Deviatia de sept- cauze și tratament

Ce este deviația de sept?

Deviația de sept este o condiție în care septul nazal( septul și cartilajul care împart in două jumătăți nasul, dintre cele două nări) nu mai este central, ci pe o parte, sau curbat, făcând o parte a pasajului nazal mai mică. Când deviația de sept e severă, poate bloca o parte a nasului, făcând respirația dificilă. Obstrucția nazală poate fi de la deviația de sept, de la îngroșarea mucoasei din interiorul nasului, sau de la ambele.

Care sunt cauzele?

Majoritatea persoanelor nu au un sept nazal perfect drept, dar acesta poate fi incorect aliniat datorită urmatoarelor cauze:

-O persoana poate fi născută cu sept deviat (congenital), sau se poate îndoi pe parcursul creșterii

-O altă cauză poate fi o traumă precum un nas rupt

Fiziopatologia deviației de sept

Cartilajul septal conferă suport structural pentru nas, având pe de altă parte o elasticitate remarcabilă. Poate să absoarbă forțe mari, fără să se indoaie permanent. Când forța aplicată cartilajului este mai mare decât punctul de stres biomecanic, se produce fracturarea cartilajului. În absența traumei, cartilajul e de obicei drept. Fiecare parte a cartilajului are o tensiune internă, cele două fiind în balanță. Loviturile cauzează de obicei dezechilibrului balanței tensiunii, rezultând în predominanța unei părți ale cartilajului. În timp, partea dominantă a septului va arăta o creștere marcată, rezultând astfel o deviație, convexă.

În copilarie, în special în adolescență, chiar și traumele insignificante la nivelul nasului pot produce microfracturi unilaterale, care au impact asupra creșterii cartilajului nasului.

Care sunt simptomele?

O deviație de sept poate să nu aiba nici un simptom. Atunci când prezintă simptome cele mai frecvente sunt dificultățile de respirație la nivelul nasului sau congestia nazală, cu predispoziție mai mult pe o nară. Alte simptome pot include:

-infecții ale sinusurilor recurente (sinuzită recurentă)

– sângerări nazale

-dureri de cap sau ale feței, împrejurul nasului

– picurare postnazală

– probleme cu somnul, precum sforăit sau apnee în somn( o condiție foarte gravă în care o persoană se oprește din respirat pe timpul nopții)

Cum se tratează o deviație de sept?

Deviația de sept este o condiție foarte comună și majoritatea persoanelor  nu necesită tratament. Unele simptome precum congestia nazală, sau picurarea postnazală pot fi tratate medicamentos înainte de a putea fi considerată optiunea chirurgicală. Pot fi tratate cu decongestive, antihistaminice, spray-uri nazale.

Dacă o persoană are probleme de respirație, sforăit sau apnee în somn, tratamentul chirurgical poate fi recomandat. Operațiile se numesc septoplastie, rezecția submucoasă a septului, sau reconstrucția septului.

Câteodata, septoplastia se poate face cu o rinoplastie, pentru a îmbunătăți aspectul unui nas. Această procedură este numită septorinoplastie. Septoplastia poate fi de asemeni combinată cu operația sinusurilor.

Septoplastie versus Rezecția submucoasă a septului

Rezecția submucoasă e o rezecție extinsă a osului și cartilajului nasului,incluzând o parte din vomer și o parte din lama perpendiculară a etmoidului.  În schimb, septoplastia este o operație care evită cât mai mult rezecția osului și cartilajului. În cele mai multe cazuri, zona deviată este corectată sau rezectată, dar cu lăsarea a cât mai mult os și cartilaj. Rezecția de cartilaj este minimizată printr-o varietate de metode ce include repoziționarea, reformarea sau reconturarea.

Se recomandă, dacă este posibil să se aștepte până când nasul își încetează creșterea , după vârsta de 15 ani, pentru efectuarea unei operații.

Riscuri ale operației

Nici o operație nu e fără riscuri, dar beneficiile acestei operații depășesc riscurile. Septoplastia și septorinoplastia, sunt proceduri ușoare, cu efecte adverse rare. Totuși, consultați doctorul, pentru posibilile riscuri înainte de a face o decizie de tratament. Deși rare, riscurile pot include: infecții, sângerări, perforația septului, pierderea abilității de a mirosi.

Când ar trebui să văd un doctor?

Consultați un doctor dacă aveți:

-probleme cu respirația

-probleme cu somnul, în special apneea de somn

sinuzită cronică

Bibliografie

http://www.entnet.org/content/deviated-septum

http://www.webmd.com/allergies/deviated-septum#1

http://emedicine.medscape.com/article/877677-overview#a9

http://www.medicinenet.com/deviated_septum/article.htm

http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/deviated-septum/home/ovc-20200967

Adauga comentariu

Apasa aici pentru a adauga comentariu

Suntem pe social media

Like us!