Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

Vineri, decembrie 09, 2022

Dermatita atopica-cauze și tratament

NewsMed
NewsMed

20 Sep 2017

eye-glyph Vizualizări: 5773

Distribuie Articolul

Generaltăți

Dermatita atopica este o afecțiune cronică și inflamatorie a pielii , manifestându-se drept o hipersensibilitate asociată cel mai des cu astmul, bronșita, sau nivele mari ale imunoglobulinei E. Dermatita atopica este diagnosticată cu ușurință în primele luni de viață atât pe baza istoricului familial, cât și în urma manifestării unor simptome comune precum roșeața pielii și prurit. Deși este cel mai întâlnită la persoanele tinere, dermatita atopica poate persista în timp, având perioade în care se manifestă mai puternic și perioade de remisie în care pielea se vindecă, însă rămâne uscată și ușor iritabilă.

 

Cauze

Cauzele dermatitei atopice nu sunt în totalitate cunoscute, însă legatura dintre această afecțiune si ereditatea nu poate fi contestată. Mai exact, o variație genetică afectează mecanismele normale ale pielii de a se proteja de agenții alergeni. În demersul diagnosticării unei asemenea condiții, istoricul familial joacă un rol aparte. În acest sens, un factor de risc major este reprezentat de persoanele care au în familie membri afectați de astm sau diferite alergii.

Mecanismul de apariție a dermatitei atopice și manifestări

Principala disfuncție implicată în apariția dermatitei atopice este reprezentată de defecte în structura proteinelor, proteazelor sau lipidelor epidermei. Principala manifestare este pruritul tegumentului care se prezintă uscat, fiind agravată ulterior de acțiunea mecanică distructivă a gratajului.

Dermatita apare la copii de cele mai multe ori, și poate fi diagnosticată pe baza petelor roșiatice de pe tegumentul uscat. Aceste pete nu apar aleatoriu, ele fiind prezente mai ales în zona mainilor,picioarelor,a gatului sau a pieptului. La sugari pot apărea și pe scalp sau la nivelul feței.

Printre simptomele cele mai daunătoare asupra pielii se regăsește pruritul, care la persoanele afectate de dermatită atopică se manifestă printr-o nevoie puternică de scărpinare. Senzația de mâncărime se amplifică în timp, dezvoltându-se astfel un ciclu care distruge integritatea tegumentului. S-a demonstrat totodată că pruritul se amplifică în timpul somnului, întrucât în lipsa celorlalți stimuli nevoia este mult mai ușor de observat și controlul voluntar al scărpinatului este mai slab.

Dermatita atopica la copilul mic
Copil cu drmatita atopica, piele cu eczeme

Complicații

Printre complicațiile dermatitei atopice se numără:

Neurodermatita este caracterizată prin extinderea zonei de prurit pe măsură ce pacientul se scarpină. Acest comportament cronic ajunge să se manifeste chiar și în lipsa senzației de mâncărime, astfel încât persoana se scarpină din reflex. Tegumentul supus unei astfel de acțiuni mecanice repetate va fi afectat pe termen lung, rămânând albicios și gros.

Infecții – leziunile cauzate de scărpinat se pot infecta cu bacterii sau virusuri( HSV )

Majoritatea copiilor afectați de dermatita atopică dezvolta ulterior rinită alergică( răspuns imun exagerat la anumite substanțe precum polenul) sau astm.

Stadiile dermatitei atopice

In stadiile primare, semnele dermatitei atopice la copii ( 6/12 săptămâni ) apar la nivelul feței ( obraji,bărbie ) drept pete roșii, după care se extind în zonele expuse ale copiilor, precum genunchi sau coate. Pe lângă simptomele observate clinic, la copii se manifestă și o stare generală de discomfort cauzată de senzația constantă de mâncărime, care dispare în general până la 18 luni.

Dermatita atopica la copil
Zonele afectate de dermatita atopica la copil

Odată cu creșterea, petele roșii tind să se extindă la plica cotului sau la nivelul gâtului. Inițial ca niște pustule, în urma gratajului pielea afectată se întărește ori se crapa ( în jurul buzelor ).

Dermatita atopică prezintă perioade de remisie , iar unii pacienți se vindecă dupa pubertate. Cu toate acestea, afecțiunea poate apărea si în cazul adulților,simptomele fiind aceleași. Unele forme mai ușoare de dermatită atopică afectează doar membrele, care prezintă zone cu prurit,uscate și crăpate.

Deși nu este o boală gravă,dermatita atopică poate afecta somnul și performanțele profesionale ale pacienților, în măsura în care se poate agrava la persoanele care lucrează în medii cu o umezeală ridicată .

Factori iritanți in dermatita atopica

Factorii iritanți sunt reprezentați de

-praf/nisip

-mirosul de țigară

-polen

-parfumuri și cosmetice

-sapunuri și detergenți

-păr de animale

Tratament

Un tratament corect al dermatitei atopice presupune o relație strânsă între medic și pacient, asfel încât tratamentul să fie potrivit pentru vârsta, simprtomele si starea de sănătate a pacientului. Tratamentul se bazează pe adoptarea unui stil de viață care să includă ingrijirea atentă a pielii. Acest lucru este realizat prin respectarea unor reguli simple, dar foarte eficiente.

În primul rând,trebuie înțeleasă importanța folosirii unui singur tip de săpun și cremă hidratantă,pielea afectată fiind foarte sensibilă la diferiți agenți și compuși ale produselor de îngrijire personală.Cele mai folosite creme sunt cele cu corticosteroizi, recomandate în urma consultului medical.

Îngrijirea pielii trebuie sa devină parte din viața zilnică a pacienților pentru a preveni perioadele de manifestare ale bolii și pentru a le păstra pe cele de recurență. Trebuie evitată folosirea prosopului și a acțiunii sale abrazive asupra pielii iritate, precum și folosirea apei fierbinți. Crema emolientă recomandată de doctor este indicat a fi folosită imediat dupa igiena personală, fara ștergere în prealabil, pentru a grăbi astfel procesul de vindecare. Zonele iritate și roșii pot fi calmate folosind cremă cu hidrocortizon 1% de două sau trei ori pe zi.

La copiii afectați de dermatită atopică este recomandată taierea constantă a unghiilor pentru a preveni rănile cauzate de grataj. Totodată, este important ca parinții să recunoască din timp simptomele afecțiunii și să distragă copilul prin diferite activități pentru ca acesta să nu se concentreze asupra senzației puternice de prurit.

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!