Diferențe între diabetul zaharat tip 1 și tip 2

 

            Diabetul zaharat este una dintre cele mai răspândite boli de pe glob (fiind o problemă de sănătate publică) şi cea mai frecventă boală din patologia endocrină. Se caracterizează prin tulburări ale întregului metabolism (proteic, lipidic, glucidic, hidro-electrolitic și acido-bazic), în principal afectând metabolismul glucidelor. Afectează circa 5 % din populația generală în țările dezvoltate, dar 50% dintre cazuri rămân nediagnosticate. În țările dezvoltate, diabetul zaharat este principala cauză de cecitate la pacienții cu vârsta mai mică de 60 ani.

            Statistic, în anul 1995 în lume erau 135 de milioane de cazuri de diabet zaharat; în anul 2015, în lume erau 415 de milioane de cazuri, iar pentru anul 2040 numărul estimat de persoane cu diabet va fi de aproximativ 642 de milioane de cazuri. În Romania, într-un studiu efectuat în anul 2014, 11,6 % din populație are diabet zaharat (9,2 % din cazuri sunt diagnosticate iar, 2,4 % sunt nediagnosticate) și 18,4 % din populație au prediabet.

            Este foarte important diagnosticarea precoce a diabetului zaharat, fie diabet zaharat tip 1, fie diabet zaharat tip 2 pentru:
  • evitarea apariției complicațiilor acute (comă hipoglicemică, comă cetoacidozică, comă hiperosmolară, comă lactacidemică și infecțiile, orice sediu este posibil: respiratorii, urinare, cutaneo-mucoase, ORL, stomatologice) sau cronice (nefropatie diabetică, retinopatia diabetică, accidentul vascular cerebral, infarctul miocardul acut, arteriopatia obliterantă a membrelor inferioare, neuropatia senzitivo- motorie şi neuropatia vegetativă, manifestă sub mai multe forme precum: neuropatia cardiacă, hipotensiunea arterială ortostatică, gastropareză diabetică, diareea, vezica neurologică, tulburări de dinamică sexuală);
  • evitatea tratamentului cu insulină sau preparate non – insulinice (antidiabeticele orale), pacienții având opțiunea de a controla diabetul zaharat cu regimul igieno – dietetic (efortul fizic, dieta echilibrată);
  • regimul dietetic reprezintă principala bază terapeutică a tuturor formelor de diabet zaharat, fiind cel mai bun mijloc de echilibrare a bolii; 33 % dintre bolnavi necesită exclusiv dietă. Scopul acestei diete este asigurarea unui aport rațional de principii alimentare, atât cantitativ (aportul caloric) cât și calitativ (echilibrarea principiilor alimentare: glucide, proteine, lipide).
  • de obicei, pacienții sunt diagnosticați întâmplător cu diabet zaharat, în urma analizelor anuale pe care le fac la medicul de familie sau internarea în spital pentru o boală și în urma analizelor se decelează și diabetul zaharat. În diabetul zaharat tip 1 scădere ponderală în greutate, astenie fizică importantă, debut simptomatogiei este relativ abrupt, cu simptome evidente (poliurie, polidipsie, polifagie, scădere ponderală în greutate, astenie fizică importantă), pe când în diabetul zaharat tip 2, simptomatologie de debut este ştearsă sau absentă.

Diferențe între diabetul zaharat tip 1 si diabetul zaharat tip 2

Caracteristici
Diabetul zaharat tip 1
Diabetul zaharat tip 2
Vârsta la debut

poate apare la orice vârstă, dar mai frecvent < 30 ani

de obicei, > 40 de ani
Tendință la cetoză

cu tendinţă la cetoacidoză

fără tendinţă la cetoacidoză

Tablou clinic

debut relativ abrupt, cu simptome evidente

simptomatologie de debut ştearsă sau absentă
Greutate corporală subponderal sau normoponderal supraponderal sau obez
Insulinemie ↓↓ normal/ ↑/  ↓
Tratamentul cu insulină

pacienţii sunt “dependenţi” de insulină

pacienţii răspunzând bine la dietă şi tratamentul cu antidiabetice orale; ulterior, unii vor necesita insulinoterapie
Anticorpi circulanţi Prezenți Rari (< 10% din cazuri)
Peptidul C ↓↓ Normal/ ↑/  ↓

Suntem pe social media

Like us!