Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns


Ejacularea prematură – cauze, diagnostic și tratament

NewsMed
NewsMed

08 Mar 2018

eye-glyph Vizualizări: 2345

Distribuie Articolul

                       Ejacularea prematură apare când un bărbat experimentează orgasmul și expulzează material seminal fie înaintea, fie imediat după penetrarea sexuală în urma unei stimulări minime a penisului. Nu este o definiție a ceea ce înseamnă prematur. Societatea Internațională a Medicinei Sexuale o cataloghează ca fiind ”ejacularea care apare înainte sau într-un minut de la penetrare”. Ejacularea prematură duce la sex nesatisfăcător pentru ambii parteneri. Crește anxietatea și apar complicații în reproducere. Ejacularea prematură este una din cele mai comune forme de disfuncție sexuală masculină.

Care sunt cauzele pentru ejacularea prematură?

                       Cauza exactă a ejaculării premature nu este încă cunoscută. Odată cu experiența sexuală și cu vârsta, bărbații învață să își întârzie orgasmul. Ejacularea precoce poate apărea cu un partener nou sau într-o anumită situație sexuală. De asemenea se mai poate întâmpla când a trecut mult timp de la ultima ejaculare. Ejacularea precoce implică de fapt o interacțiune complexă între factori psihologici și biologici.

a) Factori psihologici
 • Experiențe sexuale timpurii
 • Abuz sexual
 • Imagine proastă despre sine
 • Depresia
 • Grijile pentru ejacularea prematură
 • O relație nouă sau o relație stresantă
 • Sentimente de vinovăție
 • Probleme legate de control și intimitate

                       Acești factori psihologici pot afecta și bărbați care au avut anterior o ejaculare normală. Cazurile de ejaculare precoce persistentă sunt considerate de asemenea a fi cauzate de către probleme psihologice. Condiția poate fi trasată înapoi in timp până la traumatismele timpurii cum ar fi : experiențe sexuale traumatizante sau condiționarea, spre exemplu : un adolescent care învață să ejaculeze repede pentru a nu fi prins masturbându-se.

b) Factori biologici
 • Diabet zaharat
 • Scleroza multiplă
 • Inflamația sau infecția prostatei sau a uretrei
 • Probleme cu tiroida
 • Nivele de hormoni anormale
 • Nivele anormale de neurotransmițători
 • Consumul de droguri
 • Consumul excesiv de alcool

Care sunt factorii de risc pentru ejacularea prematură?

                       Mai mulți factori pot crește riscul ejaculării premature, printre care :

 • Disfuncția erectilă – s-ar putea să aveți un risc crescut de ejaculare precoce dacă aveți uneori sau în mod constant probleme cu obținerea sau menținerea erecției. Frica de a pierde erecția te poate determina conștient sau inconștient să te grăbești în timpul interacțiunilor sexuale.
 • Stresul – tensiunea emoțională sau mentală din orice aspect al vieții poate juca un rol în ejacularea prematură, limitând abilitatea de a te relaxa și a te concentra în timpul interacțiunii sexuale

Simptomele ejaculării precoce

                       Din punct de vedere medical, ejacularea prematură este definită de prezența uneia dintre următoarele trăsături:

 • Întotdeauna sau aproape întotdeauna ejacularea are loc înainte de penetrarea sexuală sau la mai puțin de un minut dupa aceasta
 • Inabilitatea de a întârzia ejacularea de fiecare dată când are loc penetrarea
 • Au loc consecințe negative personale, cum ar fi stresul sau frustrarea și evitarea intimității sexuale

                       Secundar evenimentelor ejaculatorii pot apărea simptome psihologice, resimțite atât de persoana în cauză, cât și partenera acestuia. Printre acestea se numără : încredere scăzută în relație, rușine, depresie, dificultăți interpersonale, anxietate, stres mental.

Cum este diagnosticată ejacularea prematură?

                       Medicii definesc ejacularea prematură ca o tulburare sexuală când următoarea frază este adevărată :  ”Ejaculare cu minimă stimulare sexuală înainte sau imediat după penetrare sau înainte ca persoana să-și dorească acest lucru. Condiția este persistentă sau se întâmplă frecvent și cauzează suferință semnificativă.” Pentru a pune un diagnostic clinic doctorul va întreba despre viața sexuală, istoria medicală și va face un examen clinic. De asemenea pot fi făcute teste de sânge pentru a verifica nivelul hormonului masculin : testosteronul.

