Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

miercuri, noiembrie 30, 2022

Diareea călătorului – cauze, simptome, tratament

NewsMed
NewsMed

30 Mar 2018

eye-glyph Vizualizări: 863

Distribuie Articolul

Diareea călatorului este o tulburare a sistemului digestiv caracterizată de apariţia diareei însoţită de crampe  abdominale. Această condiţie este cauzată de ingestia unor alimente sau băuturi contaminate. Din fericire, diareea călătorului nu este o condiţie foarte periculoasă, ea fiind în marea majoritate a cazurilor doar neplăcută.

În momentul în care vizitaţi un loc în care condiţiile climatice şi practicile sanitare sunt diferite de cele de acasă, aveţi un risc mare de a dezvolta diareea călătorului.

Pentru a reduce riscul de apariţie a diareei călătorului, trebuie să aveţi grijă ce mâncaţi şi ce beţi în timpu călătoriilor dumneavoastră. Dacă dezvoltaţi diareea călătorului trebuie să ştiţi că este posibil ca aceasta să se rezolve chiar în lipsa oricărui tratament. Totuşi, este recomandat ca în momentul în care porniţi într-o călătorie într-o zonă cu risc crescut să aveţi la dumneavoastră medicamente aprobate de medic, utile în tratamentul diareei.

Diareea călătorului – Cauze

Este posibil ca diareea călătorului să fie determinată de stresul călătoriei sau de modificările din dietă. Totuşi, aproape de fiecare dată este implicat şi un agent infecţios.

Diareea călătorului apare în mod tipic după ingestia de alimente sau apă contaminate. Agenţii infecţioşi implicaţi pot fi virusuri, bacterii sau paraziţi. Cel mai frecvent agent infecţios implicat este Escherichia coli enterotoxigenă. Această bacterie, o dată intrată în tractul digestiv se ataşează peretelui intestinal şi începe să elibereze toxine. Toxinele produse de E.coli sunt responsabile de apariţia diareei şi a crampelor abdominale.

Mulţi oameni se întreabă cum de localnicii din aceste zone cu risc înalt nu sunt afectaţi de diaree. Răspunsul este simplu, din cauza expunerii repetate la astfel de infecţii, corpul lor se obişnuieşte cu bacteria, sistemul lor imun fiind pregătit. Localnicii dezvoltă încă de mici imunitate în faţa acestor infecţii.

Diareea călătorului – Factori de risc

În fiecare an milioane de turişti din întreaga lume suferă de diareea călătorului. Printre destinaţiile cu risc înalt se numără: anumite zone din America Centrală şi de Sud, Mexicul, Africa, Orientul Mijlociu şi Asia. De asemenea  zone cu risc relativ sunt considerate: unele insule din Caraibe şi anumite ţări din Europa de Est.

În general se consideră că riscul de a dobândi diareea călătorului este mic în Nordul şi Vestul Europei, Japonia, Canada, Australia, Noua Zeelandă sau Statele Unite ale Americii.

Şansele de a dobândii diareea călătorului sunt determinate în cea mai mare parte de destinaţia dumneavoastră. Trebuie menţionat că anumite grupuri de oameni au un risc mai mare de a dezvolta diareea călătorului:

 • Adulţii tineri – diareea călătorului este mai frecventă la turiştii tineri, deşi motivele nu sunt clare. Este posibil ca aceştia să fie mai sensibili din cauza imunităţii mai slabe. Un alt motiv ar putea să fie reprezentat şi de faptul că aceştia sunt mai aventuroşi decât cei mai în vârstă în privinţa alegerii ţărilor, dar şi a alegeriilor alimentare, ei fiind mai puţin vigilenţi în a evita mâncarea contaminată.
 • Persoanele cu un sistem imunitar scăzut – un sistem imunitar scăzut creşte vulnerabilitatea la infecţii
 • Persoane cu diabet, boli inflamatorii intestinale sau ciroză – aceste condiţii cresc vulnarabilitatea la infecţii şi cresc riscul de a dezvolta forme mai severe
 • Persoane ce urmează tratamente cu antiacide sau blocante acide – aciditatea gastrică are rolul de a distruge microorganismele, iar alcalinizarea stomacului favorizează dezvoltarea bacteriilor
 • Persoanele ce călătoresc în anumite persioade din an – riscul de a dezvolta diareea călătorului se corelează şi cu anotimpul, de exemplu în Asia de Sud, riscul cel mai mare este în timpul lunilor calde de dinaintea musonilor.

