Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

sâmbătă, decembrie 03, 2022

Dermatita de contact

NewsMed
NewsMed

24 Aug 2017

eye-glyph Vizualizări: 2653

Distribuie Articolul

1. Ce este dermatita de contact?

Dermatita de contact este o reacţie eczematiformă cauzată de un agent extern. Este întâlnită la aproximativ 2-3% din populaţie, reprezentând cea mai frecventă formă de eczemă (dermatoza de tip inflamator, cu leziuni cutanate eritemo-papulo-veziculo-scuamoase, însoţită de prurit local (mâncărime într-o anumită parte a corpului), evoluţia sa putând fi recidivantă. Dermatita de contact este caracterizată prin leziuni ce se formează pe zonele ce intră în contact cu substanţa în cauză.

Leziunile dispar după încetarea contactului dar pot reapărea la următoarele rapoarte. Dermatita de contact caracterizează între 50 și 80% dintre bolile profesionale, fiind într-o continuă creștere datorită prelucrărilor industriale, substanţelor chimice și alergizante.

2. Cauze neprofesionale ale dermatitei de contact:

-deodorant;
-parfum;
-îmbrăcăminte (fibre sintetice, coloranţi) și încălţăminte (piele, cauciuc, plastic, coloranţi);
-mănuşi de cauciuc;
-depilatoare;
-detergenţi, săpun.

3. Factori care pot influenţa apariţia eczemei de contact la nivelul feţei:

-produse capilare;
-vopsea de păr, şampon;
-pălărie;
-pudră;
-fard de pleope;
-picături nazale;
-ruj de buze;
-pastă de dinţi;
-parfum;
-guler de blană.

4. Tipuri de dermatita de contact:

Dermatita de contact se subclasifică în :
a.Dermatită alergică de contact (prin sensibilizare)
b.Dermatită prin iritaţie (ortoergică)
c.Fotodermatoza de contact

Dermatita alergică

Dermatita alergică de contact reprezintă o reacţie de hipersensibilizare întârziată care apare după pătrunderea în piele a unei substanţe cu potenţial alergenic.

Cauze ale dermatitei alergice de contact

Printre cei mai întâlniţi alergeni ai dermatitei alergice de contact amintim: cauciucul, produsele cosmetice, nichelul, iedera otrăvitoare, stejarul.

Semne ale dermatitei alergice de contact

Dermatita alergică de contact se manifestă prin apariţia unor leziuni veziculare (leziuni tegumentare cu un conţinut lichid) sau scuamoase.

Tratamentul dermatitei alergice de contact

Cel mai adesea în cazul dermatitelor alergice de contact se recomandă evitarea agentului alergen. În cazul în care apare reacţia cutanată sunt indicați glucocorticoizi topici. Dacă dermatita alergică de contact produce o reacţie extinsă la nivel cutanat glucocorticoizii sistemici sunt administraţi pe o perioadă de 2-3 săptămâni.

b.Dermatita prin iritaţie (dermatita ortoergică, eczema ortoergică)

Dermatita prin iritaţie este caracterizată printr-o inflamaţie a pielii cauzată de acţiunea iritantă cutanată directă a agentului exogen. De obicei dermatita prin iritaţie este întâlnită la nivelul mâinilor. Expunerea cronică la apă şi detergent poate reprezenta atât un factor iniţiator cât si unul agravant al afecţiunii. Dermatita ortoergică poate determina dermatită alergică, un număr mare de pacienți prezintă o formă mixtă a afecţiunii.

Semnele dermatitei prin iritaţie în funcție de forma sa
Dermatita de iritaţie are un aspect polimorf. Dermatita de iritaţie în forma sa acută prezintă manifestări cutanate imediat după contactul cu agentul iritant, acestea dispărând după întreruperea raportului. Clinic, forma acută se manifestă prin eritem, edem, vezicule, uneori bule. Este o formă cu un caracter inflamator. Forma cronică este descrisă prin prezenţa la nivelul mâinilor a tegumentelor îngroşate, hiperkeratozice, fisurate, uneori pigmentate. Nu prezintă prurit sau dureri locale.

Tratamentul dermatitei prin iritaţie
În ceea ce priveşte dermatita de iritaţie este important să vorbim despre modalităţi de profilaxie a acesteia, prin evitarea contactului cu agentul iritant şi/sau purtarea mănuşilor protective. Tratamentul constă în glucocorticoizi topici şi tratamentul infecţiei bacteriene secundare sau a infecţiei dermatofitice.

c.Fotodermatoze de contact

În urma iradierii cu ultraviolete există substanţe care devin iritative pentru piele. Fotodermatozele de contact sunt produse de două tipuri de procese: fototoxice şi fotoalergice. Expunerea la ultraviolete determină amplificarea acţiunii toxice (iritative) a substanţei respective (gudroane, plante şi extracte din plante, medicamente-sulfamide, fenotiazine, tetraciclina). Aceasta descrie reacţia fototoxică. Reacţiile fotoalergice se produc în prezenţa ultravioletelor, fenomentul fiind întâlnit la sulfamide, fenotiazină, buclosamid, chinină.

Tratamentul fotodermatozelor de contact
Primul pas al tratamentului fotodermatozelor de contact este întreruperea contactului cu substanţa respectivă. De asemenea, sunt recomandate pansamentele umede cu infuzie de muşeţel şi aplicaţii locale de topice cortizonice, la care se asociază antihistaminice pe cale generală –Fenystil, Hidroxizin, corticoizi.

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!