Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

miercuri, noiembrie 30, 2022

Echimoza – cauze și tratament

NewsMed
NewsMed

02 Nov 2017

eye-glyph Vizualizări: 8108

Distribuie Articolul

Generalități

Ce este echimoza?

Pielea este considerată cel mai mare organ al corpului, deoarece acoperă fiecare parte și are toate proprietățile specifice, cum ar fi creșterea, regenerarea, aprovizionarea cu sânge, aprovizionarea nervilor etc. Pielea joacă de asemenea, un rol foarte important în protecția și reglarea temperaturii. Există multe afecțiuni ale pielii care pot afecta un individ în timpul vieții sale. Culoarea și natura problemei pielii ne conduc la diagnostic și, prin urmare, la tratament. O astfel de problemă a pielii este echimoza, confundată deseori cu o vânătaie. Nefiind însă o problemă foarte frecventă, nu mulți oameni știu despre ea.

Echimoza este definită ca o decolorare care apare la nivelul tegumentelor din cauza sângerării sub piele ca rezultat al traumatismului vaselor de sânge din straturile superficiale ale pielii.

Zonele de echimoză sunt plane fără margini ridicate, cum ar fi cele de acnee sau psoriazis. Modelul echimozelor variază de la o persoană la alta, în unele cazuri este absolut ușoară iar în altele este larg răspândită; uneori poate trece chiar neobservată. Aceste zone de echimoză sunt cel mai frecvent confundate cu vânătăile. Patologia din spatele lor este ruptura vaselor mici de sânge aflate chiar sub piele, dând naștere sângelui extravazat în straturile subcutanate. Ele au o dimensiune aproximativă între 1-5 cm. Vânătăile, spre deosebire de echimoze, tind să fie mai mici și apar datorită unor leziuni grave pe piele. Echimozele, pe de altă parte, sunt semnificative în anumite stări medicale. Pentru a obține tratamentul potrivit, este foarte important ca medicul să facă diferența între aceste condiții de piele.

Cauze

Echimoza nu este în principiu o boală în sine, ci un simptom care indică una sau mai multe boli subiacente. Ea nu este o condiție care pune viața în pericol și nu este un motiv de îngrijorare cel mai adesea. Există însă unele afecțiuni medicale grave care cauzează echimoze. Cauzele comune ale echimozei sunt:

 • Mielom multiplu: este un tip de cancer care afectează celulele plasmatice prezente în măduva osoasă. Creșterea necontrolată a acestor celule se numește mielom multiplu și este o afecțiune care pune viața în pericol. Celulele plasmatice sunt precursorii celulelor albe din sânge, astfel încât o creștere anormală modifică imunitatea și duce la vase fragile de sânge și echimoze.
 • Leucemia: Leucemia este o formă de cancer de sânge care afectează celulele sângelui și țesuturilor. Acesta poate fi acut sau cronic în natură. Există două tipuri de leucemie – limfoidă și mieloidă. În leucemia cronică, de multe ori diagnosticul este dificil, deoarece simptomele nu sunt atât de proeminente. Simptomele comune sunt sângerări și vânătăi. Creșterea nivelurilor de WBC (globule albe) mărește echimozele.
 • Insuficiența renală acută: insuficiența renală acută este eșecul funcțiilor renale care cauzează o perturbare a funcționării organismului. Rinichiul nu poate expulza deșeurile și astfel duce la acumularea acestora în sânge rezultând echimoze.
 • Ciroza hepatică: Ciroza hepatică este cauzată de generarea și funcționarea anormală a celulelor hepatice. Dacă ficatul nu funcționează în mod normal, atunci deșeurile toxice nu sunt metabolizate, iar nivelul lor în sânge crește, ceea ce duce la echimoze.

Alte afecțiuni care pot provoca apariția la niveul pielii a echimozelor sunt:

 • Reacțiile alergice;
 • Radiațiile și chimioterapia la pacienții cu cancer;
 • Medicamentele precum aspirina, heparina și steroizii;
 • Septicemia.

Simptomatologie

Simptomele se regăsesc frecvent la nivelul pielii și în membranele mucoase și rareori în alte organe ale corpului. Există multe simptome care indică faptul că persoana are echimoze, dar uneori pot exista suprapuneri. Simptomele se pot datora unei afecțiuni medicale anterioare sau a unui efect secundar al unui tratament în curs de desfășurare. Prin urmare, este foarte important să se facă distincția între cele două, deoarece linia de tratament va varia. Simptomele comune sunt:

 • Decolorarea pielii este cel mai important simptom. Există o apariție bruscă a unei zone albastru-roșiatice la nivlul tegumentului.
 • Zona afectată nu este umflată, dar poate fi dureroasă la atingere.
 • Apariția de alte echimoze în alte părți ale corpului la câteva zile după formarea primei echimoze.
 • O zonă nouă de apariție care poate apărea în jurul zonei inițiale după 6-7 zile de la primul apariție.

Dacă zona afectată se datorează unei vătămări sau a unei vânătăi, aceasta se vor rezolva într-o săptămână. Dacă însă aceasta crește în dimensiune sau ca număr și nu pare să dispară pe cont propriu chiar și după 5-6 zile, atunci ar trebui să vă adresați imediat unui medic pentru a exclude unele afecțiuni medicale grave.

Tratament

În majoritatea cazurilor, nu este nevoie de nici un tratament și echimoza se rezolvă pe cont propriu la domiciliu. Dacă există însă durere sau roșeață cu inflamație acută, atunci ar putea exista o cauză de bază care trebuie investigată și tratată cât mai curând posibil. Cazurile ușoare de echimoză se rezolvă de obicei spontan. Cu toate acestea, în cazul în care inflamația rămâne, atunci va fi nevoie de tratamentul cauzei care stă la baza acesteia. Echimoza nu este o boală în sine, ci un simptom al patologiei de bază. Unele dintre măsurile paliative care pot fi aplicate sunt:

 • Utilizarea pachetelor de gheață sau a blocurilor de compresie de gheață pot ajuta la reducerea inflamației și durerii. De asemenea, se previne astfel scurgerea ulterioară a sângelui din vasele de sânge rupte prin provocarea vasospasmului. Acest lucru va împiedica răspândirea zonelor de echimoze în alte părți ale corpului.
 • Ridicarea zonei sau membrelor afectate ajută la îmbunătățirea fluxului sanguin și reduce umflarea.
 • Odihna va ajuta, de asemenea, în procesul de recuperare, aceasta fiind cea mai importantă practică în tratamentul echimozei. În timpul somnului, țesuturile se vindecă mai rapid și se împiedică astfel extinderea echimozei.

Atenționări speciale

Contactați imediat medicul dumneavoastră dacă observați următoarele simptome:

 • Sângerare bruscă în piele, fără niciun motiv.
 • Zone de echimoză care nu dispar după o săptămână sau creșterea bruscă a numărului de zone afectate
 • Durere, înroșire și inflamație la nivelul pielii.

Marinescu Cătălina – Iolanda

UMF Carol Davila București

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!