Diareea călătorului – Simptome

Tipic, diareea călătorului începe brusc în timpul călătoiei sau la scurt timp după ce vă întoarceţi acasă. În marea majoritate a cazurilor, diareea călătorului se ameliorează în aproximativ 1-2 zile fără tratament, dispărând complet într-o săptămână.

Cele mai comune semne şi simptome ale diareei călătorului:

 • apariţia abruptă a 3 sau mai multe scaune moi pe zi
 • dorinţă imperioasă de defecaţie
 • crampe abdominale
 • greaţă
 • vărsături
 • febră

Unele persoane pot experimenta deshidratare moderată până la severă, vărsături persistente, febră înaltă, scaune sangvinolente, dureri abdominale sau rectale severe.

În cazul în care copilul dumneavoastră prezintă oricare din aceste semne sau diareea persistă mai mult de trei zile vă recomandăm să consultaţi medicul.

Când să vă adresaţi medicului?

Diareea călătorului în general dispare de la sine în câteva zile. Semnele şi simptomele pot să dureze mai mult sau să fie mai severe dacă diareea este produsă de alte microorganisme, nu de bacteriile comune.

Dacă experimentaţi deshidratare severă, vomă persistentă, scaune cu sânge sau febră înaltă, ori diareea persistă mai mult de câteva zile, vă recomandăm să vă adresaţi de urgenţă unui serviciu medical. Ambasada locală sau consulatele ar putea să vă ajute să găsiţi o unitate medicală specializată şi chiar să vă ajute să contactaţi un medic care să vorbească limba dumneavoastră.

Trebuie să fiţi extrem de precauţi atunci când călătoriţi însoţiţi de copii. Copiii sunt mult mai sensibili la diareea călătorului. Ei pot dezvolta rapid deshidratare severă. Vă recomandăm să vă adresaţi medicului cât mai rapid în cazul în care copilul dumneavoastră este bolnav sau prezintă unele din următoarele simptome:

 • vărsături persistente
 • scaune cu sânge sau diaree severă
 • febră peste 39°C
 • gură uscată sau plâns fără lacrimi
 • somnolenţă, ameţeli, leşin
 • scăderea volumului urinar sau scăderea numărului de scutece ude la copiii mici.

Diareea călătorului – Complicații

Din cauza piederilor de lichide, săruri şi minerale în timpul episodului de diaree, apare deshidratarea. Deshidratarea este periculoasă mai ales pentru copii, adulţi vârstnici sau persoane cu imunitate scăzută.

Deshidratarea apărută în urma episoadelor de diaree poate să conducă la apariţia unor complicaţii severe precum afectare de organ, şoc sau comă. Semnele şi simptomele de deshidratare sunt reprezentate de: uscăciunea gurii, sete intensă, diureză scăzută, oboseală extremă.

Mijloace de prevenţie împotriva diareei călătorului

Pentru a prevenii diareea călătorului trebuie să ţineţi cont de anumite principii pe care trebuie să le urmaţi în timpul călătoriilor dumneavoastră.

Aveţi grijă ce mâncaţi

Axioma de aur atunci când călătoriţi în altă ţară este: „Fierbe, găteşte, decojeşte sau lasă”. Studiile au arătat că puteţi să vă îmbolnăviţi chiar dacă ţineţi cont de acest principiu. Ţineţi minte următoarele sfaturi pentru a vă scădea riscul de îmbolnăvire:

 • Nu consumaţi alimente de la vânzătorii ambulanţi
 • Evitaţi laptele nepasteurizat sau produsele lactate, inclusiv îngheţata din locuri nesigure
 • Evitaţi consumul de carne crudă sau insuficient preparată, peşte şi fructele de mare
 • Evitaţi consumul de alimente la temperatura camerei precum sosurile sau mâncarea de la bufet
 • Mâncaţi alimente fierbinţi şi bine gătite
 • Consumaţi fructe şi legume pe care puteţi să le decojiţi singuri, precum banane, portocale sau avocado, evitaţi salatele şi fructele ce nu pot fi decojite precum strugurii sau fructele de pădure
 • Trebuie să ştiţi că alcoolul din băutură nu vă protejează de apa sau gheaţa contaminată.

