Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

miercuri, iunie 07, 2023

Diabetul gestational

NewsMed
NewsMed

10 Sep 2017

eye-glyph Vizualizări: 479

Distribuie Articolul

Ce inţelegem prin diabetul gestaţional?

Diabetul gestational (de sarcină) este o afecţiune temporară ce poate apărea la unele femei în timpul sarcinii. Ca orice altă formă de diabet, acesta presupune prezenţa nivelului ridicat de zahăr în sânge (hiperglicemie). Boala apare, de cele mai multe ori, în al doilea trimestru de sarcina. Din fericire, diabetul gestational dispare după naştere, chiar daca a fost instituit tratament pe timpul sarcinii care să menţină glicemia sub control. Totuşi, rămâne un oarecare risc de reapariţie a diabetului odată cu înaintarea în vârstă. Deci, orice femeie care s-a confruntat cu diabetul gestational va trebui să îşi monitorizeze atent valorile glicemiei în continuare.

Diabetul gestational apare mai ales în rândul femeilor din anumite grupuri etnice ca: amerindieni,afroamericani, hispanici, pacifici islandezi.  In Statele Unite, un studiu din 2014, a  arătat că între 4% şi 9 % dintre femei dezvoltă această afecţiune (conform.„Centres for Disease Control and Prevention”)

Care sunt simptomele diabetului gestational?

Nu există un tablou specific în cazul acestei afecţiuni sau simptomatologie care să pună viaţa mamei sau a fătului  în pericol, dar se pot constata:

  • senzaţie exagerată de sete,
  • senzatia de gura uscata,
  • oboseală,
  • urinare excesivă,
  • infectii recurente,
  • vederea neclara.

Ce provoacă diabetul din timpul sarcinii?

Din păcate nu se cunoaşte cauza apariţiei diabetului gestational. În cazul acestei afecţiuni, a fost constatat faptul că nivelul zahărului din sânge creşte din cauza interferării hormonilor placentei cu insulina secretată de corpul mamei. Insulina este hormonul care introduce zahărul (glucoza) din sânge, în celulele corpului şi, astfel, menţine valorile normale ale glicemiei. De cele mai multe ori, zahărul din sânge în exces este preluat de către fetus. In cazul diabetului gestational, insa, placenta secretă un număr crescut de hormoni ce blochează acţiunea insulinei secretată de corpul mamei. Rezultatul este aparitia hiperglicemiei.

Există şi situaţii când diabetul era instalat dinainte, dar este descoperit la controalele medicale din timpul sarcinii, fie că pacienta prezintă factori de risc sau nu.

Care sunt factorii de risc ai acestei afecţiuni?

  1.  Sarcină anterioară cu diabet gestaţional
  2.  Naşterea unui copil cu o greutate mai mare de 4 kg
  3.  Istoric familial de diabet tip 2
  4.  Stadiu prediabetic
  5.  Supraponderabilitate/obezitate

Cum este diagnosticat diabetul gestational?

Conform „Institutului Naţional de Sănătate”, efectuarea testelor de sarcina începe din săptămânile 24-28 sau chiar mai devreme, dacă gravida prezintă factori de risc. Se începe cu un prim test, ce presupune screeningul glicemiei, în timpul căruia gravidei i se dă să bea o soluţie ce conţine glucoză şi după o ora se măsoară valoarea glicemiei. Dacă această valoare este ridicată, atunci se va efectua un al doilea test, numit, testul de toleranţă la glucoză.

Acest test implică pregătirea pacientei, în sensul ţinerii unui post de 8-14 ore. După acest interval, pacientei i se dă un lichid cu un continut crescut in glucoză şi timp de 2-3 ore se monitorizează, la intervale de 30-60 de minute, nivelul zahărului din sânge. Statistic, 2/3 din femeile care fac acest test nu sunt diagnosticate cu diabet gestational. În cazul în care testul de toleranţă la glucoză iese pozitiv, atunci acesta se repetă timp de 6-12 săptămâni. După naştere se monitorizează valoarea glicemiei o dată la 1-3 ani pentru identificarea unei eventuale instalări a intoleranţei la glucoză.

Complicaţiile diabetului gestational

Diabetul gestaţional netratat are ca rezultat creşterea fătului mai mult decât este normal-macrosomie(mai mult de 4 kg),ceea ce va duce la un risc crescut  de apariţie a unor leziuni traumatice în timpul naşterii, necesitând inducerea travaliului sau operaţia de cezariană, în săptămânile 38-40 de sarcină. Gravida se poate confrunta cu o naştere prematură.

Nou-născutul poate prezenţa hiperglicemie(datorat unei cantităţi mari de insulină în sânge), sindromul de detresă respiratorie, afecţiune în care respiraţia este dificilă din cauza insuficientei dezvoltări a plămânilor, icter, iar mai târziu,copilul se poate confrunta cu probleme de sănătate ca diabetul şi obezitatea. O altă complicaţie a diabetului gestaţional este creşterea volumului de lichid amniotic, medical cunosocandu-se cu numele de polihidramnios.

Care este tratamentul acestei afecţiuni?

Primul pas este vizita la un medic specialist diabetolog pentru a stabili dacă valorile glicemiei pot fi ţinute în limite normale prin alimentaţie. Se recomandă monitorizarea glicemiei în mod regulat, atât pe nemâncate, cât şi la două ore după masă. Activitatea fizică este la fel de importantă, sportul ajutând la scăderea glicemiei. În cazul în care aceste măsuri nu sunt suficiente, atunci pacienta va trebui să facă şi tratament medicamentos sau chiar injecţii cu insulină. De multe ori va fi nevoie de evaluări periodice, la fiecare 4 săptămâni în timpul săptămânilor de sarcina, 28-36, în vederea obţinerii unor ecografii prin care să fie verificată dezvoltarea copilului şi cantitatea de lichid amniotic.

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Dr. Burcovschi Victoria
Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

Dislipidemia , Nefropatia diabetica , Sindromul insulinic autoimun cu hipoglicemie Neuropatia diabetica

Evaluat 0 / 10
Locație: Iaşi
Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!