Căutare

Toate procedurile

Schimba ora Programări

Inchide

Programează Consultație

Atenție! Data și ora exactă a programării va fii stabilită telefonic, apoi vă va fi comunicată verbal dar si pe e-mail.

Programează serviciu medical

Cerere o ofertă medicală

Cerere serviciu medical

Analiza detaliată

Analiza detaliată

Răspuns

Răspuns

miercuri, noiembrie 30, 2022

Depresia Postpartum/Postnatală – simptome, tratament

NewsMed
NewsMed

12 Oct 2017

eye-glyph Vizualizări: 503

Distribuie Articolul

                       Depresia Postpartum/Postnatală (DPP) ca şi definiţie se referă la o condiţie medicală de natură psihică care apare în primele luni după naştere, se deosebeşte de TRISTEŢEA POSTPARTUM/POSTNATALĂ, prin durată, aceasta având o durată de aproximativ 4 zile după naştere. Fără tratament adecvat această potenţial patologie-Depresia Postpartum/Postnatală (DPP) poate avea evoluţie prelungită şi disabilitantă. Statistic s-a demonstrat că 1 din 10 femei suferă de această condiţie. Însă, depresia postpartum/postnatală(DPP), nu apare exclusiv la femei care au dat naştere ci ea poate fi întâlnită şi la cele care au suferit un avort spontan, naştere cu făt mort sau cele care au trecut printr-un proces de adopţie.

                       În cazuri rare s-a constatat că o femeie cu depresie postpartum/postnatală(DPP), poate avea o evoluţie mai gravă şi să dezvolte o PSIHOZĂ POTNATALĂ/POSTPARTUM.

Cum apare depresia postpartum/postnatală?

                       Se crede că aceasta ar fi rezultatul variaţiilor rapide ale nivelurilor hormonale, stresului legat de naştere şi conştientizării responsabilităţilor pe care le presupune maternitatea. Depresia Postpartum/Postnatală (DPP), poate fi asociată şi cu anumiţi factori de risc, spre exemplu:depresia anterioară asociată cu o tulburare bipolară sau ar mai fi vorba şi despre absenţa suportului din partea partenerului, familiei sau chiar a prietenilor.

Care sunt simptomele pacientelor cu depresie postpartum/postnatală?

1) Tristeţea Postpartum/ Postnatală:
 • modificări de dispoziţie
 • sentimente de copleşire
 • iritabilitate
 • plâns
 • insomnie

                       Aceste stări ating apogeul în ziua a 4 a, după care încep să se atenueze, ca în aproximativ 2 săptămâni să dispară.

2) Depresia Postpartum/Postnatală(DPP):

                       Simptomele depresiei pot să fie o continuare sau o agravare a simptomelor Tristeţii Postpartum, pot apărea şi mai târziu după ce au dus la bun sfârşit o sarcină, sau după ce au pierdut o sarcină. Depresia Postpartum/Postnatală(DPP), prezintă următoarele caracteristici:

 • dispoziţie depresivă-plâns, anxietate, lipsa de speranţă
 • modificări în apetit şi greutate, de cele mai multe ori este vorba de o scădere în greutate
 • insomnii repetate
 • oboseală extremă
 • sentimente de culpabilitate
 • dificultăţi în concentrare, lacune tranzitorii de memorie
 • gânduri suicidare
3) Psihoza Postpartum/Postnatală:

                       Această condiţie severă afectează cu predilecţie mamele care suferă şi de tulburare bipolară. Iar sentimentele pe care le încearcă tinerele mame sunt:

 •  sentimente de izolare, îndepărtare de copil, de mediul înconjurător
 •  gândire confuzională, dezorganizată, care creşte riscul de autorănire, rănirea copilului sau a celor din jur
 •  halucinaţii, ce includ văzul, mirosul, atingerea
 •  gândire delirantă
 • modificări severe de comportament

Care sunt factorii de risc pentru depresia postpartum/postnatală?

                       Fiecare femeie are risc de depresie postpartum sau postnatală în primele 2 săptămâni, din cauza modificărilor hormonale instalate brusc şi a solicitărilor determinate de nou născut. Inclusiv femeile care au avut o naştere cu făt mort sau avort spontan au parte de această depresie.

                       Se cunosc o serie de factori care cresc riscul de apariţie a depresiei postpartum, dintre cele mai frecvente amintim de:

 • circa 20-30 % din femeile cu tristeţe postpartum vor suferi de despresie postpartum
 • 50% din femeile cu istoric de depresie postpartum vor avea la o naştere ulterioară depresie postpartum
 • absenţa spriinului din partea partenerului, familiei, sau chiar a prietenilor
 • stres de natură financiară, de sănătate a nou-născutului
 • depresia în timpul sarcinii în curs, s-a dovedit că în 75% din cazuri cele care au depresie în sarcină, vor avea depresie postpartum
 • depresia înainte de sarcină, circa 25% din femeile care au avut un episor depresiv de-a lungul vieţii vor avea depresie postpartum
 • tulburare bipolară sau boală maniaco-depresivă, s-a demonstrat că poate creşte riscul de apariţie a depresiei postpartum.

La cine apelăm în cazul depresiei postpartum/postnatală?

                       Se recomandă vizita la un medic specialist în următoarele situaţii: apariţia halucinaţiilor-de miros,văz, auz, atingere, gânduri delirante sau menţinerea simptomelor depresive mai mult de 2 săptămâni. Nu este necesară prezenţa tuturor simptomelor depresive, atunci când se observă apariţia celor mai importante simptome, amintite mai sus este indicată în mod expres prezentarea la medic pentru a primi un ajutor de specialitate.

                       Medicul obstetrician este cel care ar trebui să fie primul în temă cu stările prin care trece pacienta. Din acest motiv este deosebit de important controlul la 3, respectiv 6 săptămâni după naştere.

                       Tratamentul depresiei constă în medicaţie-antidepresivele de tipul înhibitorilor de serotonină,căci s-a demonstrat o trecere în laptele matern de cantităţi minime, cu o durată de administrare de 6 luni  şi consiliere. Aşadar -tratamentul pentru depresie poate fi oferit de: medicul de familie sau psihiatru, iar consilierea este întreprinsă de:  psiholog, asistent social, psihiatru (el poate oferi ajutor atât în indicarea tratamentului dar şi în consiliere )

                       Este bine să nu neglijăm această condiţie –Depresia Postpartum/Postnatală(DPP) şi să ne prezentăm la medic ori de câte ori sesizăm instalarea ei, deoarece în cazurile netratate corespunzător şi cu evoluţie severă, riscăm sănătatea şi integritatea nou-născuţilor.

 “Mama este banca la care ne depunem toate rănile şi toate grijile“  (Thomas De Witt Talmage)

Adauga un comentariu

Medici care tratează această afecțiune

Logo

Site-ul NewsMed.ro se adresează oricărei persoane care prezintă interes cu privire la subiecte din sfera medicală şi care decide să nu rămână nepăsătoare atunci când vine vorba de asigurarea propriei sănătăţi.

Contacts

Colaborare:

colaborare@newsmed.ro

Publicitate:

publicitate@newsmed.ro
Social

Acum ne găsești și pe rețelele de socializare!