Nu beţi apa din surse nesigure

Atunci când vizitaţi ţări la risc, păstraţi următoarele sfaturi în minte:

 • Evitaţi apa nesterilizată, dacă sunteţi nevoit să beţi apa locală, atunci fierbeţi-o pentru cel puţin trei minute
 • Evitaţi cuburile de gheaţă produse local sau sucurile de fructe amestecate cu apă de la robinet
 • Fiţi atenţi la consumul de fructe spălate cu apă contaminată
 • Nu înotaţi în apă ce ar putea să fie contaminată
 • Ţineţi gura închisă în timp ce faceţi duş
 • Simţiţi-vă liber să consumaţi apă, sucuri, bere, vin sau alte băuturi din recipientele lor originale, dar aveţi grijă se le deschideţi dumneavoastră, de asemenea este indicat să ştergeţi sau să spălaţi orice doză sau sticlă înainte de a bea din ea
 • Utilizaţi apă îmbuteliată pentru a vă spăla pe dinţi
 • Comandaţi băuturi fiebinţi precum ceai sau cafea şi aveţi grijă să vă fie aduse foarte fierbinţi

Dacă nu este posibil să cumpăraţi apă îmbuteliată atunci fierbeţi apa sau luaţi cu dumneavoastră un aparat sau pastiluţe pentru purificat apa. Luaţi în considerare achiziţionarea unui aparat pentru filtrarea apei pentru călătoria dumneavoastră dacă ştiţi că nu aveţi de unde să faceţi rost de apă îmbuteliată.

Puteţi să vă dezinfectaţi apa folosind iod sau clor, iodul fiind considerat mai eficient şi fiind rezervat călătoriilor scurte, deoarece excesul de iod poate să devină dăunător. Puteţi să cumpăraţi astfel de pastile de la farmacii sau magazine unde se găsesc produse pentru camping şi drumeţii. Aveţi grijă să urmăriţi indicaţiile de pe pachet.

Alte măsuri de prevenţie a diareei călătorului

 • Aveţi grijă ca vesela şi tacâmurile să fie curate şi uscate înainte de a le folosi
 • Spălaţi-vă des pe mâini şi mereu înainte de a mânca, dacă nu este posibil să vă spălaţi pe mâini atunci folosiţi un dezinfectant pe bază de alcool (cel puţin 60%) pentru a vă curăţa pe mâini înainte de a mânca
 • Căutaţi să mâncaţi produse alimentare ce au nevoie de puţină manevrare în timpul preparării
 • Fiţi atenţi la copii, împiedicaţii să îşi bage mâinile murdare sau alte obiecte în gură, dacă este posibil aveţi grijă ca aceştia să nu se târască sau să pună mâinile pe podele
 • Legaţi o panglică roşie în jurul robinetului care să vă reamintească să nu beţi apă de la robinet sau să vă spălaţi pe dinţi cu apa de la robinet.

Medicamente utile în prevenţia diareei călătorului

Experţii în sănătate publică în general nu recomandă să luaţi antinbiotice pentru a prevenii apariţia diarei călătorului, deoarece creşte riscul de apariţie a diareei rezistente la antibiotice. De asemenea trebuie menţionat că antibioticele nu oferă protecţie împotriva virusurilor şi a paraziţiilor. Un alt dezavantaj este reprezentat de faptul că ele pot să îi confere călătorului un fals sentiment de securitate, aceştia nemaifiind atenţi la ceea ce consumă. Un alt dezavantaj al folosirii antibioticelor este reprezentat de efectele adverse ale acestora precum rash sau sesibilitate la soare.

Ca măsură preventivă, unii medici recomandă utilizarea de subsalicilat de bismut, ce s-a dovedit util în scăderea riscului de diaree. Trebuie să aveţi grijă să nu utilizaţi acest medicament mai mult de trei săptămâni sau în timpul sarcinii, dacă aveţi alergie la aspirină sau utilizaţi alte medicamente,  ca de exemplu anticoagulante. Efecte adverse comune ale subsalicilatului de bismut sunt coloraţia neagră a limbii şi scaunele de culoare neagră. În anumite cazuri poate să provoace constipaţie, greaţă, ameţeli şi, mai rar, tinitus.

Diareea călătorului – Tratament

Deoarece diareea călătorului tinde să se rezolve de la sine, puteţi să vă simţiţi mai bine chiar în lipsa oricărui tratament. Este important să rămâneţi hidratat utilizând lichide sigure precum apa îmbuteliată sau apa fiartă şi răcită. Dacă nu vă reveniţi într-un timp relativ scurt, atunci adresaţi-vă medicului sau utilizaţi medicamente care să vă amelioreze simptomele.

