Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Glicemia reprezintă concentrația glucozei în sânge. La om, glucoza este sursa primară de energie și este critică pentru funcția normală, într-un număr de țesuturi, în special creierul uman care consumă aproximativ 60 % din glucoza din sânge la indivizi cu sedentaritate nemâncat. Glucoza poate fi transportată din intestine sau ficat către alte țesuturi din organism prin intermediul fluxului sanguin. Absorbția celulară a glucozei este în principal reglementată de insulină, un hormon produs în pancreas. Dozarea glicemiei este una din cele mai importante explorări de laborator, atât pentru diagnosticul diferitelor afecțiuni unde este implicată cât și pentru screeningul diabetului zaharat.
Nivelurile de glucoză sunt de obicei cele mai scăzute dimineața, înainte de prima masă a zilei, și se ridică după mese o oră sau două de câteva milimoli. Nivelurile zahărului din sânge în afara intervalului normal pot fi un indicator al unei afecțiuni medicale. Un nivel persistent ridicat este denumit hiperglicemie; nivelurile scăzute sunt denumite hipoglicemie. Diabetul zaharat se caracterizează prin hiperglicemie persistentă din oricare din mai multe cauze și este cea mai proeminentă boală legată de eșecul reglementării zahărului din sânge. Există diferite metode de testare și măsurare a nivelului zahărului din sânge. Aportul de alcool provoacă o creștere inițială a zahărului din sânge și, ulterior, tinde să determine scăderea nivelului. De asemenea, anumite medicamente pot crește sau reduce nivelul de glucoză.
Pentru determinarea glicemiei în laborator folosește de obicei sânge recoltat pe florură de sodiu, care inhibă glicoliza eritrocitară. Dozarea standard a glicemiei se bazează pe metoda hexokinazei (colorimetric). De asemenea, glicemia din sângele capilar se poate determina și în ambulator, utilizând sticsuri comerciale care pot fi citite direct, prin comparare cu o scală etalon sau cu ajutorul unui aparat (glucometru).
Glucoza din sânge provine din:
În condiţii fiziologice, concentraţia glucozei în sânge este de 4,5 – 5,5 mmol/L, adică 0,8 – 1 g/L.
În menţinerea nivelului normal al glicemiei intervin mecanisme homeostatice, ficatul şi ţesuturile extrahepatice având un rol important.
Nivelul glicemiei este un parametru care determină utilizarea glucozei de către ţesuturile extrahepatice. Celulele ţesuturilor extrahepatice nu sunt liber-permeabile pentru glucoză, fapt ce constituie principalul factor care reglează pătrunderea glucozei în aceste celule. În schimb, membrana celulei hepatice este permeabilă pentru glucoză. Intrarea glucozei în celulele extrahepatice este dependentă de insulină.
La o concentraţie normală a glucozei în sânge, ficatul apare ca un producător de glucoză, dar atunci când glicemia creşte, producţia de glucoză în ficat scade şi creşte consumul de glucoză. Când glicemia atinge o valoare ridicată, intervine rinichiul care îşi exercită rolul reglator. Glucoza este continuu filtrată de către glomerulii renalu şi este reabsorbită la nivelul tubilor renali. Când concentraţia glucozei în sânge creşte, filtratul glomerular conţine mai multă glucoză decât poate fi absorbită şi ca urmare, excesul trece în urină. Eliminarea glucozei prin urină (glicozuria) se produce atunci când glicemia atinge valoarea de 9,5 – 10 mmoli/L (1,7 – 1,8 g/L). Această valoare a glicemiei se numeşte prag renal de eliminare pentru glucoză şi este dependent atât de capacitatea de reabsorbţie cât şi de viteza de filtrare glomerulară.
Pătrunderea glucozei în celule şi eliberarea ei din glicogenul hepatic sunt supuse acţiunii hormonilor care pot avea acţiune hipoglicemiantă (insulina) sau hiperglicemiantă (adrenalina, glucagonul, hormonul corticotrop – ACTH, hormonul de creştere – STH).
Orice dezechilibru în mecanismele de reglare a metabolismului glucidic poate avea drept consecinţă instalarea unei hipoglicemii sau hiperglicemii.
a) foame, inaniţie;
b) perturbarea secreţiei hormonilor implicaţi în metabolismul glucozei:
Există o multitudine de sindroame hiperglicemice, dintre care importanţă deosebită prezintă diabetul zaharat, definit ca o maladie cauzată de lipsa totală sau relativă de insulină şi care este caracterizat prin hiperglicemie, frecvent însoţită de glicozurie.
Diabetul zaharat este cea mai frecventă boală în patologia endocrină, cu modificări la nivelul metabolismului glucidic (în principal) şi tulburări ale metabolismului lipidic, proteic, acido – bazic și hidro – electrolitic. Există două tipuri majore de diabet:
© Copyright 2023 NewsMed - Toate drepturile rezervate.