Distribuie Articolul

Duodenita acuta este o patologie cauzată de inflamația nespecifică a mucoaselor duodenale. Duodenita este de obicei asociată cu gastrita și enterocolita acută, gastro – duodenita acută, gastro – duodeno – enterocolita acută.

Etiopatogenie

Cea mai frecventă cauză de duodenită acută este infecția cu Helicobacter pylori. Alte cauze pot fi:

  • infecțiile bacteriene, fungice – în special prin ingerarea alimentelor contaminate
  • infecțiile virale – virusuri hepatice, virusul gripal
  • intoxicații endogene – intoxicația cu uree
  • intoxicații exogene – intoxicația cu arsen, mercur, fosfor
  • antiinflamatoare nonsteroidiene (de tipul aspirinei, ibuprofenului)
  • boala Crohn
  • leziuni la nivelul stomacului sau al intestinului subțire
  • consumul de alcool
  • fumatul
  • prezența factorilor de stres

Simptomele duodenitei acute

Primele simptome apar la 1 – 6 ore de la ingerarea alimentelor alterate. Simptomele pot fi: cefalee, greață, presiune în epigastru, hipocondrul drept și vărsături. Vărsăturile sunt inițial alimentare (resturi de alimente), apoi sunt bilioase (conțin suc biliar). Pacientul poate avea febră, temperatura oscilând între 37º – 39ºC. Dacă vărsăturile sunt continue, pacientul va resimți o stare de oboseală și adinamie.

Pacientul mai poate acuza și senzații de arsură la nivelul stomacului, senzația de stomac plin sau o durere a stomacului care iradiază spre spate sau la nivelul abdomenului inferior.

În formele severe apar tulburări vasomotorii, precum: transpirații reci, hipotensiune arterială. Starea alterată a pacientului se menține până la evacuarea completă a alimentelor alterate din stomac și intestin. Dacă alimentele alterate au ajuns la nivelul intestinului, pacientul va manifesta diaree de intensitate variabilă. Vărsăturile prelungite, incoercibile și diareea produc modificarea echilibrului acido – bazic și deshidratare. Poate apărea și cianoză, colaps periferic, tetanie cu crampe musculare, flatulență, eructație, pirozis (arsuri retrosternale).

Diagnosticul

Diagnosticul este stabilit de medicul specialist pe baza anamnezei, a examinării clinice și a rezultatelor obținute în urma investigațiilor.

– Examenul obiectiv

La examenul obiectiv, se constantă sensibilitate difuză la presiunea în epigastru și hipocondrul drept. Pacientul poate avea limba saburală (limba cu aspect albicios).

– Analizele de sânge

Analizele de sânge evidențiază un număr al leucocitelor care este de cele mai multe ori mărit. În formele severe, în care sunt prezente vărsăturile și diareea persistente sunt observate scăderi ale valorilor clorului, ale potasiului și uneori a sodiului din ser.

Markerii inflamatori de tipul VSH -ului sau a proteinei C reactive au valori crescute, ceea ce sugerează inflamația apărută la nivelul tractului digestiv.

– Endoscopia

Endoscopia este indicată pentru a examinarea mucoaselor și pentru depistarea eventualelor leziuni ale acestora.

– Test de respirație pentru depistarea infecției cu Helicobacter pylori

Infecția cu Helicobacter pylori poate fi depistată printr-un test de respirație. Acest test măsoară nivelul de amoniac din respirație. Efectuarea acestuia este neinvazivă și nedureroasă și durează aproximativ 15 minute. Are o specificitate de 91% și o senzitivitate de aproximativ 87%.

Tratamentul

O primă etapă a tratamentului în duodenita acută sunt spălăturile gastrice pentru a îndepărta alimentele contaminate. Se adminstrează purgativ salin sau o clismă evacuatorie înaltă.

– Tratamentul medicamentos

Principalul tratament administrat unui pacient diagnosticat cu duodenită acută este cel care tratează simptomele. Astfel, sunt indicate antiacidele, precum inhibitorii de pompă de protoni (omeprazol, pantoprazol, lansoprazol, rabeprazol, esomeprazol) sau antagoniștii receptorilor de histamină (ranitidină, famotidină, nizatidină). Sunt importante și medicamentele care protejează mucoasa, precum sucralfatul, alginatul, diosmectina. Este important a se corecta dezechilibrele acido – bazice, cauzate de diaree și vărsături. Se pot utiliza perfuzii cu ser fiziologic, ser glucozat, soluție Ringer intravenos sau se administrează oral clorură de potasiu.

Infecțiile bacteriene cauzate de Helicobacter pylori sau alți agenți patogeni sunt tratate cu tratament antibiotic.

– Tratamentul chirurgical

Tratamentul chirurgical poate fi reprezentat de gastrectomie (rezecarea unei porțiuni a stomacului), piloroplastia (secționarea parțială a valvei dinttre stomac și duoden) sau vagotomie (secționarea nervului vag).

– Regimul alimentar

Reginul hidric este recomandat între una și trei zile, în funcție de severitatea simptomelor. Ulterior, se adaugă progresiv alimentele făinoase, ouă fierte moi, brânza nefermentată, carnea slabă, legumele.

Cele mai importante modificări ale regimului alimentar în duodenita acută cuprind renunțarea la alimentele iritante și fracționarea meselor. Alimentele interzise sunt alcoolul, cafeaua, ceaiul negru și verde, băuturile carbogazoase, condimentele. Este important a se renunța la fumat, dar și a limita sau a renunța la administrarea antiinflamatoarelor nesteroidiene.

Fracționarea meselor presupune ca pacientul să aibă 5 sau 6 mese pe zi. Este important ca alimentele să fie mestecate bine. Ultima masă este indicată a se lua înainte de ora 7 seara.

Pe termen lung, se recomandă consumul de carne fără grăsime (pui, vacă, vițel, iepure), pește. Carnea de porc se poate consuma după ameliorarea simptomelor. Lactatele permise sunt cele degresate, dar și brânza de vaci proaspătă, caș, telemea proaspătă. Alte alimente permise sunt ouălele, bananele, legume cu conținut scăzut de celuloză (spanac, cartofi, fasole verde, mazăre verde, salată verde).

Unele dintre ceaiurile permise sunt cele de mentă, tei, sunătoare, mușețel. Este indicat a se bea ceaiurile slab îndulcite sau îndulcite cu miere. Se va evita apa minerală, dar și alte băuturi carbogazoase, precum și băuturile reci sau fierbinți.

Evoluție și prognostic pentru duodenita acută

Duodenita acută are o evoluție favorabilă în cazul respectării tratamentului și a regimului alimentar. În caz contrar, pot apărea complicații de tipul leziunilor ulcerative sau a hemoragiilor. De asemenea, duodenita se poate croniciza în timp, devenind duodenită cronică.

Profilaxia

Prevenirea acestei complicații este realizată în principal prin respectarea unui regim alimentar corespunzător. Este recomandat a se evita fumatul, alcool, alimentele iritante pentru mucoasă digestivă. Administrarea antiinflamatoarele nesteroidiene, a corticosteroizilor sau a altor medicamente se va face doar la recomandarea medicului.

Adaugă un comentariu