Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

sâmbătă, martie 25, 2023

Dermatita de scutec

NewsMed
NewsMed

14 Nov 2017

eye-glyph Vizualizări: 1115

Distribuie Articolul

Dermatita de scutec sau eritemul fesier este o formă clinică de prezentare a dermatitei de contact. Dermatita de scutec reprezintă cea mai întâlnită inflamație a pielii la sugari, afectând peste 50% dintre copii în primii 2 ani de viață.  Dermatita de scutec este o afecțiune specifică nou-născuților, dar se poate dezvolta la orice vârstă la persoanele care poartă scutece (invalizi, persoane cu incontinență urinară/fecală).

Este esențial ca orice părinte să cunoască semnele unei dermatite de scutec și să fie pregătit să facă față acestei afecțiuni, ușor de tratat. Starea copilului se îmbunătățește la scurt timp de la inițierea tratamentului.  Chiar dacă dermatită de scutec nu se încadrează în rândul urgențelor medicale, netratată corespunzător, poate duce la infecții bacteriene sau fungice secundare grave.

Ce este dermatita de scutec?

Dermatita de scutec se prezintă sub forma unei iritații la nivelul tegumentului fesier acoperit de scutec, cu înroșirea acestei regiuni. Inflamația se poate extinde spre zona inghinală, afectând orice porţiune a pielii ce intră în contact cu scutecul, apărând chiar şi la nivel abdominal sau lombar în formele severe. În cazurile avansate sau netratate apar ulcerații cu răni deschise, infecțiile secundare reprezentând cea mai frecventă complicație a eritemului fesier. O mare parte a sugarilor dezvoltă acest tip de dermatită la un moment dat.

Semne și simptome – Cum recunoaștem dermatită de scutec?

Semnele și simptomele pot fi recunoscute cu ușurință de către părinți, iar efectuarea unui set de analize în vederea diagnosticării este rareori necesară. Întrucât manifestările pot varia, este importantă prezentarea la medic în cazurile avansate, care nu răspund la tratament. Cel mai frecvent, se recunosc următoarele manifestări locale:

  • Roșeață în zona afectată
  • Piele moale, sensibilă
  • Pielea este mai caldă în zona scutecului (uneori)
  • Mici vezicule sau umflături la nivel fesier
  • Descuamări la locul de contact al scutecului cu pielea
  • Edem (rareori)

Acestea sunt frecvent asociate cu diaree și sunt însoțite de o serie de modificări ale dispoziției sugarului. Acesta este agitat, ușor iritabil, plânge la schimbarea scutecului sau doar la atingerea zonei afectate.

Se recomandă prezentarea la medic dacă simptomatologia se agravează sau apar unul din următoarele simptome:

  • Dacă dermatita de scutec apare în primele 5 săptămâni de viață
  • Dacă erupția se extinde masiv dincolo de zona acoperită de scutec (brațe, față)
  • Dacă apare febra
  • Prezența supurațiilor
  • Apariția veziculelor cu puroi
  • Sugarul scade în greutate
  • După 4 zile de la începerea tratamentului nu se observă nicio îmbunătățire a stării copilului
  • Dacă pielea sângerează puternic
  • Dacă descuamarea pielii are loc şi la nivel distal de contactul scutecului cu aceasta (inghinal, abdominal)

De ce apare dermatită de scutec?

Principalele 3 cauze ale apariției eritemului fesier sunt reprezentate de:

  1. Contactului prelungit al tegumentului sugarului cu scutecul umed
  2. Contactul direct al pielii copilului cu urină și/sau materii fecale
  3. Tratamentul cu antibiotice

Materiile fecale pot coloniza pielea bebelușului cu diferite microorganisme la un contact prelungit. Un exemplu frecvent este infecția cu Candida albicans; aceasta agravează simptomatologia și necesită conduită terapeutică suplimentară țintită.

Alte cauze ale apariției eritemului fesier, mai puțin frecvente, sunt:

  • Utilizarea unor scutece care nu permit pielii „să respire”
  • Schimbări în alimentația nou-născutului: diversificarea favorizează apariţia dermatitei de scutec prin modificarea pH-ului scaunelor
  • Infecția cu agenții microbieni stafilococici sau streptococici (rar întâlnită)
  • Alergiile cutanate la anumite substanțe cu care au fost spălate hăinuțele bebelușului
  • Deficitul de zinc
  • Nou-născuți cu imunodepresie
  • Atopia (terenul alergic)

Cum împiedicăm apariția dermatitei de scutec?

