie), frecvent fiind asimptomatice şi, în consecinţă, neavând nevoie de un tratament specific. În general, leziunile comune de eritem polimorf se vindecă fără dificultate şi fără sechele în 2 – 4 săptamâni. În cazul în care erupțiile sunt limitate şi nu există manifestări generale importante, unii recomandă doar tratament simptomatic care poate include analgezice sau AINS (antiinflamatorii nesteroidiene), antihistaminice, calciu și vitamina D3, vitamina C, comprese reci cu soluţii antiseptice, corticosteroizi topici şi tratamente orale calmante cum ar fi gargară cu soluţie salină, Lidocaină, Difenhidramină elixir.
O situaţie aparte o reprezintă eritemul polimorf cauzat de infecţia cu virusul herpetic, când la tratamentul simptomatic se poate adăuga şi tratamentul specific antiviral (Aciclovir). Acesta este cu atât mai eficient cu cât este administrat cât mai precoce dupa apariţia leziunilor. Scopul folosirii antiviralelor, este de a scurta perioada de evoluţie a bolii, a preveni complicaţiile, a preveni dezvoltarea latenţei şi / sau a recurenţelor, a scade transmiterea şi a elimina latenţa în cazul în care este deja instalată. Pacienţii cărora li se administrează aciclovir au dureri mai puţin intense şi prezintă o vindecare mai rapidă a leziunilor cutanate.
Formele severe şi cazurile complicate de eritem polimorf necesită internare în serviciul de dermatologie, iar formele grave în unitatea de primire a urgenţelor. În cazul formelor moderat – severe, alături de terapia simptomatică şi cea etiologică, potrivit unora consideră că trebuie instituită corticoterapia generală, în doze moderate sau mari (Prednison până la 1 mg / kg / zi sau puls-terapia cu Metilprednisolon – 20 mg / kg / zi, 3 zile) cu scăderea treptată a dozelor, sub protecţie antimicrobiană şi gastrică. Utilizarea lor în cazul formelor uşoare este contraindicată, iar folosirea lor în formele severe este controversată deoarece nu îmbunătăţesc prognosticul şi pot creşte riscul de complicaţii.
Formele complicate cu atingerea altor mucoase pot necesita participarea la evaluare şi tratament a altor discipline cum ar fi oftalmologia, ginecologia sau gastroenterologia în funcţie de atingerea mucoasei corespunzătoare. Formele grave cu leziuni cutanate extinse şi atingere importantă a mucoaselor pot necesita internare în unităţile de primire a urgenţelor cu instituirea de urgenţă a tratamentului. Pe lângă tratamentul etiologic, patogenic şi simptomatic se va interveni pentru reechilibrarea hidro-electrolitică dacă este cazul. Se impune şi o igiena riguroasă pentru a evita suprainfectarea leziunilor, ariile tegumentare denudate fiind îngrijite ca arsurile termice.
În cazurile extreme se poate apela şi la alte metode terapeutice, deşi rar utilizate, cum sunt oxigenoterapia, alimentaţia parenterală, drenaj postural sau se poate solicita transferul în serviciul de terapie intensivă sau în cadrul sectorului de arşi. Pacientul va trebui să fie atent monitorizat, cu urmărirea atentă a evoluţiei sale atât din punct de vedere clinic cât şi paraclinic, pentru a putea trata şi eventual preveni eventualele complicaţii. În cazul în care se suspectează o infecţie secundară trebuie administrate antibiotice. De asemenea, important e să se suprime orice medicaţie administrată anterior debutului bolii întrucât aceasta poate fi răspunzatoare de apariţia patologiei.
