Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Anticoncepționalele sunt medicamente utilizate de către femei pentru a preveni sarcina. Modul în care acționează anticoncepționalele este următorul: acestea conțin hormoni sintetici care induc organismul în eroare, creând impresia apariției sarcinii. Hormonii sunt reprezentați de estrogen si progesteron. În acest fel, este inhibată ovulația, procesul prin care este eliberat un ovul matur din ovarul femeii. După eliberare, ovulul poate fi fecundat de spermatozoid, ducând la formarea zigotului.
Așadar, anticoncepționalele, prin acțiunea lor, opresc o componentă esențială în apariția sarcinii, și anume componenta feminină – ovulul. Absența ovulului semnifică faptul că spermatozoizii nu au ce sa fecundeze, deci se pierde orice eventualitate a unei sarcini. Anticoncepționalele au o eficiență de 99% atunci când sunt administrate corect.
Aceste medicamente acționează și prin îngroșarea stratului de mucus din zona cervicală, ceea ce îngreunează drumul spermatozoizilor către uter.
Estimările făcute de Organizația Națiunilor Unite arată că în România, 60.5 % dintre femei folosesc metode contraceptive. Estimările au fost făcute în anul 2015 pentru femei cu vârste cuprinse între 15 si 49 de ani. Dintre acestea, 3.5 % apelează la anticoncepționale. Procentul folosirii anticoncepționalelor este mic, spre deosebire de alte țări precum Germania (51.9%), Portugalia (39.8%) sau Ungaria (37.4%). Este acesta un beneficiu pentru sănătatea româncelor? Din punctul de vedere al efectelor adverse ale acestor medicamente, da.
Riscul unei femei de a face cancer de sân este în strânsă legătură cu expunerea organismului la estrogen și progesteron. De asemenea, perioada acestei expuneri este importantă. Așadar, enumerăm menstruația precoce și întârzierea menopauzei ca factori de risc. Aceste două situații cresc riscul cancerului prin mărirea intervalului de timp în care corpul e expus hormonilor respectivi.
O metaanaliză realizată de Collaborative Group on Hormonal Factors in Breast Cancer a evidențiat o creștere a riscului acestui tip de cancer printre femeile care utilizaseră recent anticoncepționale față de cele care nu folosiseră niciodată. Metaanaliza a fost făcută în 1996 și a vizat peste 50 de studii din întreaga lume. Cel mai mare risc l-au prezentat femeile care au început să folosească anticoncepționale din perioada adolescenței.
Tot această analiză ne spune că la 10 ani de la stoparea consumului de contraceptive, riscul femeii de a face cancer de sân se normalizează. Așadar, dupa 10 ani, aceasta are același risc precum o femeie care nu a luat niciodată anticoncepționale.
Concluzia este că printr-o expunere repetată la hormonii sintetici ai acestor medicamente, crește riscul de a face cancer la sân. Acest risc se menține crescut o perioadă de ani de zile chiar și după oprirea consumului.
Da, și cancerul cervical este un efect advers, mai ales pe termen lung. Folosirea pilulei mai mult de 5 ani crește riscul acestui tip de cancer.
În anul 2002, un grup de cercetători din cadrul World Health Organization au evaluat legătura dintre folosirea anticoncepționalelor și dezvoltarea cancerului cervical în cadrul femeilor infectate cu HPV. Se cunoaște faptul că infecția cu acest virus este premergătoare cancerului de col uterin. Totuși, doar anumite tulpini duc la dezvoltarea cancerului și doar dacă se creează anumite condiții în organism pentru formarea celulelor canceroase.
Astfel, hormonii anticoncepționalelor scad capacitatea celulelor cervicale de a elimina virusul. Totodată, contribuie la schimbările pe care infecția le produce în celule, ajutând la progresia acestora spre celule tumorale. Concluzia cercetătorilor a fost că riscul de a dezvolta cancer de col uterin este de 3 ori mai mare la femeile care au luat anticoncepționale pe o perioadă între 5 și 9 ani față de cele care nu au luat. De asemenea, riscul a devenit de 5 ori mai mare la cele care au utilizat această metodă contraceptivă mai mult de 10 ani.
Afectarea ficatului
Anticoncepționalele duc la creșterea riscului de a dezvolta tumori hepatice benigne. Un exemplu în acest sens sunt adenoamele hepatocelulare. Aceste tumori nu devin decât rareori maligne. Totuși, ele formează protruberanțe în diverse zone ale ficatului și au un grad crescut de sângerare sau ruptură.