Medicamente pe care ar fi bine să le aveţi la dumneavoastră atunci când urmează să călătoriţi în zone cu risc crescut:

 • agenţi ce scad motilitatea intestinală – pot reduce spasmul şi astfel să încetinească tranzitul intestinal scăzând frecvenţa scaunelor. Mare atenţie, ele nu sunt recomandate a se administra copiilor sau celor ce asociază febră sau scaune sangvinolente, deoarece întârzie eliminarea toxinelor. Intrerupeţi administrarea în cazul în care simptomele se înrăutăţesc sau diareea continuă şi adresaţi-vă de urgenţă medicului!
 • subsalicilat de bismut
 • antibiotice – acestea se pot administra în urma unui consult medical şi a prescrierii lor de un medic.

Este foarte important să discutaţi cu un medic referitor la ce medicamente să aveţi la dumneavoastră în timpul unei astfel de călătorii. Anumite medicamente pot să nu fie disponibile în alte ţări, iar produsele din ţările respective ar putea să nu fie sigur de utilizat. Este cel mai recomandat să discutaţi cu un medic înainte de a pleca într-o astfel de călătorie cu risc.

Evitarea deshidratării

Deshidratarea este una din cele mai importante complicaţii ale diareei călătorului. Este important să rămâneţi bine hidratat. Cea mai bună cale pentru a înlocui fluidele pierdute este reprezentată de utilizarea soluţiilor de rehidratare orală. Aceste soluţii conţin apă şi săruri în proporţii specifice, astfel încât să înlocuiască proporţional apa şi minerale pierdute în urma diareei sau febrei.

Soluţii de rehidratare orală

Soluţiile de rehidratare orală sunt disponibile farmacii şi în anumite magazine alimentare. Se mai pot utiliza săruri pentru rehidratare sub formă de praf ce se amestecă cu apă. Este foarte important să urmaţi instrucţiunile de pe pachet atunci când le folosiţi. Ele sunt disponibile în farmacii. Dacă aceste produse nu sunt disponibile sau nu aveţi acces la ele puteţi să vă preparaţi singur soluţia de rehidratare urmând următoarea reţetă:

 •  o jumătate de linguriţă de sare
 • o  jumătare de linguriţă de bicarbonat de sodiu
 • 4 linguriţe de zahăr
 • 1 litru de apă potabilă.

Atât dumneavoastră cât şi copilul dumneavoastră puteţi să utilizaţi această soluţie, bând cantităţi mici pe parcursul zilei ca supliment atâta timp cât deshidratarea persistă. Este foarte important să beţi cantităţi mici pentru a scădea riscul de a vomita. Dacă simptomele de deshidratare nu se ameliorează atunci consultaţi de urgenţă medicul. Soluţiile de rehidratare orală reprezintă o metodă de urgenţă utilă pentru o scurtă perioadă de timp.

Alimentaţia în timpul episoadelor de diaree

Dacă suferiţi de diareea călătorului este recomandat să evitaţi cafeina şi produsele lactate, aceste putând să înrăutăţească simptomele şi să crească pierderea de fluide. Nu uitaţi să consumaţi lichide, să beţi sucuri, ceaiuri, supe, băuturi decafeinizate sau băuturi izotonice pentru a înlocui fluidele şi mineralele. Pe măsură ce simptomele se ameliorează, încercaţi să vă alimentaţi cu ajutorul unei diete uşoare. Este recomandabil să mâncaţi biscuiţi săraţi, crackersi, banane, piure de mere, pâine prăjită, orez, cartofi, tăiţei simplii. După ce diareea dispare puteţi să reveniţi la dieta obişnuită. Aveţi grijă să reintroduceţi treptat în dieta dumneavoastră produsele lactate, cafeina şi alimentele bogate în fibre.

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Dr. Iamu Andrei
Chirurgie generală

Apendicita

Evaluat 0 / 10
Locație: Sibiu
Dr. Calinoiu Stefan George
Stomatologie generală

Abcesele primare ale lojilor superficiale mandibulare , Abrazia dentară , Caria dentara Necroza şi gangrena pulpară

Evaluat 10 / 10
Locație: Bucureşti
Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!