O ultimă categorie a manifestării clinice în eritemul polimorf o reprezintă formele recidivantă şi persistentă. Din cauza cunoaşterii insuficiente a etiologiei acestor forme de eritem polimorf, tratamentul lor este uneori dificil de realizat. S-au propus numeroase terapii şi au fost raportate cazuri ce s-au soldat cu succese terapeutice în ceea ce priveşte folosirea Dapsonei, plasmaferezei terapeutice, Interferonului alfa, imunoglobulinelor asociate cu terapia cu corticosteroizi, Micofenolatului de mofetil, Azatioprinei (100 mg / zi, pentu mai multe luni), Ciclosporinei.
În cazul eritemului polimorf recurent cauzat de infecţia cu virusul herpetic se poate interveni terapeutic cu antivirale specifice, fiind necesar un tratament continuu cu doze joase pentru a preveni recurenţele. În acest caz, profilaxia are un rol important, putându-se realiza cu Aciclovir (10 mg / kg / zi – în doze divizate), Valaciclovir (500 – 1000 mg/zi), Famciclovir (500 mg/zi, în 2 prize), Isoprinosină şi nu în cele din urmă protecţie solară pentru a preveni puseele de herpes labial.
În cazul eritemului polimorf persistent cauzat de virusul Ebstein – Barr, tratamentul se poate face cu Aciclovir 4 g / zi, 2 săptămâni, apoi 2 g / zi, putându-se însă înregistra recidive în cursul terapiei, fiind nevoie să se prelungească tratamentul până la 1 an de zile. În cazul celorlalte forme de eritem polimorf persistent cauzate de virusul hepatitei C, virusul hepatitei b sau de boala Crohn va trebui respectat cu stricteţe tratamentul bolii de fond (schema terapeutică de specialitate, regimul igieno-dietetic). Nu în ultimul rând, în cazul eritemului polimorf de cauză paraneoplazică, tratamentul constă în eliminarea cauzei, notându-se o evoluţie favorabilă a leziunilor dupa rezecţia tumorii.
Principalele ingrediente din Emutab sunt:
Tratamentul cu Emutab se face pe o perioadă de 2 luni, 2 tablete de 2 ori pe zi, rezultatele fiind aşteptate să apară încă din primele 30 de zile de administrare.
Se administrează 20 de picături în apă puţină, de 2 ori pe zi, timp de 40 de zile. Nu există din păcate studii care să ateste eficacitatea acestor produse.
Un alt pas în cadrul terapiei eritemul polimorf îl reprezintă supravegherea terapiei şi a evoluţiei bolii, după externare, de către medicul de familie. Acesta mai are un rol important şi anume de a identifica noile cazuri sau recidivele şi de a le îndruma către medicul specialist dermatolog. Putem afirma astfel că tratamentul eritemului polimorf reprezintă un efort de echipă uneori, necesitând colaborarea mai multor specialişti pentru a putea ajunge la un succes deplin terapeutic.
Ultimul din seria de paşi necesari atingerii obiectivelor terapeutice îl reprezintă profilaxia eritemului polimorf. Aceasta se poate realiza pe mai multe planuri în funcţie de etapa evolutivă a bolii. Astfel, se poate face profilaxia apariţiei de noi leziuni prin folosirea de creme sau unguente cu sulfonamide. Pentru prevenirea eritemului polimorf premenstrual s-ar părea că ar fi util Tamoxifenul. Profilaxia suprainfecţiilor se face prin spălarea tegumentelor cu soluţii antiseptice, comprese cu antiseptice, folosirea de creme sau unguente care conţin antibiotice sau antibiotice asociate cu dermatocorticoizi şi nu în ultimul rând, în cazurile grave, izolarea pacientului. Profilaxia recidivelor herpetice la pacienţii cu mai mult de 6 atacuri pe an se face cu doze mici de aciclovir (200 – 400 mg / zi) pe o perioadă de până la un an sau chiar mai mult. În cazul în care nu există răspuns terapeutic la Aciclovir, se poate folosi Valaciclovir (500 mg / zi).
Rinita alergica , Rinita alergică sezonieră (febra fânului) , Sindromul alergiei orale Adenoidita
© Copyright 2022 NewsMed - Toate drepturile rezervate.