Prevenirea eritemului fesier se realizează cu ușurință prin respectarea următoarelor reguli:

  1. Schimbarea frecventă a scutecului, cu păstrarea acestuia curat și uscat.
  2. Se spală fundulețul copilului cu apă după fiecare schimbare a scutecului. Se folosește apoi un prosop umed cu care se curăță delicat pielea bebelușului, din față în spate. Nu se freacă fundulețul copilului!
  3. Este important ca pielea să fie lăsată să se usuce după curățare, înainte de a pune scutecul nou. Astfel, sugarul va fi lăsat “în fundul gol” câteva minute după spălare.
  4. Trebuie evitate șervețelele umede pe bază de alcool sau parfum, care ar putea irita tegumentul.
  5. Totodată nu folosiți creme, săpunuri și geluri de duș care conțin alcool, parabeni sau parfum.
  6. Scutecul nu trebuie strâns prea tare, întrucât dermatita de scutec poate să apară cu precădere prin frecare.
  7. Totodată, numărul scutecului trebuie să respecte dimesiunile sugarului – o mărime prea mică poate împiedica aerisirea regiunii fesiere și formarea unui mediu umed favorabil erupțiilor cutanate.
  8. Ștergerea pielii bebelușului după spălare se va face doar prin tamponare cu un prosop moale.
  9. Lăsați cât mai des bebelușul fără scutec, pentru perioade scurte de timp.
  10. Folosiți doar produse testate dermatologic, create special pentru pielea copilului.
  11. Folosiți cremă cu zinc – aceasta va calma și chiar va preveni iritațiile apărute la nivelul zonei fesiere.
  12. S-a constatat că sugarii alimentaţi la sân au risc mai mic de a dezvolta dermatita de scutec. În general, ei dezvoltă forme ușoare ale eritemului fesier datorită ph-ului mai scăzut al scaunului.

Cum tratăm dermatita de scutec?

Eritemul fesier este o afecțiune dermatologică a cărei simptomatologie ușoară este rezolvată sub îngrijire atentă, în 3-4 zile de la începerea tratamentului. De cele mai multe ori, dermatita de scutec trece doar prin schimbarea la intervale mai mici a scutecului și spălarea zonei afectate de fiecare dată cu un produs dermatologic destinat copiilor. Dintre creme, pentru prevenirea eritemului fesier, se vor folosi cele cu oxid de zinc care se aplică în strat subţire la fiecare schimbare a scutecului.  Totodată, se pot folosi produse create special pentru bebeluși ce conțin vitaminele A, E sau D. Acestea sunt substanțe cicatrizante pentru zona iritată.

Pentru a-i ameliora sugarului dermatită de scutec trebuie crescut fluxul de aer de la nivelul zonei fesiere acoperite de scutec. Astfel, este important să lăsați copilul să meargă fără scutec pentru perioade scurte de timp și să folosiți scutece cu un număr mai mare decât de obicei până la vindecarea dermatitei.

Apariția semnelor dermatitei de scutec contraindică spălarea zonei afectate cu săpunuri sau utilizarea șervețelelor umede parfumate. Alcoolul și parfumurile din aceste produse pot agrava sau prelungi dermatită de scutec.

Dacă totuşi, respectând aceste reguli simple, iritaţia nu cedează la aplicarea cremei uzuale sau apar semne de agravare precum febră sau supurații, mergeţi la medicul pediatru. Conduita terapeutică a formei iritative a eritemului fesier vizează aplicarea locală a cremelor hidratante. În cazuri mai grave, se recomandă de către medic, unguente pe bază de corticosteroizi.  Dacă erupția este datorată infecției cu ciuperca Candida, atunci se vor aplica antifungice. În cazuri rare, în care inflamația este suprainfectată cu bacterii, medicul va recomanda administrarea antibioticelor.

Este important să folosiți creme cu steroizi doar în cazul în care un medic pediatru sau dermatolog le recomandă. Steroizii puternici folosiți frecvent, pot duce la probleme suplimentare.

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Dr. Burcovschi Victoria
Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

Dislipidemia , Nefropatia diabetica , Sindromul insulinic autoimun cu hipoglicemie Neuropatia diabetica

Evaluat 0 / 10
Locație: Iaşi
Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!