Care este tratamentul pentru pacienții cu ejaculare prematură?

                       În multe cazuri ejacularea prematură dispare cu timpul. Tratamentul poate să nu fie necesar. Practicarea tehnicilor de relaxare sau utilizând metode de distragere a atenției pot ajuta la întârzierea ejaculării. O combinație între tratamentele medicamentoase și cele non-medicale este adeseori cea mai eficientă metodă.

 

Tehnici comportamentale

                       În unele cazuri terapia ejaculării premature poate implica urmarea unor pași simpli cum ar fi masturbarea cu o oră sau două înaintea actului sexual pentru a putea întârzia ejacularea în timpul sexului. De asemenea este recomandat amânarea actului sexual pentru o perioadă de timp și concentrarea pe alte tipuri de joc sexual pentru a elimina presiunea din timpul întâlnirilor sexuale.

Exerciții pentru mușchii pelvisului

          Mușchii pelvisului slăbiți pot afecta capacitatea de întârziere a ejaculării. Exercițiile ajută la întărirea acestor mușchi. Pentru a executa aceste exerciții :

 1. Identifică mușchii : opriți urinarea în mijlocul fluxului sau încordați mușchii care vă împiedică să eliminați gazele. Aceste manevre utilizează mușchii pelvisului. Odată ce i-ați identificat puteți face aceste exerciții în orice poziție, dar la început va fi mai ușor să le faceți în poziția culcat.
 2. Perfecționarea tehnicii : încordați mușchii pentru 3 secunde și apoi relaxați pentru alte 3 secunde. Faceți aceasta de câteva ori la rând. Când mușchii devin mai puternici puteți face acest exercițiu în poziția șezând, în picioare sau chiar în timpul mersului.
 3. Menținerea concentrării : pentru cele mai bune rezultate concentrațivă să încordați doar mușchii pelvisului, nu și cei ai abdomenului, coapsei sau feselor. Evitați să vă țineți respirația.
 4. Repetați de 3 ori pe zi
Tehnica ”pauză-strânge”
 1. Începeți activitatea sexuală normal, incluzând stimularea penisului, până când sunteți aproape gata să ejaculați.
 2. Rugați-vă partenerul să vă strângă capul penisului, în punctul în care glandul se unește cu corpul penisului și să o mențină pentru câteva secunde, până când dorința de ejaculare trece.
 3. Rugați-vă partenerul să repete acest proces de câte ori este necesar.

                       După câteva sesiuni de practică, sentimentul de a ști cum să întârzii ejacularea devine un obicei și nu mai este necesară această tehnică.

Folosirea prezervativelor

                       Prezervativele scad sensibilitatea penisului, ajutând astfel la întârzierea ejaculării. Există prezervative speciale ”Controlul orgasmului” care conțin agenți anestezianți precum Lidocaina sau Benzocaina sau sunt făcute dintr-un latex mai gros.

Tratamentul medicamentos în ejacularea precoce

                        Cremele și sprayurile anestezice care conțin un agent de amorțire sunt utlizate pentru tratarea ejaculării premature. Acestea sunt aplicate pe penis cu 10-15 minute înaintea actului sexual pentru a reduce senzația. Chiar dacă acestea sunt eficiente și bine tolerate au și efecte secundare cum ar fi : pierderea temporară a sensibilității sau o scădere a plăcerii sexuale. Există și medicamente orale care pot întârzia orgasmul, putând fi utilizate doar cu prescripție medicală. Printre acestea se numără : antidepresivele, analgezicele sau inhibitorii de 5-fosfodiesterază.

Consiliere

                       Această abordarea implică discuțiile cu un specialist de sănătate mentală despre relațiile și experiențele dumneavoastră. Sesiunile ajută la scăderea anxietății din timpul performanței sexuale și realizarea de metode mai bune pentru a face față stresului. Ejacularea prematură vă poate face să simțiți că pierdeți apropierea împărtășită cu partenerul sexual. Poți să te simți nervos, rușinat sau supărat și să vă îndepărtați de partener.  Partenerii își pot pierde conexiunea și se simt răniți. Discuția despre aceste probleme cu o persoană avizată este un pas important. Consilierea relației și terapia sexuală pot fi de mare ajutor. Chiar dacă ejacularea prematură cauzează stres și anixetate în relație este o condiție tratabilă.

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!