Căutare
Căutare
Toate procedurile
Analiza detaliată
Analiza detaliată
Depresia Postpartum/Postnatală (DPP) ca şi definiţie se referă la o condiţie medicală de natură psihică care apare în primele luni după naştere, se deosebeşte de TRISTEŢEA POSTPARTUM/POSTNATALĂ, prin durată, aceasta având o durată de aproximativ 4 zile după naştere. Fără tratament adecvat această potenţial patologie-Depresia Postpartum/Postnatală (DPP) poate avea evoluţie prelungită şi disabilitantă. Statistic s-a demonstrat că 1 din 10 femei suferă de această condiţie. Însă, depresia postpartum/postnatală(DPP), nu apare exclusiv la femei care au dat naştere ci ea poate fi întâlnită şi la cele care au suferit un avort spontan, naştere cu făt mort sau cele care au trecut printr-un proces de adopţie.
În cazuri rare s-a constatat că o femeie cu depresie postpartum/postnatală(DPP), poate avea o evoluţie mai gravă şi să dezvolte o PSIHOZĂ POTNATALĂ/POSTPARTUM.
Se crede că aceasta ar fi rezultatul variaţiilor rapide ale nivelurilor hormonale, stresului legat de naştere şi conştientizării responsabilităţilor pe care le presupune maternitatea. Depresia Postpartum/Postnatală (DPP), poate fi asociată şi cu anumiţi factori de risc, spre exemplu:depresia anterioară asociată cu o tulburare bipolară sau ar mai fi vorba şi despre absenţa suportului din partea partenerului, familiei sau chiar a prietenilor.
Aceste stări ating apogeul în ziua a 4 a, după care încep să se atenueze, ca în aproximativ 2 săptămâni să dispară.
Simptomele depresiei pot să fie o continuare sau o agravare a simptomelor Tristeţii Postpartum, pot apărea şi mai târziu după ce au dus la bun sfârşit o sarcină, sau după ce au pierdut o sarcină. Depresia Postpartum/Postnatală(DPP), prezintă următoarele caracteristici:
Această condiţie severă afectează cu predilecţie mamele care suferă şi de tulburare bipolară. Iar sentimentele pe care le încearcă tinerele mame sunt:
Fiecare femeie are risc de depresie postpartum sau postnatală în primele 2 săptămâni, din cauza modificărilor hormonale instalate brusc şi a solicitărilor determinate de nou născut. Inclusiv femeile care au avut o naştere cu făt mort sau avort spontan au parte de această depresie.
Se cunosc o serie de factori care cresc riscul de apariţie a depresiei postpartum, dintre cele mai frecvente amintim de:
Se recomandă vizita la un medic specialist în următoarele situaţii: apariţia halucinaţiilor-de miros,văz, auz, atingere, gânduri delirante sau menţinerea simptomelor depresive mai mult de 2 săptămâni. Nu este necesară prezenţa tuturor simptomelor depresive, atunci când se observă apariţia celor mai importante simptome, amintite mai sus este indicată în mod expres prezentarea la medic pentru a primi un ajutor de specialitate.
Medicul obstetrician este cel care ar trebui să fie primul în temă cu stările prin care trece pacienta. Din acest motiv este deosebit de important controlul la 3, respectiv 6 săptămâni după naştere.
Tratamentul depresiei constă în medicaţie-antidepresivele de tipul înhibitorilor de serotonină,căci s-a demonstrat o trecere în laptele matern de cantităţi minime, cu o durată de administrare de 6 luni şi consiliere. Aşadar -tratamentul pentru depresie poate fi oferit de: medicul de familie sau psihiatru, iar consilierea este întreprinsă de: psiholog, asistent social, psihiatru (el poate oferi ajutor atât în indicarea tratamentului dar şi în consiliere )
Este bine să nu neglijăm această condiţie –Depresia Postpartum/Postnatală(DPP) şi să ne prezentăm la medic ori de câte ori sesizăm instalarea ei, deoarece în cazurile netratate corespunzător şi cu evoluţie severă, riscăm sănătatea şi integritatea nou-născuţilor.
“Mama este banca la care ne depunem toate rănile şi toate grijile“ (Thomas De Witt Talmage)
© Copyright 2022 NewsMed - Toate drepturile rezervate.