Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Dermatita de scutec sau eritemul fesier este o formă clinică de prezentare a dermatitei de contact. Dermatita de scutec reprezintă cea mai întâlnită inflamație a pielii la sugari, afectând peste 50% dintre copii în primii 2 ani de viață. Dermatita de scutec este o afecțiune specifică nou-născuților, dar se poate dezvolta la orice vârstă la persoanele care poartă scutece (invalizi, persoane cu incontinență urinară/fecală).
Este esențial ca orice părinte să cunoască semnele unei dermatite de scutec și să fie pregătit să facă față acestei afecțiuni, ușor de tratat. Starea copilului se îmbunătățește la scurt timp de la inițierea tratamentului. Chiar dacă dermatită de scutec nu se încadrează în rândul urgențelor medicale, netratată corespunzător, poate duce la infecții bacteriene sau fungice secundare grave.
Dermatita de scutec se prezintă sub forma unei iritații la nivelul tegumentului fesier acoperit de scutec, cu înroșirea acestei regiuni. Inflamația se poate extinde spre zona inghinală, afectând orice porţiune a pielii ce intră în contact cu scutecul, apărând chiar şi la nivel abdominal sau lombar în formele severe. În cazurile avansate sau netratate apar ulcerații cu răni deschise, infecțiile secundare reprezentând cea mai frecventă complicație a eritemului fesier. O mare parte a sugarilor dezvoltă acest tip de dermatită la un moment dat.
Semnele și simptomele pot fi recunoscute cu ușurință de către părinți, iar efectuarea unui set de analize în vederea diagnosticării este rareori necesară. Întrucât manifestările pot varia, este importantă prezentarea la medic în cazurile avansate, care nu răspund la tratament. Cel mai frecvent, se recunosc următoarele manifestări locale:
Acestea sunt frecvent asociate cu diaree și sunt însoțite de o serie de modificări ale dispoziției sugarului. Acesta este agitat, ușor iritabil, plânge la schimbarea scutecului sau doar la atingerea zonei afectate.
Se recomandă prezentarea la medic dacă simptomatologia se agravează sau apar unul din următoarele simptome:
Principalele 3 cauze ale apariției eritemului fesier sunt reprezentate de:
Materiile fecale pot coloniza pielea bebelușului cu diferite microorganisme la un contact prelungit. Un exemplu frecvent este infecția cu Candida albicans; aceasta agravează simptomatologia și necesită conduită terapeutică suplimentară țintită.
Alte cauze ale apariției eritemului fesier, mai puțin frecvente, sunt:
Prevenirea eritemului fesier se realizează cu ușurință prin respectarea următoarelor reguli:
Eritemul fesier este o afecțiune dermatologică a cărei simptomatologie ușoară este rezolvată sub îngrijire atentă, în 3-4 zile de la începerea tratamentului. De cele mai multe ori, dermatita de scutec trece doar prin schimbarea la intervale mai mici a scutecului și spălarea zonei afectate de fiecare dată cu un produs dermatologic destinat copiilor. Dintre creme, pentru prevenirea eritemului fesier, se vor folosi cele cu oxid de zinc care se aplică în strat subţire la fiecare schimbare a scutecului. Totodată, se pot folosi produse create special pentru bebeluși ce conțin vitaminele A, E sau D. Acestea sunt substanțe cicatrizante pentru zona iritată.
Pentru a-i ameliora sugarului dermatită de scutec trebuie crescut fluxul de aer de la nivelul zonei fesiere acoperite de scutec. Astfel, este important să lăsați copilul să meargă fără scutec pentru perioade scurte de timp și să folosiți scutece cu un număr mai mare decât de obicei până la vindecarea dermatitei.
Apariția semnelor dermatitei de scutec contraindică spălarea zonei afectate cu săpunuri sau utilizarea șervețelelor umede parfumate. Alcoolul și parfumurile din aceste produse pot agrava sau prelungi dermatită de scutec.
Dacă totuşi, respectând aceste reguli simple, iritaţia nu cedează la aplicarea cremei uzuale sau apar semne de agravare precum febră sau supurații, mergeţi la medicul pediatru. Conduita terapeutică a formei iritative a eritemului fesier vizează aplicarea locală a cremelor hidratante. În cazuri mai grave, se recomandă de către medic, unguente pe bază de corticosteroizi. Dacă erupția este datorată infecției cu ciuperca Candida, atunci se vor aplica antifungice. În cazuri rare, în care inflamația este suprainfectată cu bacterii, medicul va recomanda administrarea antibioticelor.
Este important să folosiți creme cu steroizi doar în cazul în care un medic pediatru sau dermatolog le recomandă. Steroizii puternici folosiți frecvent, pot duce la probleme suplimentare.
Dislipidemia , Nefropatia diabetica , Sindromul insulinic autoimun cu hipoglicemie Neuropatia diabetica
© Copyright 2023 NewsMed - Toate drepturile rezervate.