Hormonii conținuți în aceste medicamente cresc riscul de formare a cheagurilor de sânge. Acestea pot apărea la nivelul membrului inferior, situație numită tromboză venoasă profundă sau la nivel pulmonar – embolia pulmonară. Totodată, un tromb format la nivelul membrului inferior se poate desprinde de vas și poate ajunge, în final, la nivel pulmonar. În acest fel, chiar și tromboza venoasă profundă poate degenera spre afectare pulmonară. De asemenea, dacă trombul migrează la nivel cardiac, atunci se produce infarctul miocardic. Atât embolia pulmonară, cât si infarctul sunt urgențe care pun viața în pericol.
Riscul apariției acestor cheaguri este crescut și de următorii factori:
-fumatul
-sedentarismul
–obezitatea
-ereditatea: formarea cheagurilor de sânge la membrii familiei
-intervențiile chirurgicale: administrarea de anticoncepționale trebuie oprită cu minim 1 lună înainte de efectuarea intervenției.
Orice simptom precum durerea toracală, dispneea, dificultatea de a vorbi sau vederea neclară este un semnal de alarmă și necesită un consult imediat.
Riscul de formare a cheagurilor de sânge este mai crescut pentru femeile cu vârsta de peste 35 de ani.
Se cunoaște faptul că aproximativ 1/2 din femei au parte de sângerări intermenstruale odată cu inceperea consumului de anticoncepționale. Majoritatea experimentează acest lucru în primele 3 luni de consum. Acest „incident” poate fi explicat fie prin faptul că organismul se adaptează la nivelele diferite de hormoni, fie prin adaptarea uterului la îngroșarea endometrului.
Atenție: Dacă acest fenomen durează mai mult de 5 zile consecutive sau dacă sângerarea este abundentă timp de mai mult de 3 zile, este necesară consultarea unui specialist.
Cefaleea si migrena sunt efecte adverse frecvente alte utilizării anticoncepționalelor. Acest lucru variază cu dozele de hormoni care se găsesc in pastilele respective. Cu timpul, organismul se obișnuiește, iar aceste simptome se ameliorează.
Totodată, la prima utilizare a contraceptivelor orale, pot apărea amețeli moderate. Pentru a evita acest lucru, pastila poate fi luată în timpul mesei sau înainte de culcare.
Femeile care au istoric de depresie trebuie să menționeze acest lucru medicului. Anticoncepționalele cresc riscul depresiei (sau o agravează pe cea existentă) și pot induce tulburări emoționale diverse.
Mai mult, in anul 2015 a fost efectuat un studiu pe 90 de femei și publicat în Human Mapping. Acest studiu a arătat o strânsă legătură între consumul anticoncepționalelor și subțierea stratului cortical din anumite zone ale creierului! Măsurătorile au evidențiat un strat cortical subțiat în cortexul orbitofrontal lateral și în cortexul cingulat posterior. Aceste arii din creier sunt legate de răspunsul la recompensă și de evaluarea stimulilor externi.
Așadar, într-adevăr, utilizarea acestor metode contraceptive modifică inclusiv creierul și, implicit, comportamentul și dispoziția.
Libido modificat
Anticoncepționalele aduc schimbări și când vine vorba de dorința sexuală. Hormonii pe care îi conțin pot crește sau scădea libidoul. Un libido scăzut persistent poate avea o altă cauză, de aceea este necesară părerea unui specialist. Libidoul crescut poate fi explicat prin ameliorarea crampelor menstruale, a sindromului premenstrual și a endometriozei.
De asemenea, utilizarea contraceptivelor orale poate duce fie la o secreție vaginală mai abundentă, fie la reducerea acesteia. În cazul din urmă, pot fi întâmpinate dificultăți în timpul actului sexual din cauza unei lubrifieri insuficiente.
Schimbările hormonale induse de aceste medicamente pot duce la retenție de lichide. O consecință a acestui fapt este creșterea în dimensiuni a corneei sau modificări de formă ale acesteia. În aceste situații, este dificilă utilizarea lentilelor de contact.
Persoanele care poartă lentile trebuie să consulte oftalmologul dacă apar tulburări de vedere.
În ciuda numărului mare de reacții adverse (de la banale la foarte serioase), utilizarea anticoncepționalelor rămâne o alegere individuală. Din nefericire, multe persoane fac alegerea aceasta fără a fi conștienți de toate aceste aspecte. Mai mult decât atât, anticoncepționalele nu oferă protecție față de bolile cu transmitere sexuală.
Înainte de a decide să utilizați această metodă de contracepție, cântăriți bine raportul risc/beneficiu și consultați un medic.
© Copyright 2023 NewsMed - Toate drepturile rezervate.