Entropion – cauze, semne și tratament

Răsucirea marginii libere a pleoapei spre interior defineşte termenul de entropion. Poziţia normală a pleoapei este spre exterior. Acest tip de patologie este mai des localizată la nivelul pleoapei inferioare.

Elementele responsabile de protecția globului ocular sunt reprezentate de: orbita osoasă, glandele lacrimale, conjuctiva şi pleoapele cu cili şi sprâncenele. Pleoapele sunt nişte structuri musculo-cutanate, în număr de două pentru fiecare ochi: una superioară şi una inferioară.

Cauze

Entropion involutiv (senil)

Este cea mai des întâlnită formă a acestei patologii. Interesează în special pleoapa inferioară. Scăderea tonicităţii sau dezinsertia mușchiilor retractori ai pleoapei inferioare reprezintă principala modalitate de evoluţie a acetui tip de entropion.

Entropion cicatricial

Apare în urmă unei traume, a arsurilor sau în urma unei reacţii la anumite medicamente la nivelul pleoapelor.

Entopion spastic acut

Apare în urmă creşterii tonusului mușchiului orbicular al ochiului, care depăşeşte tonusul mușchiului retractor al ploapei inferioare. Astfel marginea inferioară a pleoapei se inversează, iritând conjunctiva prin frecarea genelor de aceasta

Entropion congenital

Agenezia mușchiului retractor al pleoapei inferioare reprezintă cauza de apariție a entropionului pleoapei inferioare. Prin prezenţa efectelor mecanice ale microftalmiei, entropionul se poate localiza la nivelul pleoapei superioare.

Semne şi simpltome

Principalele semne clinice care apar sunt:

  • afectarea corneei cu apariția panusului
  • întoarcerea spre interior (spre globul ocular) al marginii pleoapei inferioare sau superioare (permanent sau tranzitoriu)
  • senzație de corp străin
  • fotofobie
  • epifora
  • blefarospasmul

Tratamen

Tratamentul entropionului poate fi medical sau chirurgical.

Tramanetul medical

Se utilizează în cazul entropionului senil și constă în aplicarea de unguente și soluții cu lubrifiant, crioterapie sau utilizarea unei lentile de contact terapeutice. Se pot folosi și mici cantități de toxina botulinică pentru ameliorarea entropionului spastic acut.

Tratamentul chirurgical

În cele mai multe cazuri este necesar tratamentul chirurgical. Acesta se realizează sub anestezie locală și nu necesită internare. În timpul procedurii, medicul chirurg oftalmolog îndepărtează o parte din pleoapa inferioară. Pliul palpebral se fixează apoi la placa tarsală prin suturi.

În cazul de entropion cicatricial, se recurge la excizia țesului cicatricial și înlocuirea acestuia cu o grefa de piele. Grefa este prelevată fie din spatele urechii, fie din ploapa superioară.

Postoperator se pot administra antiinflamatoare și antibiotice pentru prevenția infecțiilor. Medicația antialgica și compresele reci pot ameloira simptomatologia postoperatoare. Recidivele sunt rare.

Complicații

Iritarea îndelungată și expunerea la aer cu uscarea corneei, precum și infectarea corneei pot duce la aparitia conjunctivitei. Prin frecarea genelor de cornee pot aparea microzgârieturi sau microulcerații care pot scădea acuitatea vizuală. În cazuri extreme, abraziunile și lezarea corneei pot duce la orbire.

Sursa Foto: http://www.mrdavidcheung.com/functional/entropion.html

Adauga comentariu

Apasa aici pentru a adauga comentariu

Suntem pe social media

Like us!